Contabilitate Consolidata

Curs
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3687
Mărime: 25.02KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND GRUPURILE DE SOCIETATI

Specialistii economici au dat definitii grupului de societati:

- grupul de societati se constituie prin reuniunea unor intreprinderi independente d.p.v. juridic dar legate strans intre ele prin participatii si relatii contractuale.

- grupul reprezinta ansamblul constituit din mai multe societati avand fiecare existenta proprie dar unite prin legaturi diverse, in virtutea carora una dintre ele, numita societatea mama, exercita un control asupra ansamblului. Celelalte societati, numite filiale (a nu se confunda cu filialele deschise de societate), sunt dependente de societatea mama.

- cf. I.A.S. 27, gr. Este reprezentat de o soc mama + toate filialele ei.

- cf. reglementarilor contabile nationale, O.M.F.P. 1752/2005, gr este un ansamblu de soc format din soc care consolideaza (persoana juridica romana, numita soc consolidanta) si filialele ei care pot fi soc romane si straine (numite soc consolidate)

Soc mama – este o intreprindere cu personalitate juridica ce are 1 sau mai multe filiale, fiecare cu propria sa personalitate juridica.

Filiala – este intreprinderea controlata de o alta intreprindere numita soc mama.

Control – reprezinta autoritatea soc mama de a conduce politicile financiare si operationale ale unei filiale, pt a obtine profit.

- semnifica puterea de a conduce politicile privind finantarea si exploatarea patrimoniului unei intreprinderi a.i. sa se obtina rezultate favorabile.

Soc mama poate avea propriile sale activitati operationale (productiv, prestari servicii sau comerciale), controland si coordonand filialele din cadrul grupului.

Cand soc mama NU are activitati operationale ci doar gestioneaza titlurile de participatie pe care le detine la soc din cadrul gr, coordoneaza activitatile diverselor intreprinderi din gr si asigura nevoile de finantare de ansamblu, aceasta este numita soc HOLDING-PUR.

Fenomenul care a condus la aparitia gr de intreprinderi il reprezinta politicile de concentrare a intreprinderilor.

Aceste politici apar ca o consecinta a tendintei intreprinderilor de a domina piata si de a-si extinde activitatile si influenta dincolo de frontierele tarii lor de origine.

D.p.v. economic, se intalnesc 2 forme principale de concentrare:

1.) – orizontala

2.) – verticala

1.) Presupune regruparea intreprinderilor care fabrica aceeasi categorie de produse, realizandu-se o integrare a tuturor fazelor ciclului de productie si distributie.

In acest caz, gr isi creaza un control al pietei si posibilitatea de a impune preturile.

2.) Consta in regruparea intreprinderilor cliente unele fata de altele, realizandu-se integrarea unor activitati diferite, compementare.

In acest caz, gr va avea un control total al ciclului de productie si un control partial al pietei.

Concentrarea pe verticala se poate realiza:

- in amonte – presupune ca o intreprindere sa preia controlul asupra furnizorului

- in aval – presupune ca o intreprindere sa preia controlul asupra clientilor

In amonte, soc mama va controla aprovizionarea cu materii prime, materiale, etc, livrate de filiale.

In aval, soc mama va prelua controlul distributiei produselor vandute prin filiale.

D.p.v. juridic si legal, gr ia nastere cand o intreprindere dobandeste titluri de participare (actiuni sau parti sociale) ale altor intreprinderi, cu scopul detinerii controlului sau exercitarii unor influente asupra acestora.

Principalele modalitati de obtinere a titlurilor de participare sunt:

- constituirea unei soc noi (filiala) de catre soc mama care detine un % de 50 pana la 100% din partile sociale emise de filiala.

- aportul de active a soc mama la o alta soc in schimbul actiunilor sau partilor sociale a caror detinere confera soc mama un anumit procent din capitalul social si controlul asupra acestei soc

- cumpararea actiunilor (cotate sau necotate la bursa) sau a partilor sociale ale unei soc. Soc cumparatoare dobandeste astfel controlul asupra soc emitente a actiunilor sau partilor sociale.

Preview document

Contabilitate Consolidata - Pagina 1
Contabilitate Consolidata - Pagina 2
Contabilitate Consolidata - Pagina 3
Contabilitate Consolidata - Pagina 4
Contabilitate Consolidata - Pagina 5
Contabilitate Consolidata - Pagina 6
Contabilitate Consolidata - Pagina 7
Contabilitate Consolidata - Pagina 8
Contabilitate Consolidata - Pagina 9
Contabilitate Consolidata - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate Consolidata.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte Teoretice și Practice privind Elaborarea Conturilor Consolidate la Grupurile de Societăți

1. Consideratii istorice privind contabilitatea grupurilor de societati si necesitatea aparitiei conturilor consolidate Pentru evidentierea...

Contabilitate Publica - Monografie Contabila - Scoala Nr.7 Nicolae Tonitza

1.1. Denumirea entitatii publice si a activitatii pe care o desfasoara Aceasta monografie contabila a fost întocmita la Scoala Generala nr. 7...

Raport de Expertiză Contabilă

Capitolul 1: Conceptul de expertizã contabilã 1.1 Noţiuni generale privind expertiza contabilã Expertiza contabilă este activitatea efectuată de...

Situațiile Financiare Întocmite de Agenții Economici și Analiza Activității pe Baza Acestora

Introducere Din antichitate ne-au parvenit diferite liste de cheltuieli sau de provizii, fără ca ele să fie componente ale unui sistem contabil...

Situații Financiare Consolidate

Introducere În viaţa economică a diferitelor ţări se intâlnesc atât agenţi economici care işi desfăşoara activitatea ca entităţi juridice...

Studiu de Caz privind Contabilizarea Combinărilor de Întreprinderi prin Metoda Achiziției

1. ASPECTE TEORETICE 1.1. Contextul economic de aplicare a metodei achiziţiei Potrivit IFRS 3 o grupare de întreprinderi reprezintă reunirea mai...

Proiect Contabilitate Consolidata

CAPITOLUL I: CONTABILITATEA FUZIUNII Fuziunea este operaţiunea prin care două sau mai multe societăţi hotărăsc separat să se unească în vederea...

Studiu de Caz Privind Intocmirea si Prezentarea Bilantului Contabil Consolidat

Capitolul I : Date teoretice privind intocmirea si prezentarea situatiile financiare consolidate 1. Definitia procesului de consolidare...

Ai nevoie de altceva?