Contabilitate de Gestiune

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Acest curs prezinta Contabilitate de Gestiune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor: Mirea Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

ORGANIZAREA CONTABILITATII DE GESTIUNE

Organizarea si conducerea unei contabilitati de gestiune, care trebuie sa prezinte interes pentru managerii unei unitati patrimoniale, permite în principal controlul factorilor de productie în vederea obtinerii unor produse, lucrari si servicii de calitate cu costuri rationale.

De aceea ea se organizeaza de fiecare unitate patrimoniala în functie de specificul activitatii si necesitatile proprii.

OBIECTIVELE CONTABILITATII DE GESTIUNE

În doctrina vest-europeana contabilitatea de gestiune se defineste ca o tehnica de analiza a activitatii unei întreprinderi. Ea este un mod de prelucrare a informatiilor contabile furnizate de contabilitatea financiara si are urmatoarele obiective :

a) cunoasterea costurilor diferitelor functii ale unitatii patrimoniale, de productie, comerciala, administrativa, cercetare-dezvoltare si cunoasterea costurilor produselor fabricate, a serviciilor prestate, a lucrarilor efectuate inclusiv productia în curs de executie;

b) determinarea bazelor de evaluare a anumitor active (stocuri si productia imobilizata) obtinute din productia proprie, înregistrate în contabilitatea financiara la cost de productie,notiune care contine anumite elemente precise;

c) explicarea rezultatelor obtinute pe sectoare de activitate calculând costurile produselor,serviciilor, lucrarilor executate pentru a le compara cu pretul de vânzare aferent acestora ;

d) stabilirea previziunilor privind cheltuielile si veniturile curente prin stabilirea costurilor prestabilite sau a bugetelor de exploatare.

e) calcularea diferentelor în vederea obtinerii indicatorilor de gestiune ce permit sa se explice eventualele abateri de la previziuni.

Dintre aceste obiective, managerul poate alege pe acelea care corespund informatiei dorite de el.

În acest caz vom urmari imperativele :

a) contabilitatea de gestiune trebuie sa fie utila tuturor factorilor de decizie ai unitatii patrimoniale , oricare ar fi pozitia lor ierarhica. Exista anumite situatii când chiar si tertii pot dispune de aceste informatii ale contabilitatii de gestiune, dar numai în cazul când informatiile furnizate de contabilitatea financiara nu sunt suficiente si bineînteles cu acordul conducerii;

b) contabilitatea de gestiune trebuie sa permita obtinerea de informatii rapide. În acest caz se prefera o informatie rapida, dar aproximativa în locul unei informatii foarte precise, dar târzie oferita de contabilitatea financiara.

c) contabilitatea de gestiune este o etapa în vederea realizarii unui control de gestiune complet. Controlul de gestiune fiind definit ca un sistem de informatii, va fi eficient doar daca rezultatele prelucrarii sale sunt conforme cu obiectivele si nevoile utilizatorului. Controlul de gestiune trebuie sa ofere sistemului de decizii al unei unitati informatii pertinente adaptate la problemele concrete de gestiune. Controlul de gestiune trebuie sa fie perceput ca un sistem pentru o conducere mai buna si nu ca un control în sensul sanctiunii.

d) contabilitatea de gestiune nu este supusa nici unei reguli rigide, ea se adapteaza nevoilor utilizatorilor si cunoaste o evolutie continua.

e) contabilitatea de gestiune îsi preia informatiile din contabilitatea financiara si permite remedierea eventualelor deformari ale datelor financiar contabile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate de Gestiune.doc