Extras din document
Pe baza calculatiei cheltuielilor de regie, se intocmeste bugetul cheltuielilor de regie:
SC…. valabil 1999
Sectia: tratament termic - mii lei –
Bugetul cheltuielilor de regie
Explicatii Media
(an precedent) Cheltuieli conform bugetului Baza de repartizare
Criteriu de repartizare
I. Volumul activitatii (ore) 15.000 18.000
II. Cheltuieli fixe: 2.550 2.550
1. salariile conducerii 800 800
2. amortizarea mijloacelor fixe 1.750 1.750
III. Cheltuieli variabile: 960 1.129
1. cheltuieli cu revizia tehnica 180 212
2.ch. cu en. el. in scopuri motrice 780 917
IV. Cheltuieli semivariabile: 400 445
1. salariile muncitorilor auxiliari 150 169
2. Cheltuieli cu protectia muncii 250 276
TOTAL cheltuieli generale de productie 3.910 4.124
V. Cota CGA si desfacere * 144 nr. ore de activitate productiva a lucratorilor
TOTAL cheltuieli de regie 3.910 4.268
* -n calculat pe baza bugetului cheltuielilor generale de adminsitratie si desfacere
Bugetele sunt de doua feluri:
-fixe
-variabile
Bugetele de cheltuieli fixe cuprind, de regula, cheltuielile de regie stabilite pentru un anumit nivel de activitate productiva considerat neschimbat, cum este cazul de fata. In acest caz cheltuielile nu sunt influentate de oscilatiile care pot interveni pe parcurs in volumul activitatii desfasurate.
Bugetele de cheltuieli variabile cuprind cheltuielile de regie ale sectorului pentru care se intocmeste in raport direct cu anumite niveluri de activitate. El se adapteaza deci modificarilor previzibile care pot sa intervina in raport cu activitatea.
In cazul bugetului de cheltuieli, diferitele cheltuieli de regie se pot grupa fie pe elemente primare (materiale, retributii, amortizari), fie pe categorii formate in functie de destinatia cheltuielilor (reparatii utilaje, cheltuieli cu protectia muncii etc.). Intotdeauna trebuie sa se tina seama la grupare de caracterul fix, variabil sau semivariabil al cheltuielilor in cauza.
Intrucat atat cheltuielile generale de productie, cat si cheltuielile generale de adminsitratie si desfacere figureaza in structura costurilor sub forma unor pozitii globale, intitulate “cheltuieli de regie”, este necesar ca cheltuielile generale de administratie si desfacere sa fie repartizate pe sectii. Procedeul folosit in acest scop este procedeul suplimentarii, iar criteriul utilizat este de regula numarul orelor de executie standard stabilit pentru lucratorii direct productivi.
Pentru exemplificare presupunem ca din bugetul costurilor generale de administratie si desfacere rezulta ca totalul cheltuielilor generale de administratie si desfacere este de 5.598.000 lei si trebuie repartizat pe sectii, in raport de numarul orelor de activitate ale lucratorilor direct productivi, care se prezinta astfel:
- sectie turnatorie : 164.000 ore
- sectia prelucrari mecanice: 150.000 ore
- sectia tratament termic: 18.000 ore
- sectia bobinaj: 190.000 ore
- sectia montaj-general: 176.750 ore
TOTAL 698.750 ore
Calculul coeficientului de repartizare:
Calculul cotei de cheltuieli generale de administratie si desfacere la sectie tratement termic:
Aceasta suma se trece in buget.
Odata elaborate, bugetele de cheltuieli se pot folosi an de an fara sa fie modificate decat in cazul restructurarii compartimentelor pentru care s-au intocmit sau cand se modifica standardele privind diferitele consumuri sau preturile standard, respectiv atunci cand se modifica conditiile care au stat la baza elaborarii lor.
Lucrarile de elaborare a standardelor de costuri pe nomenclatura articolelor de calculatie se incheie cu fisa costurilor standard pe produs, a carui model se prezinta astfel:
SC…. Produs: pompa triplex
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitate de Gestiune.doc