Extras din document
Curs 1
Obiectul si sfera de cuprindere a Contabilitatii financiare
Cele mai marcante si eficiente culturi contabile din lume, ceea europeana si anglosaxona au influentat forma organizatorica si de functionare a contabilitatii inteprinderii.In raport de conceptia contabila adoptata de fiecare dintre cele doua culturi contabile se pot utiliza doua concepte organizatorice :
- monist ;
- dualist ;
Sistemul de organizare monist presupune ca la nivelul entitatii sa se organizeze un singur circuit contabil,o singura contabilitate atat pentru latura interna cat si ceea externa a inteprinderii.
Sistemul dualist are in vedere organizarea a doua laturi contabile separate dar corelate intre ele.
In tara noastra contabilitatea este organizata dupa conceptele sistemului dualist , astfel se organizeaza doua sectiuni distincte ale contabilitatii :
- Contabilitatea financiara si
-contabilitatea de gestiune ( manageriala).
Contabilitatea financiara descrie circuitul patrimonial al inteprinderii luat in totalitatea si structuralitatea sa.Obiectivul sau principal il constituie furnizarea de informatii sintetice privind pozitia financiara ,performantele si modificarile pozitiei financiare.
Informatia contabila pe langa utilizarea interna de catre management este destinata si utilizatorilor externi (investitori,salariati,furnizori,institutiile statului,institutii bancare si de credit).
Contabilitatea de gestiune ofera acele informatii care privesc gestiunea interna a inteprinderii,criteriile dupa care aceasta isi calculeaza costurile si asigura masurarea performantelor interne la nivel de centru de profit sau produs.
Potrivit legii contabilitatii nr.82/1991 republicata,societatiile comerciale,companiile nationale,regiile autonome,institutiile publice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie respectiv contabilitatea financiara si de gestiune adoptate la specificul activitatii.
Entitatiile economice isi bazeaza organizarea contabilitatii pe acte normative emise de Parlament si Guvern (ordonante si hotarari), Ministerul Finantelor Publice si alte ministere.
In prezent entitatiile economice isi conduc contabilitatea potrivit OMFP 1752/2005 privind reglementariile contabile conforme cu directivele europene si standardele internationale de contabilitate
In aceasta reglementare sunt precizate forma si continutul situatiilor financiare anuale,principiile contabile si regulile de evaluare, recunoastere si inregistrare contabila,precum si regulile de intocmire,aprobare,auditare si publicare a situatiilor financiare anuale.
Situatiile financiare anuale cuprind :
- Bilant ;
- Cont de profit si pierdere ;
- Situatia fluxurilor de trezorerie ;
- Situatia modificarii capitalurilor proprii ;
- Politici contabile si note explicative ;
Contabilitatea capitalurilor
Definitii si delimitari privind capitalurile
Ca surse de finantare cu caracter stabil , capitalurile reprezinta echivalentul valoric al resurselor investite in active de catre proprietari (capitaluri proprii ) sau terte persoane ( datorii pe termen lung si mediu ).
Caracteristica acestor surse este termenul de decontare mai mare de un an ceea ce le atribuie si caracterul de capitaluri permanente.
Avand in vedere modul de constituire si destinatiile pe care le dobandesc, capitalurile permanente se pot delimita in urmatoarele categorii :
- Capitaluri proprii
- Provizioane
- Capitaluri imprumutate
- Datorii asimilate pe termen lung
Capitalurile proprii ( activul net) reprezinta echivalentul valoric al resurselor investite in active si pentru care entitatea nu trebuie sa acorde echivalent in bunuri sau servicii unei terte persoane.
Capitalurile proprii se structureaza in :
1. capital social
2. prime de capital
3. rezerve
4. rezerve din reevaluare
5. rezultatul exercitiului
6. rezultatul reportat
Provizioanele ca structura a capitalului permanent reprezinta o sursa specifica ce se constituie la inchiderea exercitiului prin majorarea cheltuielilor de exploatare pentru : litigii, garantii acordate clientilor , restructurari si altele.
Imprumuturile si datoriile asimilate pe termen lung si mediu reprezinta echivalentul valoric al resurselor financiare provenite de la terti pentru finantarea activitatii de investitii si exploatare pe termen mai mare de un an.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitate Financiara
- CURSUL NUMARUL 1.doc
- CURSUL NUMARUL 10.doc
- CURSUL NUMARUL 11.doc
- CURSUL NUMARUL 2.doc
- CURSUL NUMARUL 3.doc
- CURSUL NUMARUL 4.doc
- CURSUL NUMARUL 5.doc
- CURSUL NUMARUL 6.doc
- CURSUL NUMARUL 7.doc
- CURSUL NUMARUL 8.doc
- CURSUL NUMARUL 9.doc