Contabilitate Financiara

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5462
Mărime: 36.50KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. Contabilitatea stocurilor aflate la terti

Sunt considerate stocuri aflate la terti, acele bunuri care se afla in una din urmatoarele situatii:

- sunt achitate si lasate in custodia furnizorilor,

- sunt date spre prelucrare la terti,

- sunt predate tertilor pentru vanzarea in consignatii,

- sunt trimise pentru depozitare temporara la terti.

Contabilitatea stocurilor aflate temporar la terti se realizeaza cu ajutorul grupei 35”Stocuri aflate la teri”. Conturile din grupa 35 sunt, dupa continutul economic, conturi de active circulante materiale, iar dupa functia contabila de active.Se debiteaza cu valoarea la prêt de inregistrare a stocurilor de materii si materiale, produse, animale, marfuri sau ambalaje aflate la terti si se crediteaza cu pretul de inregistrare al stocurilor reintrate in gestiune sau a celor in curs de aprovizionare sosite in unitate.Soldul debitor reprezinta valoarea la prêt de inregistrare a stocurilor aflate (inca) la terti sau a celor in curs de aprovizionare.

2.Contabilitatea animalelor

Normele reglementare in vigoare, OMFP 94/2001 si respectiv OMFP 306/2002, asimileaza stocurilor, sub denumirea de “Animale si pasari”, animalele tinere de orice fel, (vitei, miei, purcei etc.), care urmeaza a fi trecute ulterior in categoria imobilizarilor corporale, ca animale de munca si pentru reproductie, animalele la ingrasat, destinate sacrificarii sau vanzarii, animalele pentru productie si coloniile de albine.Acestea sunt assimilate stocurilor indifferent daca sunt achizitionate de la terti sau obtinute din productie proprie.Iesirile de animale din unitate se pot face prin vanzarea de animale vii, ca produse finite, sau prin vanzarea de produse animaliere, prin sacrificare.Evaluarea animalelor se poate face la cost de productie, cost de achizitie sau la prêt standard.Cresterile in greutate pot fi evaluate la cost de productie sau la prêt standard.

Contabilitatea animalelor se realizeaza cu ajutorul grupei 36”Animale si pasari”, care cuprinde conturile sintetice de gradul I: 361 si 368.

Contul 361 “Animale si pasari”, este dupa continutul economic, un cont de active circulante materiale, iar dupa functia contabila, un cont de activ, se debiteaza cu valoarea la prêt de inregistrare a animalelor intrate in gestiune, tot in debitul contului se inregistreaza si sporul de crestere in greutate a animalelor; se crediteaza cu valoarea la prêt de inregistrare a animalelor iesite din gestiune, soldul debitor al contului reprezinta valoarea la prêt de inregistrare a animalelor existente la sfarsitul perioadei.

Contul 368”Diferente de prêt la animale si pasari”este dupa continutul economic, un cont rectificativ al activelor circulante materiale, iar dupa functia contabila este un cont de active.Acest cont se utilizeaza atunci cand evidenta animalelor se tine la un alt cost decat costul efectiv de productie sau de achizitie, respective la un cost standard, prestabilit.Prin urmare acest cont, tine evidenta diferentelor de prêt, in plus sau in minus, dintre pretul standard si costul de productie sau de achizitie a animalelor.

3.Contabilitatea marfurilor

Marfurile sunt reprezentate de bunurile achizitionate din afara intreprinderii pentru a fi vandute in aceeasi stare, fara vreo prelucrare suplimentara.Sunt assimilate marfurilor si alte categorii de active circulante materiale, cum sunt: stocurile achizitionate pentru utilizare proprie(materii prime, materiale, obiecte de inventar etc.) si care, ulterior, si-au schimbat destinatia si se ofera spre vanzare tertilor; stocurile provenite din productie proprie, care se vand prin magazine proprii (semifabricate, produse finite etc.).

In ceea ce priveste circulatia marfurilor, trebuie mentionat faptul ca de la producator pana la consumatorul final acestea parcurg de regula , doua stadii si anume:

-circulatia cu ridicata( en-gros) a marfurilor-care consta in achizitionarea de marfuri in cantitati mari de la producatori sau de la alti furnizori in scopul revanzarii acestora catre alte intreprinderi, indeosebi, celor specializate in comertul cu amanuntul.

-circulatia cu amanuntul(en-detail) a marfurilor-care consta in vanzarea marfurilor consumatorilor individuali, precum si unor intreprinderi pt. consumul propriu.

Inventarul permanent al stocurilor de marfuri presupune practicarea unor preturi specifice circulatiei marfurilor:

-costuri de achizitie, specifice comertului en-gros sau cu ridicata, unde contabilitatea analitica a marfurilor se tine pe sortimente de marfuri, folosind de regula, metoda cantitativ-valorica.

-pretul de vanzare cu amanuntul, inclusiv TVA, practicate in comertul en-detail sau cu amanuntul, unde contabilitatea analitica a marfurilor se tine pe magazine si in cadrul lor pe gestiuni, folosind de regula metoda global-valorica.

In practica, costul de achizitie este asimilat, de cele mai multe ori, cu pretul de cumparare reflectat in facturile furnizorilor, cheltuielile de transport aferente intrarilor de marfuri urmand a fi reflectate intr-un cont analitic distinct.Acestea se vor include in cheltuieli pe masura vanzarii marfurilor.Acest mod de evaluare se impune intrucat este dificil sa se recalculeze pretul de cumparare a marfurilor in functie de cheltuielile de transport-aprovizionare, avand in vedere varietatea de sortimente de marfuri intrate, in cantitati si la preturi diferite.

Preview document

Contabilitate Financiara - Pagina 1
Contabilitate Financiara - Pagina 2
Contabilitate Financiara - Pagina 3
Contabilitate Financiara - Pagina 4
Contabilitate Financiara - Pagina 5
Contabilitate Financiara - Pagina 6
Contabilitate Financiara - Pagina 7
Contabilitate Financiara - Pagina 8
Contabilitate Financiara - Pagina 9
Contabilitate Financiara - Pagina 10
Contabilitate Financiara - Pagina 11
Contabilitate Financiara - Pagina 12
Contabilitate Financiara - Pagina 13
Contabilitate Financiara - Pagina 14
Contabilitate Financiara - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate Financiara
    • Curs contabilitate financiara CLS 4 BUG STATULUI.doc
    • CURS+CONTAB+FINANCIARA+CLS.+3+STOCURI.doc
    • Curs+final+contabilitate+financiara.doc
    • CURSCONTAB+FINANC+STOCURI+AFLATE+LA+TERTI.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Stocurilor in Agricultura

INTRODUCERE Confruntat cu mediul economic şi social în plină transformare, actualul sistem contabil constituie o realizare remarcabilă în ceea ce...

Contabilitatea Ambalajelor, Efectivelor de Animale si Stocuri Aflate la Terti si Monografie Contabila

I. ARGUMENT Cunoaşterea reprezintă expresia vocaţiei spre progres a fiinţei umane. Civilizaţia acestui sfârşit de secol şi mileniu evoluează...

Contabilitatea Marfurilor

Pentru a-si realiza obiectul de activitate în vederea obtinerii de profit, orice întreprindere cu activitate industriala, comerciala, de servicii...

Documente Contabile - Notiune, Importanta, Clasificare

CAPITOLUL I NOŢIUNEA DE DOCUMENTE CONTABILE 1.1. Documente contabile-definiţie. Documentele contabile sunt acte scrise cuprinzând informatii...

Capitalul Propriu

Problematica abordată în cadrul lucrării surprinde aspecte ce privesc contabilitatea financiară a capitalurilor. Am ales capitalul propriu deoarece...

Contabilitatea Operațiunilor prin Casă

ASPECTE PRIVIND ISTORIA BANILOR SI A CIRCULATIEI MONETARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI\aPrimele forme de schimb monetar pe actualul teritoriu al tarii...

Contabilitatea Trezoreriei

Trezoreria este un element esential si totodata principala restrictie a gestiunii financiare a firmei. In ea se concretizeaza rezultatele modului...

Bazele Contabilitatii

1. Teorie si model privind patrimoniul ca obiect al reprezentarii contabile Ob contab poate fi explicat pornind de la notiunile de patrimoniu,...

Ai nevoie de altceva?