Extras din document
1. Contabilitatea primelor legate de capital, rezervelor şi a rezultatului reportat
1.1. Contabilitatea primelor legate de capital
Societăţile comerciale care doresc să-şi extindă activitatea, ceea ce necesită folosirea unor resurse de finanţare suplimentare, optează, în general pentru majorarea capitalului social, prin emisiunea de noi acţiuni sau părţi sociale. La stabilirea preţului de vânzare (valorii de emisiune) a noilor titluri, societatea emitentă trebuie să respecte următoarea corelaţie:
VN ≤ VE ≤ VMC, în care:
VMC = Capitaluri proprii/Număr de titluri
- VN reprezintă valoarea nominală (raportul dintre capitalul social şi numărul de acţiuni emise de către societate);
- VMC reprezintă valoarea matematică contabilă
Dacă noile titluri emise sunt oferite subscritorilor la nivelul valorii nominale, reflectarea în contabilitate o operaţiilor de majorare a capitalului social este identică cu cele ce privesc constituirea acestuia. În situaţia în care cedarea titlurilor se face la un preţ superior valorii nominale, diferenţa între valoarea de emisiune şi valoarea nominală reprezintă prima de capital.
Primele legate de capital reprezintă elemente ale capitalurilor proprii şi rezultă în urma operaţiunilor de majorare a capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni, fuziunea cu alte societăţi şi conversia datoriilor în acţiuni.
În funcţie de natura lor, primele legate de capital apar sub forma primelor de emisiune, de fuziune, de aport şi de conversie a obligaţiunilor în acţiuni.
Prima de emisiune apare în cazul unor noi emisiuni de acţiuni sau părţi sociale cu aporturi în lichidităţi şi se determină ca diferenţă între preţul de vânzare al noilor titluri şi valoarea nominală a titlurilor acordate în schimbul aportului primit. Din punct de vedere economic prima de emisiune este corelată cu valoarea celorlalte elemente de capital propriu (altele decât capitalul social), existentă la data emisiunii noilor acţiuni sau părţi sociale, având
menirea de a asigura condiţii de egalitate la obţinerea viitoarelor dividende, atât pentru acţionarii noi, cât şi pentru cei vechi.
Prima de fuziune rezultă în situaţia când majorării capitalul social se majorează prin fuziune şi reprezintă diferenţa între valoarea bunurilor primite în urma fuziunii şi valoarea nominală a titlurilor de capital cedate pentru aceste aporturi.
Prima de aport se înregistrează în contabilitate în situaţia majorării capitalului social prin aporturi în natură calculându-se ca diferenţă între valoarea bunurilor primite ca aport în natură şi valoarea nominală a acţiunilor sau părţilor sociale cedate în schimbul acestor aporturi.
Prima de conversia a obligaţiunilor în acţiuni. Această primă se înregistrează în contabilitate în situaţia în care există o astfel de clauză în prospectul (contractul de emisiune) al obligaţiunilor, iar obligatarul îşi exercită acest drept. Această primă se determină ca diferenţă între valoarea cu care se reduce împrumutul obligatar şi valoarea nominală a acţiunilor acordate în schimbul obligaţiunilor retrase şi anulate.
Majorarea capitalului social al societăţilor comerciale se poate realiza şi prin conversia obligaţiunilor (datoriilor financiare de natura împrumuturilor obligatare) în acţiuni, cu acordul creditorilor (posesorii obligaţiunilor). În patrimonial întreprinderii are loc o reducere sau dispariţia unui element de datorii (împrumuturi din emisiuni de obligaţiuni) şi sporirea capitalului propriu (capitalul social vărsat).
În contabilitate, operaţiunile ce privesc primele de capital sunt evidenţiate cu ajutorul contului de pasiv 104 “Prime legate de capital”, care înregistrează în credit primele constituite cu ocazia emisiunii, fuziunii, aportului la capital şi/sau din conversia obligaţiunilor în acţiuni, iar în debit sumele utilizate din primele de capital. Soldul creditor reflectă primele de capital neutilizate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitate Financiara.pdf