Contabilitate și Gestiune Fiscală

Curs
8.3/10 (7 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 119 în total
Cuvinte : 52127
Mărime: 256.11KB (arhivat)
Publicat de: Agripina Radu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Stoian
Fiscalitate.

Extras din curs

Fiscalitatea ramane in atentia intreprinderii indiferent de sistemul contabil pe care tara noastra il aplica. Ea a fost dezvoltata mult de textele legislative, de norme, instructiuni si reguli , adesea greu de aplicat in practica economica prin nenumaratele modificari, noi aparitii de impozite, taxe, noi baze de calcul al caror fundament trebuie sa raspunda politicii financiare a statului. Intotdeauna s-a cautat un sistem de impunere care sa diminueze deficitul bugetar prin atragerea unui numar mare deplatitori, impozite diverse, iar in plan secundar s-a urmarit o relaxare sensibila prin avantajele prevazute de normele fiscale.

Astazi, orice intreprindere stie ca exista pincipii si reguli de baza pentru orice impozit la care aceasta este supusa, contabilitatea fiind cea care inregistreaza rezultatul obligatiei de plata si a viramentelor, fiind principala sursa de informatie pentru stat in ceea ce priveste calculul, inregistrarea si decontarea obligatiilor fiscale si nefiscale.

Fiscalitatea are regulile ei proprii, este asezata pe principii adesea convergente cu cele din tarile Uniunii Europene, deci putem vorbi de un drept fiscal autonom. Pe de alta parte, contabilitatea timp de peste zece ani s-a dezvoltat rapid fiind imprumutate reguli, norme, principii si conventii agreat fiind Modelul continental de contabilitate bazat pe macroeconomie unde influenta statului este semnificativa in materie de normalizare contabila.

Contabilitatii i s-a imputat dupa 1989 lipsa de transparenta, coerenta, si informare reala a structurilor situatiilor financiare descrise de bilant, cont de profit si pierdere si anexe. Este adevarat ca statul dupa 1989, era cel mai mare utilizator al informatiei financiar contabile, dar si-a pastrat si pozitia de lider in materie de norma contabila. Lipsa unei contabilitati de inflatie, impunerea marilor contribuabili de a realiza un bilant fiscal, cand acestia detineau cele mai mari pierderi, nu a facut altceva decat sa provoace erodarea capitalurilor proprii, multe intreprinderi au sfarsit prin faliment.

Idealul nostru de a fi integrati in spatiul economic european nu numai geografic, privirea Uniunii Europene catre Romania ca teritoriu strategic si economic au adus un suflu nou atat din punct de vedere fiscal dar si contabil.

Romania avea nevoie de un cod unic de impozite, mult mai clar, transparent si usor de aplicat. El a fost realizat prin Codul Fiscal care grupeaza, sistematizeaza mult mai bine impozitele directe si indirecte, impunerea persoanelor fizice si juridice. S-a realizat o delimitare clara a impozitelor pe profit si pe venituri atat pentru intreprinderi mici si mijlocii, microintreprinderi si persoane fizice care desfasoara activitati independente.

Informatiile principale le ofera contabilitatea. Aplicarea Modelului continental de contabilitate inspirat dupa Franta si originalitatea noastra in materie de regula contabila si fiscala s-a dovedit de nenumarate ori ineficienta. Astfel Romania se aliniaza Standardelor Internationale de Contabilitate, (IAS) o reforma in plina dezvoltare pe mai multi ani cu aderarea la Standardele Internationale de Raportare Financiara, (IFRS )

Ce aduc nou aceste standarde? Care este avantajul aplicarii lor? Intreprinderile si-au insusit Contabilitatea Financiara – iar eforturile financiare de implementare a IAS –lor nu este deloc neglijabila. Care este pozitia fiscalitatii in noua perspectiva de construire a situatiilor financiare? Intrebarile pot continua la infinit… Si dumneavoastra sigur va puneti intrebari firesti, de ce atatea modificari de structura, de volum a informarii financiare.

Vom incerca sa raspundem sintetizat la intrebarile de mai sus. In primul rand IASC inlocuit cu IASB isi indreapta obiectivul situatiilor financiare pentru furnizarea informatiilor despre pozitia financiara (data de bilant), performantele si modificarile pozitiei financiare ce sunt necesare utilizatorilor in luarea deciziilor economice. De data aceasta statul care era principalul favorit al informarii financiare este inlocuit cu “utilizatori” pentru ca acestia sa ia decizii economice. In ordinea importantei lor dupa “Cadrul general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare” al IASB, utilizatorii situatiilor financiare includ: investitorii preocupati de riscul inerent al tranzactiilor si de beneficiul adus de investitiile lor; salariatii interesati de informatii privind stabilitatea si profitabilitatea lor, de pensii, alte avantaje si oportunitati profesionale; creditorii interesati de informatii care le permit sa evalueze daca imprumuturile pe care le-au acordat si dobanzile atasate vor fi rambursate; furnizorii si alti creditori, interesati de informatii ca le permit sa evalueze daca sumele ce le sunt datorate vor fi platite la scadenta; clientii sunt interesati de informatii asupra continuitatii activitatii unei entitati, mai ales atunci cand au o colaborare pe termen lung sau sunt dependenti de ea; statul interesat de incasarea veniturilor sale, de alocarea resurselor si implicit de activitatea intreprinderilor. Pe baza acestor informatii statul prin institutiile sale isi determina politica fiscala, isi determina produsul intern brut, venitul national si alti indicatori statistici; publicul poate fi interesat de informatii privind evolutiile intreprinderilor, sfera de activitate, numarul de salariati etc. Desprindem concluzia clara ca scopul situatiilor financiare este acela de a oferi informatii despre activele, datoriile, capitalurile proprii, veniturile si castigurile; cheltuielile si pierderile precum si fluxurile de numerar. Aceste informatii sunt completate cu politicile contabile si notele explicative care ajuta utilizatorii enumerati de Cadrul IASB pentru a estima fluxurile de numerar ale intreprinderii si mai ales momentul si gradul lor de certitudine pentru a se realiza.

Astfel, intreprinderile trebuie sa se indrepte in primul rand pentru a mentine gradul de sanatate financiara, de a le rentabiliza si pastra echilibrul financiar al activitatii de baza, de a analiza durata medie in zile a creditului client acordata si durata medie in zile a creditului furnizor primita. In aceste conditii, si fiscalitatea isi va indeplini rolul sau: venituri suficiente din impozite, doar daca intreprinderile vor fi rentabile, se vor dezvolta si se va realiza un mediu sanatos economiei de piata concurentiala.

Preview document

Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 1
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 2
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 3
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 4
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 5
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 6
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 7
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 8
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 9
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 10
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 11
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 12
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 13
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 14
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 15
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 16
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 17
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 18
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 19
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 20
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 21
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 22
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 23
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 24
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 25
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 26
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 27
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 28
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 29
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 30
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 31
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 32
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 33
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 34
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 35
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 36
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 37
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 38
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 39
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 40
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 41
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 42
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 43
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 44
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 45
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 46
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 47
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 48
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 49
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 50
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 51
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 52
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 53
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 54
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 55
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 56
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 57
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 58
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 59
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 60
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 61
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 62
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 63
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 64
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 65
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 66
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 67
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 68
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 69
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 70
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 71
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 72
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 73
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 74
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 75
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 76
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 77
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 78
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 79
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 80
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 81
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 82
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 83
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 84
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 85
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 86
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 87
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 88
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 89
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 90
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 91
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 92
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 93
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 94
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 95
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 96
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 97
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 98
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 99
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 100
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 101
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 102
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 103
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 104
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 105
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 106
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 107
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 108
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 109
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 110
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 111
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 112
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 113
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 114
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 115
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 116
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 117
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 118
Contabilitate și Gestiune Fiscală - Pagina 119

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate si Gestiune Fiscala.doc

Alții au mai descărcat și

Doctrină și Deontologie Profesională privind Efectuarea Expertizei Contabile

1. CADRUL DE REFERINŢĂ AL MISIUNILOR PRIVIND EXPERTIZA CONTABILĂ 1.1. Conceptul, importanţa, obiectul şi sfera de acţiune a expertizei contabile...

Fiscalitatea Agenților Economici

INTRODUCERE Societatea româneasca traverseaza o perioada de profunde transformari, generate de tranzitia de la un sistem centralizat la un sistem...

IAS 18 Venituri ale Perioadei Curente

I. CADRUL GENERAL In cadrul general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare, veniturile sunt definite drept majorari ale beneficiilor...

Suport curs contabilitate și gestiune fiscală

1 Notiuni introductive 1.1 Abordari conceptuale privind Contabilitatea si Gestiunea fiscala A gestiona eficient resursele economice şi...

Control și Expertiză Contabilă

I. CONCEPTUL DE CONTROL FINANCIAR Contextul general. Obiectul, rolul şi funcţiile controlului financiar. Formele controlului financiar. Sistemul...

Expertiza Contabilă

EXPERTIZA CONTABILĂ 1. Conceptul de expertiză contabilă Expertiza, în general, este: - activitatea de cercetare efectuată de un specialist,...

Control Financiar

CAPITOLUL I - MANAGEMENTUL, CONTROLUL SI TRANZIŢIA CĂTRE ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1. Notiuni introductive Tranziţia spre economia de piaţă impune...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea și Fiscalitatea Impozitelor Directe la SC Con Invest SRL

INTRODUCERE Tema lucrării mele de licență se intitulează Contabilitatea și fiscalitatea impozitelor directe și este structurată pe trei...

Contabilitate și gestiune fiscală - accize

CAP. 1 Accize armonizate 1.1 Dispoziţii generale Sfera de aplicare Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datorează bugetului...

Contabilitate și gestiune fiscală - TVA

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) este un impozit general,indirect,care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul proprietatiibunurilor...

Contabilitatea și gestiunea fiscală a reevaluării mijloacelor fixe

Reevaluarea contabilă este reevaluarea efectuată de contabil sau de evaluatori autorizaţi, pentru a aduce un activ, a cărui valoare netă contabilă...

Contabilitate și gestiune fiscală

1. PREZENTAREA FIRMEI A. Date de identificare a entității Denumire S.C. MIRO S.R.L. Sediu Județ BACĂU Localitate BACĂU Strada NORDULUI Nr. 6...

Relația dintre logistică și funcția financiar-contabilă

I Continutul si importanta functiunii financiar-contabile pentru activitatea organizatiei 1. Continutul si specificul functiunii...

Contabilitate și gestiune fiscală

Capitolul 1 Noţiuni introductive Taxa pe valoare adăugată este un impozit indirect, adică un impozit general de consum, care se aplică asupra...

Suport curs contabilitate și gestiune fiscală

1 Notiuni introductive 1.1 Abordari conceptuale privind Contabilitatea si Gestiunea fiscala A gestiona eficient resursele economice şi...

Ai nevoie de altceva?