Extras din document
potrivit legii contabilitatii, cheltuielile se urmaresc pe feluri de cheltuieli (dupa natura lor), care se grupeaza in cheltuieli de exploatare, cheltuieli financiare, cheltuieli exceptionale, cheltuieli cu amortizarile si provizioanele, cheltuieli cu impozitul pe profit.
in cadrul cheltuielilor de exploatare se cuprind: cheltuielile privind consumurile de materii prime, materiale auxiliare, combustibil, ambalaje, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile; uzura obiectelor de inventar; costul de achizitie al materiarelor nestocate, trecute direct asupra cheltuielilor; costul de achizitie alenergiei si apei consumate; costul de achizitie al animalelorsi pasarilor; costul marfurilor vandute; cheltuielile cu lucrarile si serviciile executate de terti (intrtinere si reparatii; chirii; cheltuieli de protocol, reclama si publicitate; trnsportul de bunuri si persoane; deplasarii, posta si taxe de telecomunicatii; servicii bancare si altele), cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate (impozitul suplimentar pe salarii; impozitul pe cladiri; alte impozite, taxe si varsaminte asimilate asemeni taxelor pt folosirea terenurilor, taxele cu privire la mijloacele de transport etc.); cheltuielile cu personalul (salariile si alte drepturi de personal, asigurarile si protectia sociala, contributia unitatii la asigurarile sociale si pt somaj, cheltuili cu perfectionarea profesionala si alte cheltuieli cu personalulsuportate de unitate); alte cheltuieli din exploatare (pierderi din creante si alte cheltuieli de exploatare).
in cadrul ch. financiare se cuprind : pierderi din creante legate de participatii; pierderi din vanzarea titlurilor de plasament; diferente nefavorabile de curs valutar din operatiuni curente si disponubilitati in devize; dobanzi curente aferente imprumuturilor primite; sconturile acordate clientiilor; alte ch. financiare (pierderi din creante de natura financiara).
in cadrul ch. exceptionale se cuprind acele ch. care nu sunt legate de actuvitatea normala a unitatii ( despagubiri, amenzi, penalitati, lipsuri de inventar, donati0i si subventii acordate, pierderi din debitori diversi etc. ).
ch. cu amortizarile si provizioanele se incadreaza dupa natura lor in grupele de ch. de exploatare, financiare si exceptionale, dupa caz. ele cuprind: amortizarile imobilizarilor necorporale si corporale, provizioanele pentru riscuri si ch.; provizioanele privind deprecierea imobilizarilor; provizioanele pentru deprecierea stocurilor si productiei in curs de executie; provizioanele pentru deprecierea creantelor; provizioane pentru deprecierea titlurilor de plasament; amortizarea primelor de rambursare a obligatiilor; provizioanele reglementate.
ch. cu impozitul pe profit repr. impozitul calculat asupra profitului impozabil, conform legii.
veniturile se urmaresc in contabilitate pe feluri de venituri (dupa natura lor )
potrivit legii contabilitatii, veniturile se urmaresc pe feluri de venituri ( dupa natura lor ), grupandu-se in venituri de exploatare, venituri financiare, venituri exceptionale, venituri din diminuarea provizioanelor.
veniturile din exploatare cuprind: veniturile din vanzarea produselor, marfurilor, lucrarilor executate si serviciilor prestate. in conta. aceste venituri se inreg. in momentul predarii bunurilor catre cumparator, al livraqrii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul de proprietate a bunurilor respective asupra clientiilor; veniturile din productia stocata se inscriu, alaturi de celelalte venituri, in contul de profit si de pierdere cu semnul plus (sold creditor) sau minus (sold debitor); veniturile din productia de imobilizari; veniturile din subventii de exploatare; alte venituri din exploatarea curenta (venituri din creante recuperate si alte venituri de exploatare).
in veniturile financiare se cuprind : veniturile din participatii; venituri din alte imobilizari financiare; venituri din creante imobilizate; venituri din titluri de plasament; venituri din diferente de curs valutar; venituri din dobanzi; veniturile din sconturile obtinute si alte venituri financiare.
in veniturile exceptionale se cuprind acele venituri care nu sunt legate de activitatea normala, si anume : despagubiri si penalitati incasate; venituri din cedarea activelor; cote-parti din subventii pentru investitii virate la rezultatul exercitiului; alte venituri exceptionale (donatii, salarii neridicate prescrise si alte venituri).
veniturile din provizioane se inregistreaza la veniturile din exploatare, financiare sau exceptionale, dupa caz, in situatia diminuarii sau anularii provizioanelor in cazul in care nu se mai justifica mentinerea acestora.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Cheltuielilor si a Veniturilor.doc