Contabilitatea de Gestiune a Costurilor Globale

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Contabilitatea de Gestiune a Costurilor Globale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor: Trifan Adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Aceasta metoda de calcul a costurilor se aplica de catre întreprinderea care fabrica un singur produs,lucrare sau serviciu,asa cum ar fi cazul:

-centralele electrice,întreprinderile de ciment,celuloza,centralele termice,de apa,etc.;

-procesul de productie nu genereaza obtinerea de semifabricate si nici productie neterminata

Metoda globala consta in colectarea cheltuielilor globale intr-un singur cont de cheltuiala si determinarea costului pe unitatea de produs,lucrare,serviciu,prin raportarea cheltuielilor la cantitatea de produse obtinute în respectiva perioada de gestiune(procesul diviziunii simple).

Ca urmare a faptului ca întreprinderea care aplica metoda globala,fabrica un singur produs,lucrare sau serviciu,toate cheltuielile sunt sunt directe fata de productia respectiva.

Cu toate acestea ,cheltuielile indirecte de productie (ale sectiilor )si ale CGA se înregistreaza de regula în conturile de colectare si repartizare deschise,de unde la sfârsitul lunii,soldurile acestor conturi se se vireaza global asupra conturilor în care s-au colectat cheltuielile directe.

Concluzie Toate cheltuielile se identifica nemijlocit pe produsul,lucrare,serviciul care le-a ocazionat.Cu toate acestea este necesaa,oglindirea distincta a cheltuielilor indirecte din productie si a celor de administratie în cursul perioadei de gestiune.

Costul unitar efectiv se calculeaza potrivit procedeului diviziunii simple,astfel:

costul unitar efectiv

cheltuielile directe

cheltuielile indirecte

Q = cantitate

Principalul neajuns al metodei globale de calculatie a costurilor este sfera sa restrânsa de aplicabilitate,limitata la întreprinderile care fabrica un singur produs,fara sa apara semifabricate sau productie în curs de executie la sfârsitul perioadei de gestiune.

Principala problema pe care o ridica în general organizarea contabilitatii de gestiune în cazul acestei metode,consta în stabilirea modalitatilor de preluare a cheltuielilor din contabilitatea financiara.Doua solutii sunt posibile:

a)-înregistrarea concomitenta a cheltuielilor ,atât în contabilitatea financiara(in conturile clasei VI)si în contabilitatea de gestiune(în conturile grupei 92 “Conturi de calculatie”).

b)-înregistrarea separata a cheltuielilor în contabilitatea financiara pe masura ce ele apar ,iar în contabilitatea de gestiune ,o singura data ,la sfârsitul perioadei de gestiune potrivit unui tablou de conversie.

Un model de astfel de tablou se prezinta în cele ce urmeaza:

Contabilitatea de gestiune

Contabilitatea financiara

TOTAL

În cadrul fiecarei metode de calculatie a costurilor organizarea contabilitatii de gestiune trebuie sa înceapa cu stabilirea unor optiuni,alegeri ale utilizatorilor,dintre care prioritare sunt:

1)-stabilirea conturilor contabilitatii de gestiune ce urmeaza a fi utilizate în special a celor din grupa 92 “Conturi de calculatie”;

2)- stabilirea structurii în care se vor calcula costurile efective,respective în structura pe articole de calculatie ori pe elemente primare de cheltuieli.

Mentionam faptul ca structura adoptata trebuie sa fie aceeasi cu cea utilizata în antecalculatie.

3)-stabilirea contului sau a conturilor în care sa va calcula costul efectiv,respectiv a conturilor de calculatie sau în conturile de decontari interne.

Exemplu: O întreprindere a obtinut în cursul unei perioade de gestiune 1000u.f si a înregistrat urmatoarele cheltuieli în contabilitatea financiara:

601 7.200 u.m

6021 600 u.m

604 2.000 u.m

605 4.000 u.m

611 10.000 u.m

626 500 u.m

635 2.000 u.m

641 15.000 u.m

6451 3.750 u.m

6452 375 u.m

6453 1.125u.m

658 1.000u.m

681 3.000u.m

Total cheltuieli exploatare 50.550u.m

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea de Gestiune a Costurilor Globale.doc

Alte informatii

Curs pentru semestru 1, an 3 Cig Capitolul 5 - contabilitate