Extras din document
Tema 1: Bazele organizării contabilităţii financiare.
1. Conceptul, scopul şi obiectul contabilităţii financiare
2. Reglementarea normativă a contabilităţii financiare
3. Sistemele de organizare a contabilităţii
4. Convenţiile şi principiile de bază ale contabilităţii.
5. Politica de contabilitate a întreprinderii
1. Conceptul, scopul şi obiectul contabilităţii financiare.
Contabilitatea financiară – reprezintă un sistem de colectare, prelucrare şi
înregistrare a informaţiilor care se conţin în rapoartele financiare. Scopul contabilităţii financiare constă în pregătirea şi prezentarea informaţiilor tuturor categoriilor de utilizatori ai rapoartelor financiare.
Contabilitatea financiară se caracterizează prin următoarele trăsături specifice:
- Se ţine în baza unor reguli şi principii contabile comune şi obligatorii pentru toate întreprinderile;
- Furnizează informaţii cu caracter general care nu prezintă secret comercial şi pot fi publicate;
- Prevede diferite metode şi variante de evidenţă în unul şi acelaşi domeniu;
- Se delimitează pe perioade de gestiune (trimestru, an) denumite exerciţii contabile.
Obiectul contabilităţii financiare îl constituie existenţa şi mişcarea elementelor rapoartelor financiare. După conţinutul economic se deosebesc 3 elemente ale bilanţului contabil: activele, capitalul propriu şi datoriile. Corelaţia dintre aceste elemente poate fi prezentată prin formula:
ACTIV= CAPITAL PROPRIU + DATORIILE
Elementele ale raportului privind rezultatele financiare includ: veniturile, cheltuielile şi rezultatele financiare, care pot fi prezentate prin relaţia
VENITURI –CHELTUIELI = REZULTATUL FINANCIAR
2.Reglementarea normativă a contabilităţii financiare
Contabilitatea financiară este reglementată de un şir de acte legislative şi normative din care cele mai importante sunt:
- Legea contabilităţii din 04.04.95 – în care se stabilesc regulile generale privind documentarea operaţiilor economice, aplicarea sistemelor contabile, inventarierea patrimoniului, corectarea erorilor contabile, întocmirea şi prezentarea rapoartelor financiare;
- Hotărârea Guvernului Republica Moldova “Cu privire la reforma contabilităţii” din 27.12.97, stabileşte etapele reformei contabilităţii, nomenclatorul Standardelor Naţionale de Contabilitate şi modul de elaborare a acestora;
- Bazele conceptuale ale pregătirii şi prezentării rapoartelor financiare aprobate de Ministerul Finanţelor, conţin caracteristica generală a convenţiilor şi principiilor fundamentale contabile, elementelor rapoartelor financiare şi categoriilor de utilizatori, criteriilor de constatare şi evaluare a elementelor rapoartelor financiare;
- SNC – reprezintă documente normative de bază care stabilesc norme generale de ţinere a contabilităţii. La etapa actuală sunt elaborate 28 SNC (14 comentarii SNC) din 39 prevăzute din practica internaţională;
- Comentariile privind aplicarea SNC – reprezintă acte normative în care se conţin explicaţii ale prevederilor SNC;
- Planul de conturi contabile, stabileşte nomenclatorul conturilor contabile şi normele metodologice de utilizare a acestora;
- Regulamente, indicaţiile metodice, instrucţiuni ş.a. acte instructive aprobate de Ministerul Finanţelor.
3. Sistemele de organizare a contabilităţii
Conform legislaţiei în vigoare întreprinderile pot aplica unul din următoarele sisteme contabile:
- Sistemul contabil în partidă simplă;
- Sistemul contabil simplificat;
- Sistemul contabil complet.
1. Sistemul contabil în partidă simplă – poate fi aplicat de întreprinderi a căror activitate este bazată pe munca individuală a fondatorilor sau a membrilor familiei lor (numărul de angajaţi din exterior nu poate depăşi 50% din numărul total de lucrători, volumul anual al veniturilor din vânzări nu depăşeşte 1 milion lei sau valoarea totală a mijloacelor fixe nu depăşeşte 350000 lei). Modul de organizare a contabilităţii în baza acestui sistem este reglementat de SNC 62”Contabilitatea în partidă simplă”. În cazul aplicării sistemului în partidă simplă întreprinderile sunt obligate să întocmească documente primare şi registre contabile. Folosirea conturilor contabile şi întocmirea rapoartelor financiare nu este obligatorie.
2. Sistemul contabil simplificat – poate fi aplicat de către întreprinderile (care fac parte din categoria micului business în conformitate cu legislaţia RM) care se încadrează în limita următorilor indicatori: maximum 30 persoane, volumul anual al veniturilor din vânzări nu depăşeşte 3 milioane lei, valoarea totală a bilanţului nu depăşeşte 3 mln. lei. Modul de ţinere a contabilităţii în baza sistemului simplificat este reglementat de SNC 4 “Particularităţile contabilităţii la întreprinderile micului business”. Sistemul simplificat are două variante:
- În baza registrului jurnal de evidenţă a operaţiilor economice
- Cu utilizarea borderourilor de evidenţă a operaţiunilor economice pe conturi (grupe de conturi)
Întreprinderile care nu se încadrează în limitele acestor indicatori sunt obligate să aplice sistemul complet.
3. Sistemul contabil complet – prevede întocmirea tuturor formularelor de registre contabile şi rapoarte financiare.
4. Convenţiile şi principiile de bază ale contabilităţii.
Contabilitatea financiară se bazează pe o totalitate de convenţii şi principii fundamentale. În SNC se conţin 3 convenţii fundamentale:
- Continuitatea activităţii;
- Permanenţa metodelor;
- Specializarea exerciţiilor;
Contabilitatea, conform SNC trebuie să se bazeze pe următoarele principii elaborate de comitetul internaţional pentru standardele contabile:
1. Principiul continuităţii activităţii presupune, că întreprinderea îşi va continua în mod normal funcţionarea într-un viitor previzibil fără a întra în stare de lichidare sau reducere substanţială a activităţilor sale.
2. Principiul prudenţei sau conservatismului prevede luarea în consideraţie a tuturor riscurilor posibile şi a pierderii eventuale generate de operaţiunile economice financiare. Conform acestui principiu veniturile şi activele întreprinderii nu trebuie să fie supraevaluate, iar datoriile şi cheltuielile să nu fie subevaluate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Financiara.doc