Extras din document
Întreprinderea
Este instituţional înregistrată ca partener legal în baza legii 31 republicată. Întreprinderea reprezintă baza de impunere pentru legislaţia financiară şi în acelaşi timp este principalul realizator de plus valoare într-o economie.
Întreprinderea are o serie de funcţii economice:
-funcţia productivă
-funcţia comercială
-funcţia financiară
Întreprinderea este structura cea mai importantă dintr-o economie
Patrimoniul întreprinderii
Este format din toate structurile de activ şi de pasiv ale întreprinderii care participă într-un mod direct sau indirect la procesul de exploatare şi activităţile conexe exploatării
Patrimoniul unei întreprinderi este ceea ce numim “Structuri de Bază” şi anume structuri de activ şi structuri de pasiv. Patrimoniul se găseşte aproape în totalitate în aceste structuri.
Contabilitatea se ocupă cu studiul structurilor de bază.
Întreprinderea realizează venituri care se constituie pe trei direcţii principale:
1. venituri din activitatea de bază
2. venituri din activitatea financiară
3. venituri excepţionale
Cheltuielile, costurile întreprinderii sunt şi ele aferente fiecărui tip de venit.
-cheltuieli de exploatare
-cheltuieli financiare
-cheltuieli din activitatea de bază.
Rezultatul financiar constituit ca diferenţă între venituri şi cheltuieli se va constituii în trei categorii: - activităţi de exploatare
- activităţi financiare
-activităţi excepţionale
Structurile de bază de activ sunt:
A. Imobilizările necorporale
-cheltuielile de înfiinţare
-cheltuielile de cercetare- dezvoltare
-cheltuielile restructurare
-cheltuielile pentru achiziţia de brevete, licente, mărci etc.
B. Imobilizările corporale-imobilizare în structura constituită în clădiri, utilaje care participă la producţie pe o perioadă de timp nedeterminată.
C. Imobilizări financiare-se constituie în resurse băneşti, numerar, disponibil la bancă, elemente de trezorerie, acţiuni, obligaţiuni şi alte tipuri de participaţiuni ale întreprinderii.
Principalele structuri de pasiv:
- Capitalul propriu
- Capitalul atras
- Creanţe
- Furnizori
- Decontări cu bugetul statului
- Fonduri speciale
Profitul este structura de pasiv deoarece reprezintă un drept potenţial, iar pierderea este de activ deoarece este o diminuare de resurse , se resimte material.
Contabilitatea se poate clasifica ca fiind:
a. contabilitatea financiară –este contabilitatea care se ocupă de contabilitatea unei întreprinderi în viziunea ei relaţională cu sistemul de impozitare a unui stat în corelaţie cu legislaţia aferentă acestui sistem. Ea se diferenţiază în funcţie de cele două modele europene, modelul anglosaxon-impunerea pe venit şi modelul francez-impunerea se face după deducerea costurilor.
Normele actuale europene şi tendinţele din activitatea modernă duc la o apropiere şisimplificare a celor două modele.În România se aplică în principiu mai multe modele şi anume modelul eurofrancez pentru toate întreprinderile şi modelul de impozitare pe venit, modelul de contabilizare a IMM-rilor.
Atunci când se îndeplinesc condiţiile ,adică cifra de afaceri<100 miiE şi personal nu mai mult de 10 salariaţi.
Contabilitatea financiară este contabilitatea care face o analiză macro. Principalele funcţiuni sunt prelucrarea informaţiei pe care firmele le fac lunar, trimestrial şi anual.
b.contabilitatea managerială sau de gestiune --această viziune asupra contabilităţii este o viziune de detaliu şi se construieşte pe sistemul de evidenţă şi contabilizare a tuturor costurilor participante la realizarea unui venit
-un element de măsurare a eficienţei, a modului în care o întreprindere îşi consumă resursele pentru realizarea unui produs final, serviciu în condiţii de maximă profitabilitate
-urmăreşte costurile în mod analitic pe fiecare în parte indiferent de structura lor şi de modul cum participă la procesul economic
-îndeplineşte funcţia de control asupra patrimoniului unei întreprinderi deoarece ea se ocupă cu evidenţa şi gestionarea tuturor resurselor unor întreprinderi.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Intreprinderilor
- curs1C.doc
- curs2C.doc
- curs3C.doc
- curs4C.doc
- curs5C.doc
- curs9C.doc
- cursx.doc