Extras din document
Contabilitatea mărfurilor
Evaluarea stocurilor de mărfuri. Contabilitatea stocurilor de mărfuri la preţul cu amănuntul
Această categorie de stocuri constituie o structură importantă în cadrul stocurilor achiziţionate cu scopul revânzării în aceeaşi stare. Sunt asimilate mărfurilor şi stocurile de materii prime şi materiale disponibile, redistribuite pentru a fi vândute, precum şi produsele obţinute din producţie proprie (produse finite, semifabricate) care se vând prin magazinele proprii.
Contabilitatea mărfurilor presupune practicarea următoarelor preţuri specifice circulaţiei mărfurilor:
- costul de achiziţie asimilat de cele mai multe ori cu preţul de cumpărare (de facturare al furnizorilor) este specific comerţului en-gros prin care se achiziţionează de la producători şi se desface un volum mare de mărfuri. În acest caz contul 371 „Mărfuri” evidenţiază costul de achiziţie, neutilizându-se conturile 378 „Diferenţe de preţ la mărfuri” şi 4428 „TVA neexigibilă”. Rezultatul este reprezentat de adaosul comercial determinat prin calculul preţului de vânzare cu ridicata (cost de achiziţie + adaos).
- preţul de vânzare cu amănuntul (inclusiv taxa pe valoarea adăugată) este practicat în comerţul en-detail unde vânzarea mărfurilor se face cu bucata. În acest caz pentru ca în contul 371 „Mărfuri” să se formeze preţul de vânzare cu amănuntul se impune utilizarea concomitentă a conturilor 378 „Diferenţe de preţ la mărfuri” şi 4428 „TVA neexigibilă” pentru a reflecta TVA aferentă mărfurilor existente în entităţile en-detail.
Potrivit metodei de evaluare la preţ cu amănuntul intrările şi ieşirile de mărfuri sunt evaluate la preţ cu amănuntul determinat astfel:
PVA = Cost de achiziţie + Adaos comercial + TVA
La contabilizarea operaţiilor specifice mărfurilor pot fi delimitate 3 momente: intrarea în gestiune, vânzarea şi scăderea (scoaterea) din gestiune.
I. INTRAREA ÎN GESTIUNE. În acest moment se determină preţul cu amănuntul al mărfurilor care se înregistrează în contul 371 „Mărfuri” ţinând seama de componentele sale:
1. Costul de achiziţie rezultă din facturile furnizorilor şi se reflectă ca o obligaţie faţă de furnizori în contul 401 „Furnizori”.
2. Adaosul comercial se calculează prin aplicarea cotei de adaos practicată de entitate asupra costului de achiziţie; prin însumarea acestor 2 componente se obţine preţul de vânzare. Adaosul comercial se evidenţiază în contul 378 „Diferenţe de preţ la mărfuri” (P), cont care reflectă în calitatea sa de cont rectificativ al stocurilor de mărfuri următoarele:
- în credit: adaosul comercial aferent mărfurilor intrate;
- în debit: adaosul comercial aferent mărfurilor vândute.
3. TVA concură la formarea preţului de vânzare cu amănuntul aferent mărfurilor intrate şi se evidenţiază în creditul contului 4428 „TVA neexigibilă”. Cota de TVA se aplică la preţul de vânzare format din cost de achiziţie şi adaos comercial.
TVA = 19% x preţ de vânzare = 19% x (cost de achiziţie + adaos comercial)
Diminuarea contului 4428 are loc cu ocazia scăderii din gestiune a mărfurilor vândute.
II. VÂNZAREA MĂRFURILOR (VÂNZAREA PROPRIU-ZISĂ). Are loc de regulă cu numerar, dar şi cu tichete valorice sau cu card-uri, preţul cu amănuntul fiind detaliat la vânzare pe 2 componente:
- preţul de vânzare (se va utiliza contul 707 „Venituri din vânzarea mărfurilor”)
- TVA colectată inclusă în preţ (se va utiliza contul 4427 „TVA colectată”.
Calculul TVA colectată inclusă în preţul de vânzare cu amănuntul aferent mărfurilor vândute se face prin aplicarea cotei recalculate de TVA asupra PVA, iar preţul de vânzare se calculează ca diferenţă: PVA – TVA inclusă în preţ. Cota recalculată de TVA se determină prin aplicarea procedeului „sutei mărite”.
C' TVA = unde: C = cota de TVA
C'= cota recalculată de TVA
C' TVA = = 15,966387
III. SCĂDEREA DIN GESTIUNE. Se face lunar la preţul de vânzare cu amănuntul evidenţiindu-se concomitent:
- costul de achiziţie al mărfurilor vândute reflectat în debitul contului 607 „Cheltuieli privind mărfurile”;
- adaosul comercial aferent mărfurilor vândute regăsit în debitul contului 378 „Diferenţe de preţ la mărfuri”;
- TVA neexigibilă aferentă vânzărilor regăsită în contul 4428 „TVA neexigibilă”.
Adaosul comercial aferent mărfurilor vândute se determină de regulă prin metoda procentului mediu de adaos comercial:
a. determinarea cotei/procentului de adaos comercial:
K378 = )
b. stabilirea adaosului comercial aferent stocului de mărfuri:
adaos comercial = K378 x (Sfd371 – Sfc 4428)
Contabilitatea stocurilor obţinute din activitatea de exploatare
A. Contabilitatea stocurilor fabricate
Produsele finite sunt bunuri care au parcurs toate fazele procesului de fabricaţie şi nu au nevoie de prelucrări ulterioare în cadrul entităţii, corespund normelor de calitate, au fost recepţionate şi s-au întocmit documentele de predare la magazie.
Semifabricatele sunt produse al cărui proces tehnologic s-a terminat într-o secţie (fază de fabricaţie) s-au întocmit documentele de predare la depozit, urmează a fi prelucrate în continuare pentru a intra în componenţa produselor finite sau vândute terţilor.
Produsele reziduale reprezintă produse rebutate ce nu corespund normelor de calitate, materialele recuperabile şi deşeurile.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Marfurilor.doc