Contabilitatea Stocurilor

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Contabilitatea Stocurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Contabilitatea stocurilor

Stocurile sunt bunuri sau servicii care, in mod normal, se transforma in disponibilitati banesti in decurs de un an avand, din acest punct de vedere, atributul de active curente.

Stocurile sunt active: detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii; in curs de productie in vederea unei vanzari; sau sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza sa fie folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.

La intrarea in patrimoniu, bunurile de natura stocurilor se evalueaza astfel: cele cumparate la pretul de achizitie, iar cele produse in intreprindere, la costul de productie.

La iesirea din patrimoniu stocurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul mai multor feluri de costuri determinate prin metode specifice: metoda costului mediu ponderat (C.M.P.), metoda primei intrari  primei iesiri (F.I.F.O.), metoda ultimei intrari  primei iesiri (L.I.F.O.), metoda costurilor standard.

Costul mediu ponderat se determina dupa fiecare intrare sau la sfarsitul lunii, ca raport intre valoarea totala a stocului initial + valoarea intrarilor si cantitatea existenta in stocul initial + cantitatile intrate.

Potrivit metodei F.I.F.O., bunurile iesite din patrimoniu se evalueaza la costul de achizitie sau de productie al primei intrari sau al primului lot; pe masura epuizarii lotului, bunurile iesite se evalueaza la costul de achizitie sau de productie al lotului imediat urmator, pana la epuizare.

In cazul metodei L.I.F.O., bunurile iesite in patrimoniu se evalueaza la costul de achizitie sau de productie al ultimei intrari sau al ultimului lot intrat, si daca este nevoie, apoi se apeleaza la cele ce urmeaza imediat.

Preturile standard (prestabilite sau planificate) sunt preturi medii ale perioadei precedente. Evaluarea la aceste preturi necesita evidentierea separata a diferentelor de pret fata de costul de achizitie sau costul de productie.

Stocurile sunt evidentiate in contabilitate cu ajutorul conturilor sintetice din clasa 3 Conturi de stocuri si productie in curs de executie.

Conturile de stocuri furnizeaza informatii privind existenta si miscarea stocurilor (materii prime si materiale consumabile, productia in curs de executie, produse finite si marfuri si avansuri pentru cumparari de stocuri).

Conturile de stocuri se debiteaza cu intrarile provenind din:

- achizitii de la furnizori;

- productie proprie;

- donatii, plusuri cantitative la inventariere sau aport in natura al actionarilor la capitalul social;

- alte intrari de stocuri.

Se crediteaza cu valoarea stocurilor iesite prin:

- consum tehnologic in activitatea de exploatare;

- vanzare la terti;

- donatii, minusuri cantitative la inventariere;

- alte iesiri de stocuri.

Soldul final este debitor si reflecta valoarea stocurilor si serviciilor aflate in

cadrul intreprinderii la un moment dat.

Exemple.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Stocurilor.doc

Alte informatii

bazele contabilitatii