Conturi Consolidate

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Conturi Consolidate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier shs de 56 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Conturile consolidate

1. Notiuni generale privind grupul de societatii

Schimbarile profunde care au loc în economia contemporana au generat numeroase grupari de societati care au uneori un singur obiectiv fix cel mai adesea obiective diverse si multiple.

Grupul se prezinta ca o entitate economica formata dintr-un ansamblu de societati, fiecare cu personalitate juridica, între care exista diverse legaturi în virtutea carora una dintre ele detine unitatea de decizie si exercita o influenta sau un control asupra celorlalte. Aceasta unitate de decizie a societatii dominante se poate manifesta numai daca exista o relatie de dependenta a celorlalte societati fata de ea. O asemenea dependenta poate fi de diferite naturi:

- dependenta financiara generata de detinerea majoritatii drepturilor de vot, în adunarea generala, majoritate obtinuta direct prin detinerea a peste 50% din drepturile de vot sau indirect prin intermediul uneia sau mai multor societati cu drept de control asupra altei societati ;

- dependenta economica provenita din detinerea de catre grup a monopolului unei activitati ;

- dependenta contractuala ca urmare a încheierii cu o societate a unui contract de exclusivitate, concesiune, a încheierii unui acord cu actionarii privind acordarea votului sau desemnarea administratorilor sau ca urmare a unor clauze statuare ;

- dependenta directoriala ca urmare a detinerii majoritatii persoanelor din conducere (consiliul la administratie).

Grupurile sunt diferite în ceea ce priveste natura activitatii, structurii, sau, legaturilor dintre societatile grupului.

- Dupa natura activitatilor dezvoltate în cadrul grupului se pot întâlni: grupuri industriale ; grupuri comerciale; grupuri financiar-bancare; grupuri de servicii; grupuri de presa ;

- Dupa structura sa, grupul poate avea o organizare pe verticala sau orizontala.

- Grupul cu structura orizontala este formata din societati între care nu exista legaturi de dependenta financiara, în schimb sunt subordonate aceleasi directii de decizie economica, au aceleasi presedinte, consiliu de administratie;

- Grupul structura verticala este constituit dintr-o societate dominanta care detine controlul exclusiv asupra celorlalte societati din grup. La rândul sau grupul contine subgrupuri.

Dupa felul legaturilor financiare dintre societatile unui grup :

- legaturi directe, participatii directe ale unei societati „M” la capitalul social al altei societati „F”, când „M” detine actiuni ale societatii „F” în cadrul aceluiasi grup ;

- legaturi indirecte, denumite si piramidele, când societatea dominanta „M” detine participatii într-o alta societate „B”, adica „M” are o legatura indirecta cu „B”. O asemenea structura este de forma unui lant :

60% 40% 10%

- legaturi radiale, când o societate este înconjurata de filiale, iar unele filiale au eventual subfiliale ;

- legaturi circulare, care pot fi de doua feluri :

- legaturi circulare ce includ societatea dominanta, atunci când o societate detine participatii ale unei filiale, iar aceasta la rândul ei detine participatii ale altei filiale, iar ultima filiala din lant detine participatii în prima societate :

- legaturi circulare în cadrul unui subgrup din cadrul grupului ;

- legaturi reciproce sau încrucisate, care si acestea pot fi de doua feluri : legaturi reciproce al societatii dominante cu o filiala când ambele parti detin participatii în cealalta sau legaturi reciproce între filiale ale unui grup.

M si A au o legatura reciproca. Filialele lui M: A si B au o legatura reciproca.

Grupul poate fi definit ca un ansamblu format din mai multe societati, fiecare având o existenta proprie, dar unite prin legaturi diverse, în virtutea carora una din ele numita „societatea-mama”, exercita un control asupra ansamblului, reprezentând în acelasi timp o unitate de decizie, iar celelalte societati sunt dependente de societatea – mama.

Asadar, grupul este alcatuit din societatea dominanta (unitate de decizie) care detine direct sau indirect participatii în celelalte societati asupra carora exercita un control si respectiv din societatile care se afla într-o relatie de dependenta fata de prima.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conturi Consolidate.shs

Alte informatii

format *.shs se poate deschide cu Microsoft Word