Extras din document
Capitolul 2.Contabilitatea capitalurilor2.1. Delimitari privind capitalurile2.2. Contabilitatea capitalului social2.3. Contabilitatea primelor de capital
2.4. Contabilitatea rezervelor din reevaluare2.5. Contabilitatea rezervelor2.6. Contabilitatea rezervelor din conversie2.7. Contabilitatea rezultatului reportat
2.8. Contabilitatea rezultatului exercitiului financiar
2.9. Contabilitatea subventiilor pentru investitii
2.10. Contabilitatea provizioanelor
2.1. Delimitari privind capitalurile
Raportata la terminologia contabilitatii europene notiunea de capitaluri delimiteaza resursele (sursele) stabile (pe termen lung) de finantare a valorilor economice constituite ca activ patrimonial al întreprinderii. Determinativul stabil marcheaza prezenta acestor surse la dispozitia întreprinderii pe o perioada mai mare de un an.
O asemenea trasatura reprezinta unul din elementele care pledeaza pentru desemnarea lor si prin notiunea de capitaluri permanente, sau prin recurs la contabilitatea anglo-saxona capitaluri angajate.
Discutata prin prisma referentialului anglo-saxon notiunea de capitaluri face apel la cele doua concepte pe care Cadrul IASC le asociaza acestei notiuni si anume: capitalul financiar si capitalul fizic.
În ceea ce priveste notiunea de capital angajat, acesta se refera la banii investiti în întreprindere atât de catre actionari, cât si de creditorii pe termen lung si include capitalul propriu si datoriile pe termen lung sau activele totale minus datoriile curente.
Elementele ce pot fi retinute în definirea compozitiei capitalurilor sunt:
capitalul propriu;
datoriile pe termen lung (necurente);
provizioanele pentru riscuri si cheltuieli.
Capitalurile proprii delimiteaza resursele financiare constituite prin:
aportul proprietarilor, actionarilor/asociatilor în calitatea lor de investitori de capital;
autofinantare si anume prin capitalizarea profitului;
din alte surse financiare nerambursabile stabilite prin lege.
Cadrul IASC pentru întocmirea si prezentarea situatiilor financiare prezinta capitalul propriu - ca structura descrisa în situatiile financiare –
interesele reziduale ale proprietarilor (investitorilor) în activele unei întreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor sale.
Structura capitalurilor proprii asa cum se regaseste în planului contabil prevazut în OMF 1752/2005, se prezinta astfel:
Aporturile de capital (social)
+ prime de capital
± rezerve din reevaluare
+rezervele întreprinderii
± rezultatul raportat
± rezultatul exercitiului financiar
- repartizarea profitului
= Total capitaluri proprii
Datoriile pe termen lung (datorii ce trebuie platite într-o perioada mai mare de 1 an) reprezinta resurse financiare straine, furnizate pe termen mediu sau lung, de terte persoane în raport cu întreprinderea prin referita la reglementarile bancare.
Sunt considerate pe termen mediu daca durata de finantare este pâna la cinci ani si pe termen lung daca durata de finantare este de peste cinci ani.
În mod concret, datoriile pe termen mediu si lung se identifica cu împrumuturile din emisiunea de obligatiuni, creditele bancare pe termen mediu si lung, datoriile legate de participarea în cadrul întreprinderilor în participatie sau asociate, datorii privind concesiunile si locatiile de gestiune, alte împrumuturi si datorii asimilate (credite de la alte întreprinderi sau institutii financiare etc.) precum si dobânzile aferente datoriilor pe termen lung si mijlociu.
2.2. Contabilitatea capitalului social
În structura capitalurilor proprii, capitalul social are un caracter avansabil fiind constituit la înfiintarea întreprinderii societare, prin aportul în natura si/sau în numerar al proprietarilor sau asociatilor si dezvoltat/marit ulterior prin capitalizarea profitului si aporturi noi în bani si/sau în natura.
Existenta sa se identifica în timp cu existenta si functionarea întreprinderii.
Este întelesul pe care si modelul contabil anglo-saxon îl confera, definindu-l ca un interes rezidual al actionarilor în activele întreprinderii, dupa deducerea tuturor datoriilor.
Pe parcursul functionarii întreprinderii, capitalul social se poate diminua prin rambursari catre proprietari, iar în unele cazuri prin acoperirea pierderilor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cursuri si Operatii Contabile
- capitaluri
- contabilitatea capitalurilor 1.ppt
- contabilitatea capitalurilor 2.ppt
- contabilitatea capitalurilor 3.ppt
- cl ch_v_ct speciale
- cheltuieli_venituri_ct speciale.ppt
- imobilizari
- contabilitatea imobilizarilor 1.ppt
- contabilitatea imobilizarilor 2.ppt
- contabilitatea imobilizarilor 3.ppt
- contabilitatea imobilizarilor 4.ppt
- contabilitatea op de leasing.ppt
- situatii financiare anuale
- situatii financiare anuale.ppt
- stocuri
- stoc ex.doc
- stocuri 1.ppt
- stocuri 2.ppt
- terti
- terti 1.ppt
- terti 2.ppt
- terti 3.ppt
- terti 4.ppt
- trezorerie
- trezorerie 1.ppt
- CF_sem2.doc
- Intrebari examen.doc