Extras din document
I. Compartumentul deschidere conturi este cel care asigură şi participă la realizarea documentaţiei.
Funcţii: - contract tip
- întocmirea şi actualizarea dosarului permanent care cuprinde:
- cerere deschidere cont
- copii ale confirmărilor transmise clienţilor în decursul colaborării
- autorizări în format electronic
- formularele de transfer a instrumentelor financiare
Atribuirea unui nr. de cont şi comunicarea lui agentului autorizat să menţină legătura cu acesta.
Corespunzător tipului de cont deschis rezultă caracteristici în cadrul documentelor întocmite dar şi în cadrul relaţiilor societate – S.S.I.F. – client. Avem 4 tipologii de conturi:
- cont la vedere individual = tranzacţia se realizează potrivit sumelor avansate (cazul cumpărării). Contul este nominal, la deschidere fiind necesare informaţii legate de identitatea clientului iar gradul de detaliere a acestor informaţii diferă de la o societate la alta.
- contul discreţionar = permite iniţiativa la S.S.I.F. cu drept şi responsabilitate în gestionarea portofoliului clientului titular. Scopul este obţinerea profitului maxim; nu este garantat un anumit nivel de rentabilitate. Documentaţia e însoţită de anexe în care sunt precizate limitele în care agentul poate acţiona.
- contul de custodie = administrat de S.S.I.F. dacă e abilitată să presteze astfel de servicii de către C.N.V.M. Custodele gestionează posibilităţile financiare şi activele financiare ale clientului informândul în permanenţă. Ea acţionează pe seama unei împuterniciri speciale ce îmbracă 2 forme:
a) o împuternicire limitată care dă dreptul persoanelor de a introduce ordine de vânzare-cumpărare în numele titularului;
b) împuternicirea deplină ce conferă dreptul persoanelor împuternicite de a depune ordine de vânzare-cumpărare şi de a depune respectiv a retrage valori mobiliare şi numerar în numele titularului.
- contul comun poate fi accesat (utilizat în comun) de 2 sau mai multe persoane între care sunt statutare 2 tipuri de raporturi:
a) titularii au vocaţie succesorală reciprocă, avem în vedere persoane aflate în relaţii de rudenie. În cazul decesului titularului principal rolul său e luat de următorul titular, acesta din urmă deţinând din acest moment dreptul de operare în cont;
b) titularii sunt consideraţi beneficiari ai contului în anumite procente. Această tipologie specifică din cont nu se regăseşte în peisajul autohton
II. Departamentul operativ – tranzacţionare
Este cuprins din: - compartimentul de procesare ordine
- compartimentul de tranzacţionare
Compartimentul de procesare ordine are rolul de a prelucra toate ordinele de vânzare-cumpărare, de a efectua controlul, revizuirea, menţinerea şi înregistrarea acestora. Există o multitudine de tipuri de ordine pe piaţa de capital, dferenţiate în funcţie de instrucţiunile vizate (ordin la piaţă, ordin limită, ordin deschis, ordin de limitare a pierderii etc.) În România ordinele sunt tranzacţionate la nivelul fiecărei pieţe de tranzacţionare şi conţine informaţii obligatorii:
- natura ordinului (de vânzare-cumpărare)
- denumirea valorii mobiliare
- cantitatea
- preţul
- comisionul perceput
Pieţele reglementate operează 2 tipuri de ordine: - ordine la piaţă
- ordine limită
Ordinul la piaţă presupune executarea sa în momentul recepţionării la preţul existent în piaţă. Operarea are loc înaintea ordinului limită, dacă în cadrul şedinţei există mai multe ordine la piaţă executarea lor se face în ordinea stabilită, a sosirii şi a înregistrării lor.
Ordinul limită are ca principiu de bază restricţionarea preţului de vânzare-cumpărare. Când preţul pieţei e mai bun decât cel menţionat rezultă că tranzacţia se execută la cel mai bun preţ conform principiului ,,best execution price”, în cadrul acestui ordin se precizează şi perioada de valabilitate: - ,,valabil 1 zi”
- ,,valabil până la anulare”
Raporturile de tranzacţionare sunt comparate cu ordinele clienţilor în etapa numită reconciliere = supervizare a execuţiei şi confirmarea de către instituţile pieţei pieţei, a tranzacţiilor executate.
- erori de tranzacţionare efectuate în sistem, rezultă ca tranzacţiile sunt anulate şi reexecutate cu acordul părţilor implicate
- asigură monitorizarea ordinelor care au fost executate dar râmân în perioada de valabilitate până când: - devin nule de drept
Preview document
Conținut arhivă zip
- Factorii care Determina Organizarea Contabilitatii SSIF.doc