Cuprins
1. Impozitele ca ştiinţă si obiect de studiu.
2. Conţinutul social-economic al impozitelor.
3. Funcţiile impozitelor.
4. Principii de impunere.
5. Elementele tehnice ale impozitului.
6. Metode de impunere
7. Evaluarea obiectului impozabil
8. Metode de percepere a impozitelor
Extras din document
Impozitele ca ştiinţă şi obiect de studiu
Actualmente, economiştii recunosc statutul de ştiinţă al impozitelor. În urma studiilor şi cercetărilor efectuate de-a lungul anilor de numeroşi specialişti în materie, în diverse ţări ale lumii, a sporit volumul cunoştinţelor referitoare la impozite, s-au făcut generalizări de valoare, au fost formulate principii ale impunerii, au fost identificate anumite legităţi, s-au stabilit metode de investigare.
În urma cercetărilor întreprinse şi a experienţei acumulate au fost perfecţionate continuu metodele de lucru folosite în practica fiscală, a crescut gradul de precizie al lucrărilor de prognozare fiscală, au fost stabilite modalităţi de cuantificare a impactului măsurilor fiscale asupra venitului naţional, asupra producţiei şi schimbului, asupra evoluţiei preţurilor, asupra veniturilor diferitor categorii sociale, au fost dezvoltate diferite teorii referitor la dreptul statului de reglementare a impunerii.
Astfel, se poate vorbi despre caracterul obiectiv al existenţei impozitelor în formaţiunile social-economice care au cunoscut statul ca instituţie suprastructurală. Descoperirea raportului de cauzalitate dintre stat şi impozite a făcut posibilă definirea conţinutului acestora. Înţelegerea faptului că impozitele exprimă relaţiile economice de repartizare a produsului intern brut a permis studierea impactului pe care prelevările de resurse la fondurile publice îl produc asupra domeniului economic, social, politic etc. Ca urmare, în scopul orientării dezvoltării economico-sociale în direcţia dorită de organele de decizie au fost create instituţii şi instrumente fiscale, au fost adoptate reglementări şi normative, au fost elaborate tehnici şi metode fiscale de lucru şi încorporate toate acestea în mecanismul financiar de conducere a economiei.
În acest context, putem afirma că impozitele constituie o ramură a ştiinţelor economice şi au ca obiect de studiu:
- relaţiile economice care apar în procesul de constituire a fondurilor bugetare şi extrabugetare ale administraţiei centrale de stat şi administraţiei locale;
- modalităţi de stabilire, percepere şi urmărire a impozitelor şi taxelor;
- metode de planificare şi prognozare fiscale;
- politica fiscală promovată de stat:
- criteriile ce trebuie avute în vedere de organele de decizie cu prilejul instituirii impozitelor;
- efectele directe şi indirecte ale prelevărilor la fondurile publice asupra reproducerii sociale.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Fiscalitate.doc