IAS 23 - Costurile Indatorarii

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta IAS 23 - Costurile Indatorarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Acest Standard International de Contabilitate revizuit înlocuieste IAS 23 – „Capitalizarea costurilor îndatorarii”, care a fost aprobat de Consiliu in martie 1984. Pe parcurs acest standard a suferit unele modificari astfel încât Standardul revizuit intra în vigoare la 1 ianuarie 1995.

Obiectiv

Acest standard are ca scop delimitarea unor prelucrari contabile care sa vizeze cheltuielile privind împrumuturile solicitate de entitati. IAS 23 propune ca toate cheltuielile relative la împrumuturi (de ex. dobânzile) sa fie tratate ca fiind cheltuieli ale exercitiului la care se refera, iar ca alternativa sa fie considerate un element al costului activului finantat prin împrumuturi.

Revizuirea din 1993 a Standardului a avut drept scop evitarea unor situatii neplacute în aprecierea cursului actiunilor precum si cosmetizarea situatilor financiare ale companiilor dupa ce în perioada în care a fost adoptat initial standardul (în 1983) companiile cotate pe pietele financiare utilizau varianta capitalizarii costurilor împrumuturilor pentru a ascunde pierderile.

Arie de aplicabilitate

IAS 23 „Costurile îndatorarii” trebuie aplicat în contabilizarea costurilor îndatorarii.

Initial Standardul acorda entitatilor liberatea de a alege între trecerea pe cheltuielile exercitiului a tuturor costurilor îndatorarii sau capitalizarea lor în conditiile îndeplinirii unor criterii, fara a se face distinctie care este tratamentul de baza si care este tratamentul alternativ. În prezent, standardul permite utilizarea ambelor metode. Totusi defineste ca tratament de baza varianta înregistrarii costurilor îndatorarii pe masura aparitiei lor, în contul de profit si pierderi, independent de utilizarea care este conferita fondurilor împrumutate, iar ca tratament alternativ, capitalizarea lor.

Standardul nu trateaza problema costului real sau calculat al capitalurilor proprii, inclusiv a capitalurilor privilegiate care nu sunt clasificate în categoria datoriilor.

Definitii

Costurile îndatorarii – cuprind dobânzile si alte costuri suportate de o întreprindere în legatura cu împrumutul de fonduri.

Un activ calificabil – este un activ care solicita în mod necesar o perioada substantiala de timp pentru a fi gata în vederea utilizarii sale prestabilite sau pentru vânzare.

Costurile îndatorarii includ:

- dobânzile corespunzatoare descoperiturile de cont si împrumuturilor pe termen scurt si lung;

- amortizarea reducerilor sau primelor aferente împrumuturilor;

- amortizarea cheltuielilor complementare realizate în scopul obtinerii împrumuturilor;

- cheltuielile de finantare aferente contractelor de leasing financiar recunoscute în conformitate cu IAS 17 – „Leasing”;

- diferentele de curs valutar aferente împrumuturilor în valuta, în masura în care acestea sunt privite ca o ajustare a cheltuielilor cu dobânzilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • IAS 23 - Costurile Indatorarii.doc