Extras din document
Introducere
O modalitate de plata din ce în ce mai folosita de societati ( nu neapărat din România) este plata pe baza de actiuni. Tranzactia poate presupune fie transferul efectiv al intrumentelor de capital, fie decontarea în numerar în functie de valoarea unor instrumente de capital.
Sesizând problemele diverse legate de aceasta modalitate de decontare, IASB a emis în anul 2004 standardul IFRS 2 Plati pe baza de actiuni, standard ce vine sa reglementeze probleme legate de evaluare, recunoastere si contabilizare.
Tot în anul 2004, FASB a revizuit SFAS 123, standard ce se refera de asemenea la plati pe baza de actiuni. Prin tranzactii decontate în actiuni se întelege o tranzactie care presupune transferul de instrumente de capital în schimbul unor servicii sau bunuri primite, sau transferul unei sume de numerar, sumă ce depinde de valoarea unor instrumente de numerar.
Deşi în România practica tranzactiilor pe bază de numerar nu este foarte întâlnită, putem remarca totusi un început timid dar cu potential de crestere în ceea ce priveste acordarea de instrumente de capital angajatilor proprii ( actiuni sau optiuni ) precum si stimulente salariale de natura stock-options plan. Aceste beneficii salariale intră sub sfera IFRS
Definiţie
Tranzactie cu plata bazata pe actiuni - O tranzactie în care entitatea primeste bunuri sau servicii ca si consideratie pentru instrumentele de capital propriu ale entitatii (inclusiv actiuni sau optiuni pe actiuni), sau achizitioneaza bunuri sau servicii prin angajarea de datorii fata de furnizorii bunurilor sau serviciilor pentru sume care au la baza preţul acţiunii entitatii sau alte instrumente de capital ale acesteia.
De reţinut
Conform IFRS 2, plăţile pe bază de acţiuni pot fi:
a) Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni decontate prin capitaluri proprii, în care entitatea primeste bunuri sau servicii ca o contraprestatie pentru instrumentele de capital ale entitatii (actiuni sau optiuni pe actiuni),
b) Tranzactii cu plata bazata pe actiuni decontate în numerar, în care entitatea achizitioneaza prin angajarea de datorii fata de furnizorul bunurilor sau serviciilor pentru sumele care au la baza pretul (sau valoarea) actiunilor entitatii sau alte instrumente de capital ale entitatii, si
c) Tranzactiile în care entitatea primeste sau achizitioneaza bunuri sau servicii si termenii contractului confera entitatii sau furnizorului de bunuri si servicii posibilitatea de a deconta tranzactia în numerar (sau alte active) sau prin emisiunea instrumentelor de capital,
Definitie
Tranzactia cu plata bazata pe actiuni decontata în numerar - O tranzactie cu plata bazata pe actiuni în care entitatea achizitioneaza bunurile sau serviciile prin angajarea unei datorii de a transfera numerar sau alte active furnizorului bunurilor sau serviciilor pentru sume care au la baza pretul (sau valoarea) actiunilor entitatii sau alte instrumente de capital ale entitatii.
Tranzactia cu plata bazata pe actiuni decontata prin capital propriu - O tranzactie cu plata bazata pe actiuni în care entitatea primeste bunurile sau serviciile ca o consideratie pentru instrumentele de capital propriu ale entitatii (actiuni sau optiuni pe actiuni).
Recunoasterea tranzactiilor cu plata pe bază de actiuni
Conform IFRS 2, entitatea va recunoaste bunurile sau serviciile primite sau achizitionate într-o tranzactie cu plata pe baza de actiuni când obtine bunurile sau când sunt prestate serviciile.
În contrapartidă trebuie sa recunoasca o crestere corespunzatoare în capitalurile proprii daca bunurile sau serviciile au fost primite în cadrul tranzactiei cu plata pe baza de actiuni, sau o datorie daca bunurile sau serviciile au fost achizitionate în cadrul unei
tranzactii cu plata pe baza de actiuni decontate în numerar.
Exemplul 1
SC Constructia SA are nevoie de un stoc mare de ciment si drept urmare încheie un contract cu plata pe bază de actiuni cu SC Cimentina SRL, contract ce prevede ca SC Cimentina SRL va livra stocul de ciment si decontarea va fi făcută în numerar, în functie de cursul bursier al actiunii lui SC Constructia SA, ca si contravaloare a 1,000 de actiuni Constructia. La data încheierii contractului o actiune Constructia era cotată la 100 u.m.
La data receptiei era cotată 105 u.m.
Când si cum vor fi recunoscute bunurile la SC Constructia ?
Recunoasterea activului ( stocului) se va face tot la data receptiei, dar valoarea de recunoastere va fi de 1.000 x 105 = 105.000 u.m. În contrapartida acestui activ, tot la data receptiei se va recunoaste o crestere a datoriilor.
Daca bunurile sau serviciile achizitionate sau primite într-o tranzactie cu plata pe baza de actiuni nu se califica pentru recunoasterea ca active, ele vor fi recunoscute ca si cheltuieli. O cheltuiala apare în momentul consumului bunurilor sau prestarii serviciilor.
Exemplul 2
SC Pensiunea SA urmăreste obtinerea de fonduri Phare, dar nu dispune de resursele necesare plătii. Ea a reusit să încheie un contract cu SC Consultantul SRL prin care acesta se obligă să acorde consultantă în vederea obtinerii acestor fonduri, urmând să primească 1,000 de actiuni cotate la valoarea justă de 10 u.m. pe bucată. Pensiunea după modelul următor: 10 % la data încheierii contractului; 40% la data depunerii documentatiei în vederea obtinerii fondurilor si restul de 50% la data obtinerii dreptului de a primi fonduri Phare. Chiar dacă în urma depunerii documentatiei SC Pensiunea SA nu primeste fondurile, actiunile rămân la SC Consultantul SRL.
Cum recunoaste SC Pensiunea SA această tranzactie pe bază de actiuni ?
SC Pensiunea recunoaste la data fiecărei etape ( la semnarea contractului, la livrarea documentatiei si dacă mai este cazul la data obtinerii fondurilor) o cheltuială egală cu contravaloarea actiunilor emise, evaluate la valoare justă ( respectiv 100 bucăti x 10 u.m., 400 bucăti x 10 u.m. si 500 bucăti x 10 u.m.).
Preview document
Conținut arhivă zip
- IFRS - 2 Plati pe Baza de Actiuni.doc