Extras din document
1. Definire
Instituţiile publice reprezintă acele unităţi economice instituţionalizate, a căror funcţie principală constă în redistribuirea veniturilor şi a avuţiei pe seama serviciilor prestate populaţiei, în cazurile în care întreprinderile, firmele nu oferă astfel de servicii pe piaţă sau le oferă în cantităţi insuficiente.
Acestea mai sunt denumite şi administraţii publice.
Resursele financiare publice de care au nevoie instituţiile publice provin, în principal, din impozite, taxe, contribuţii şi venituri nefiscale, preluate de la persoanele fizice şi juridice.
Stabilirea cheltuielilor publice şi repartizarea acestora pe destinaţii şi ordonatori de credite se realizează în concordanţă cu obiectivele strategiei de dezvoltare economică şi socială a ţării şi cu priorităţile imediate ale autorităţilor publice.
2. Clasificarea instituţiilor publice
Instituţiile publice se clasifică
a. După modul de finanţare în:
- instutuţii finanţate integral de la buget - sub forma subvenţiilor bugetare;
- instituţii cu finanţare mixtă – din venituri proprii, iar pentru completarea acestora din subvenţii de la buget;
- instituţii care îşi asigură integral veniturile din surse proprii;
- instituţii finanţate integral din fonduri speciale.
b. Din punct de vedere al subordonării:
- instituţii ale administraţiei publice centrale care cuprind Preşedenţia României, Parlamentul, ministerele şi alte instituţii ( autorităţi) centrale;
- instituţii ale administraţiei publice locale, care cuprind consiliile judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale, precum şi instituţiile publice subordonate acestora.
Standardul Internaţional de Contabilitate pentru Sectorul Public nr.1 ( IPSAS 1) – Prezentarea situaţiilor financiare, defineşte ca arie de aplicativitate pentru contabilitatea publică şi următoarele entităţi:
- entitatea asociată;
- entitatea economică;
- operaţiunea din străinătate;
- întreprinderea guvernamentală de afaceri.
Entitatea asociată reprezintă o entitate în care investitorul are influienţă semnificativă şi care nu este nici o entitate controlată, nici o asociere în participaţie a investitorului.
Controlul este capacitatea de a guverna politicile financiare şi de exploatare ale unei entităţi pentru a obţine beneficii din activităţile sale.
Conținut arhivă zip
- Institutii Publice.ppt