Management Contabil - Master - Cursul 1

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Management Contabil - Master - Cursul 1.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor: Stanciu Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Contabilitate, Management

Extras din document

SISTEMUL CONTABIL - SURSA ESENTIALA DE INFORMATII PENTRU MANAGEMENTUL CONTABIL

Economia de piata presupune existenta unei legislatii adecvate regulilor acestui sistem, cunoasterea si aplicarea lor neconditionata. Eli¬minarea centralizarii, independenta decizionala a societatilor comerciale, ce caracterizeaza mecanismul economiei de piata, implica asumarea res¬ponsabilitatii tuturor riscurilor în utilizarea capitalului si în obtinerea pro¬fitului.

Locul si rolul managementului contabil

Rolul managementului, al managerului în general, este foarte im¬portant în functionarea societatilor comerciale indiferent de forma juri¬dica a acestora. Componenta a activitatii manageriale, managementul financiar-contabil presupune cunoasterea normelor legale care regle¬menteaza activitatea contabila, organizarea optima a acesteia, utilizarea, gestionarea si urmarirea permanenta a folosirii mijloacelor financiare pe baza principiului profitului maxim, precum si analiza si asigurarea necesarului de capital pentru perioada urmatoare, care se stabileste pe baza alegerii variantei optime.

În cadrul societatilor comerciale, aplicarea în practica a manage¬mentului financiar-contabil vizeaza asigurarea conditiilor actului deci¬zional cel mai bun, pentru aceasta fiind necesare:

a) organizarea optima a fluxului informational (documente financiar-contabile si informatii economice);

b) analiza economico-financiara a rezultatelor perioadei curente si luarea unor masuri imediate;

c) fixarea unor limite minime de profit si rata a profitului sau, daca nu exista solutii de rentabilizare, activitatile trebuie desfiintate si mijloacele financiare îndreptate spre alte activitati, rentabile;

d) inventarierea tuturor elementelor ce pot împiedica sau favo¬riza rentabilizarea unora sau altora dintre activitati;

e) cunoasterea elementelor fundamentale ale cererii si aplicarea în practica a principiului profitului maxim în functie de specificul local;

f) respectarea prevederilor statutar-organizatorice.

CONTABILITATEA

SCURT ISTORIC

Ca urmare a descoperirilor arheologice se poate sustine, astazi, existenta mai multor forme primitive ale contabilitatii, datând de mii de ani î.e.n., cum ar fi cele 55 urme de numarare sub forma unor crestaturi pe os de lup.

Numaratoarea se mai facea prin crestaturi verticale pe peretii grotelor preistorice cât si cu ajutorul pietricelelor.

În Mesopotamia,sumerienii foloseau tablitele dreptunghiulare de argila pe care încrustau desene si care prin uscare se transformau în veritabile documente (scrierea cuneiforma si hieroglifica).

În antichitate, primul autor notabil de contabilitate este suveranul Hammurabi, al saselea rege al primei dinastii a Babilonului (2002-1960 î.e.n.). Din perioada domniei sale au fost descoperite numeroase tablite cuneiforme, cu texte privind tinerea legala a conturilor. Pe aceste tablite existau înscrise cifre, efectuate adunari lungi si verificari de calcule. Totalurile lunare si anuale erau înregistrate pe tablite mai mari, cu numeroase coloane de cifre. În evolutie, pe suprafata acestor tablite, aproximativ în anul 2000 î.e.n., au aparut elementele esentiale ale unui cont de posturi suprapuse, respectiv: înregistrarea categoriei de obiecte livrate; numele partilor din contract; mentiunea livrarilor totale sau partiale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management Contabil - Master - Cursul 1.doc