Managementul Proiectelor - Cadrul Logic

Curs
8.3/10 (6 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3098
Mărime: 24.68KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nistor Razvan
curs anul 1

Extras din document

CADRUL LOGIC

1. Ce este Cadrul Logic?

Cadrul Logic, ca instrument de abordare a unui proiect sau program, a fost creat în anii ’70, ajungând sa fie folosit pe scara larga de un numar mare de institutii si organizatii la nivel european si mondial.

Metoda prezinta rezultatele analizei unor probleme, numita în cele de mai jos “situatie problematica” astfel încât din aceasta sa reiasa, într-o maniera sistematica si logica, obiectivele proiectului sau programului. Aceasta abordare reflecta relatia cauza-efect pentru diferitele nivele ale obiectivelor, identificând totodata modul în care se verifica realizarea acestora si situatiile care pot sa influenteze succesul proiectului sau programului.

Rezultatele analizei sunt sintetizate într-o matrice care prezinta cele mai importante aspecte ale unui proiect sau program într-un format logic (“Matricea Logica”).

Între Cadrul Logic (Matricea Logica) si formatul propunerii de proiect (cererea de finantare) exista o legatura strânsa, în special în ceea ce priveste titlurile sectiunilor, obiectivele generale, scopul proiectului sau programului, rezultate, activitati, mijloace, costuri, indicatori de verificare, supozitii.

Pe langa fazele de analiza (programare, identificare) si formulare, Cadrul Logic este util, de asemenea, în faza de implementare, ca si la evaluarea proiectului/programului, cu alte cuvinte, joaca un rol în fiecare faza a ciclului de viata a proiectului.

Cadrul Logic trebuie folosit înca din fazele de programare si identificare, desi nu poate fi completat integral în aceste stadii. El va fi completat gradual în fazele urmatoare. Asadar, Cadrul Logic devine instrument de management pentru fiecare faza a Ciclului de Proiect si un “director” pentru crearea altor instrumente ulterioare, cum ar fi planul de implementare al activitatilor proiectului.

2. Limitele Matricei Logice

Cadrul Logic si-a dovedit utilitatea pentru cei care elaboreaza si implementeaza proiecte sau programe, fiind de mare ajutor pentru structurarea si formularea ideilor, într-un mod clar, coerent si standardizat. Daca abordarea proiectului sau programului este gresita (obiective generale, scop, rezultate, activitati formulate gresit) sau logica acestuia este defectuoasa, Cadrul Logic evidentiaza contradictiile, dar el singur nu poate sa creeze automat o abordare mai buna.

Cadrul logic ofera, prin urmare, un instrument si o metoda pentru îmbunatatirea elaborarii si implementarii proiectului sau programului. Totusi, un instrument, oricât de performant ar fi el, nu poate garanta singur succesul. Succesul unui proiect sau program este influentat si de alti factori, în special de capacitatea manageriala a echipei sau organizatiei responsabile pentru implementarea acestuia.

De aceea, construirea unui Cadru Logic nu trebuie sa fie «un exercitiu de forma», doar pentru a satisface o cerinta a finantatorului. E bine ca acesta sa fie rezultatul unei analize substantiale, minutioase, a carei calitate depinde de anumiti factori:

1. informatia disponibila;

2. capacitatea de prelucrare a informatiei;

3. consultarea reala a factorilor interesati, asigurând reprezentarea echilibrata a diferitelor interese;

4. evaluarea metodica a lectiilor învatate din experiente anterioare, fie proprii, fie ale altor organizatii care au realizat proiecte similare.

Cadrul Logic trebuie vazut, mai ales, ca un instrument dinamic, care necesita reevaluare, revizuire, ajustare, urmarind continuu evolutia proiectului si a schimbarilor privind conditiile externe acestuia, care pot aparea pe durata implementarii.

3. Fazele construirii Cadrului Logic

Construirea unui Cadru Logic se face în doua faze, parcurse progresiv în timpul etapelor de Identificare si Formulare ale Ciclului de Proiect:

1. Faza de Analiza este aceea în care se analizeaza “situatia problematica” existenta la un moment dat (înainte de implementarea proiectului sau programului propus), ca punct de plecare pentru construirea unei noi situatii, îmbunatatite, respectiv ‘situatia dorita’ în viitor (dupa implementarea proiectului). Proiectul este «un instrument» cu ajutorul caruia echipa de proiect realizeaza «schimbarea» de la situatia problematica, existenta, înainte de implementarea proiectului, la situatia îmbunatatita, dorita, dupa implementarea proiectului. De notat ca analizam o “situatie problematica” si nu “o problema”, pentru ca situatia problematica este generata de mai multe probleme, acelea pe care trebuie sa le tratam prin proiect. Esential este ca, proiectele sau programele sa fie concepute pentru a trata problemele reale cu care se confrunta grupurile tinta si beneficiarii finali, în asa fel încât sa raspunda nevoilor si intereselor acestora.

Faza de Analiza se realizeaza în patru pasi:

1. Analiza Factorilor interesati;

2. Analiza Problemelor (radiografia realitatii, a situatiei problematice actuale – stadiul actual);

3. Analiza Obiectivelor (perspectiva unei situatii îmbunatatite – stadiul viitor);

4. Analiza Strategiilor (compararea diferitelor optiuni de îmbunatatire a situatiei actuale)

2. Faza de Elaborare/Planificare este aceea în care ideea proiectului este elaborata practic, operational, pentru a permite implementarea sa. In aceasta faza se definitiveaza Cadrul Logic (Matricea Logica), se formuleaza si se planifica activitatile si resursele.

4. Cei patru pasi ai analizei

4.1. Analiza factorilor interesati

Factorii interesati sunt definiti ca persoane, grupuri de persoane, institutii, organizatii profesionale, companii etc, care pot avea o legatura, directa sau indirecta, cu proiectul sau programul respectiv. Pentru a maximiza beneficiile sociale si institutionale ale proiectului sau programului si minimiza impactul negativ, în cadrul analizei factorilor interesati se identifica toti acei factori care ar putea influenta implementarea acestuia, fie pozitiv, fie negativ. Se impune ca analiza factorilor interesati sa aiba loc într-un stadiu incipient, respectiv în fazele de identificare si formulare ale proiectului sau programului.

Ideal, proiectul sau programul ar trebui sa fie elaborat în cadrul unui seminar interactiv, cu participarea reprezentantilor principalilor factori interesati (ex. administratia publica locala sau centrala, sectorul ONG, mediul de afaceri/sectorul IMM, organizatii sindicale, patronale, etc). Ori de câte ori Cadrul Logic este revizuit, pe durata vietii unui proiect, analiza initiala a factorilor interesati trebuie si ea revazuta. Analiza factorilor interesati si analiza problemelor sunt strâns legate între ele; fara a avea opinia oamenilor asupra unei probleme, nu vor fi clare nici cauza problemei, nici nevoile oamenilor si nici solutiile de rezolvare.

Preview document

Managementul Proiectelor - Cadrul Logic - Pagina 1
Managementul Proiectelor - Cadrul Logic - Pagina 2
Managementul Proiectelor - Cadrul Logic - Pagina 3
Managementul Proiectelor - Cadrul Logic - Pagina 4
Managementul Proiectelor - Cadrul Logic - Pagina 5
Managementul Proiectelor - Cadrul Logic - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Managementul Proiectelor - Cadrul Logic.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea și Exercitarea Controlului Financiar Intern în Cadrul SC Tocar Prod SRL

INTRODUCERE Controlul contabil arată, în adevăr, originile contabilităţii. Acum mai bine de 3000 de ani î.e.n.. au fost relevate legile comerciale...

Analiza Financiara a Firmei

CAP I. PREZENTAREA FIRMEI S.C. ARABESQUE S.R.L. GALATI a luat fiinta in anul 1994 si este inregistrata la ORC sub nr. J17/666/1994, avand sediul...

Subiecte Licenta Contabilitate

Pe baza indicatorilor: mil.lei Nr.crt. INDICATORI P0 P1 1. Cifra de afaceri 3.420.000 3.600.000 2. Active circulante, din care: 190.000 180.000...

Cadrul Conceptual privind Intocmirea și Prezentarea Situațiilor Financiare

Situatiile financiare au ca scop general sa ofere o imagine fidela a rezultatelor si pozitiei financiare a unei societati la sfârsitul exercitiului...

Cadrul Conceptual privind Intocmirea si Prezentarea Situatiilor Financiare

Conform cadrului contabil general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare ,rationamentul contabil trebuie sa porneasca intotdeauna de...

Audit și Control de Gestiune

CFC=actiunea de det a unor adevaruri privind starea unor activitati economice care urmeaza a se efectua sau starea celor deja efectuate prin...

Audit Multinational

Notiuni teoretice legate de formele de control aplicate în economia româneasca 1. Introducere în audit Pregatirea României pentru integrarea în...

IFRS - Standarde de Raportare Contabila

INTRODUCERE Motive pentru emiterea IFRS IN1 IFRS înlocuieste SIC-8 Aplicarea pentru prima data a IAS ca baza principala a contabilitatii....

Ai nevoie de altceva?