Extras din document
Notiunea de metoda
Ca orice disciplina stiintifica contabilitatea are o anumita metoda specifica de lucru pentru realizarea obiectului sau. Metoda contabilitatii reuneste mai multe procedee tehnice de lucru.Intr-o acceptiune generala metoda este o cale rationala de urmat pentru atingerea unui scop, iar procedeul este numai o maniera de a atinge un scop. Fiecare stiinta foloseste o singura metoda de cercetare, in componenta careia se cuprind mai multe procedee.Metoda contabilitatii a fost influentata si de metodele de cercetare ale altor stiinte cum ar fi matematica, logica, economia politica, stiintele economice de ramura etc de la care a preluat si utilizeaza diverse categorii si procedee.
Trasaturile metodei contabilitatii
Trasaturile de baza (principale) sunt :
- dubla reprezentare a patrimoniului
- dubla inregistrare a operatiilor economice si financiare
Trasaturile auxiliare (secundare) sunt :
- inregistrarea cifrica si in expresie valorica a patrimoniului
- inregistrarea operatiilor economice si financiare efective care se bazeaza pe documente scrise
Definitia metodei contabilitatii
Metoda contabilitatii reprezinta totalitatea procedeelor interdependente, pe care le foloseste aceasta in scopul cunoasterii pozitie financiare si a performantei (rezultatului) intreprinderii.
Procedeele specifice metodei contabilitatii
Bilantul este procedeul folosit de metoda contabilitatii, prin care se infaptuieste dubla reprezentare a situatiei patrimoniului unitatilor economice si sociale si a rezultatelor obtinute.
Intru-cat bilantul nu poate sa prezinte miscarile succesive ce se produc ca urmare a operatiilor economice si financiare in structura si marimea patrimoniului unei unitati economice si sociale, metoda contabilitatii utilizeaza pentru realizarea acestui obiectiv un alt procedeu specific ei, care poarta denumirea de cont.
Legatura dintre cont, care furnizeaza informatii de detaliu asupra fiecarui element ce intra in obiectul contabilitatii, si bilant, care asigura informatiile generalizatoare asupra activitatii de ansamblu a unitatii, se realizeaza cu ajutorul unui alt procedeu specific metodei contabilitatii, si anume balanta de verificare.
Principiile normative ale metodei contabilitatii
Principiul continuitatii activitatii presupune ca intreprinderea isi continua in mod normal activitatea intr-un viitor previzibil, fara a intra in starea de lichidare sau de reducere sensibila a activitatilor sale.
Principiul permanentei clasificarilor si metodelor consta in asigurarea continuitatii, de la un exerciutiu la altul, a aplicarii acelorasi clasificari, norme si reguli privind evaluarea si inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor patrimoniale si a rezultatelor, asigurand pe aceasta cale comparabilitatea in timp a informatiei contabile.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Metoda Contabilitatii.doc