Cuprins
CAPITOLUL 1. MODELAREA ECONOMETRICĂ - INSTRUMENT EURISTIC ŞI DE CONDUCERE 5
1.1 METODA ŞI FUNCŢIILE MODELĂRII 5
1.2 MODEL ECONOMIC 8
1.2.1 Conceptul de model economic 8
1.2.2 Clasificări ale modelelor economice 11
1.3 NOŢIUNI DE ECONOMETRIE 16
CAPITOLUL 2. ANALIZA SISTEMELOR ŞI ELABORAREA MODELELOR 19
2.1 ANALIZA SISTEMELOR MODELATE 19
2.1.1 Precizarea naturii şi a conţinutului problemei 19
2.1.2 Metodologii folosite în analiza sistemică 22
2.2 ELABORAREA MODELELOR 26
2.2.1 Etape ale construirii modelelor 26
2.2.2 Metode pentru elaborarea modelelor 27
2.2.3 Simplificarea şi agregarea variabilelor 29
CAPITOLUL 3. FUNCŢII ŞI CURBE FOLOSITE ÎN MODELELE ECONOMETRICE 32
3.1 FUNCŢII ŞI CURBE ALE UTILITĂŢII 32
3.2 FUNCŢII ŞI CURBE DE INDIFERENŢĂ 34
3.3 FUNCŢII ŞI CURBE DE TRANSFORMARE 36
3.4 FUNCŢII DE PRODUCŢIE 38
3.5 FUNCTII SI CURBE ALE CERERII 47
3.6 FUNCTII SI CURBE ALE VENITULUI TOTAL 51
3.7 FUNCŢII ŞI CURBE ALE COSTURILOR 52
3.8 ELASTICITATEA FUNCŢIILOR 55
3
CAPITOLUL 4. METODE PENTRU SOLUTIONAREA MODELELOR 63
4.1 METODE CLASICE 63
4.2 METODE ITERATIVE 66
4.3 SIMULAREA PE MODELE 68
4.3.1 Conceptul de simulare 69
4.3.2 Metode de simulare 76
4.4 OPTIMIZARI EXPERIMENTALE 80
CAPITOLUL 5. APLICAŢII ALE MODELĂRII ECONOMETRICE LA NIVEL MICROECONOMIC 85
5.1 MODELE DE ACHIZIŢII ŞI VÂNZĂRI 85
5.2 MODELAREA SISTEMELOR DE AŞTEPTARE ÎN DOMENIUL SERVICIILOR 95
5.3 JOCURI DE FIRMA 107
BIBLIOGRAFIE 119
Extras din document
Capitolul 1. Modelarea econometrică - instrument euristic şi de conducere
Abordarea sistemică a naturii şi societăţii constituie o caracteristică a ştiinţei contemporane. În domeniul activităţii economice, eficienţa deciziilor este condiţionată de cunoaşterea structurii şi funcţionării sistemelor economiei de piaţă.
Dezvoltarea contemporană a ştiinţei reflectă utilizarea modelelor. Conceptul de model a fost menţionat pentru prima dată în anul 1868 de matematicianul italian Beltrami, care a construit un model euclidian pentru geometria neeuclidiană. Ulterior, teoria şi practica modelării au evoluat în strânsă legătură cu definirea principiului sistemicităţii şi a folosirii calculatoarelor electronice.
1.1 Metoda şi funcţiile modelării
Modelarea foloseşte o serie de analogii, prin care sunt reproduse anumite laturi ale obiectului studiat în vederea simplificării cercetării ştiinţifice. Analogia indică identitatea raporturilor dintre diferite mărimi ilustrând asemănarea raporturilor între lucruri diverse; se utilizează, de asemenea, spre a indica raportul între obiecte similare, dar nu egale.
Metoda modelelor sau metoda modelării poate fi definită ca instrument de cunoaştere ştiinţifică şi de fundamentare a deciziilor în cele mai diverse domenii teoretice şi practice. În această calitate, modelarea fie construieşte modele noi ca reprezentări ale obiectului cercetat, fie foloseşte modele disponibile, adecvate scopurilor sale. Teoriile despre natură şi societate nu pot fi reproduse nemijlocit material, ci numai prin intermediul unor modele. Dacă macheta unei localităţi este modelul topografic şi arhitectonic al acesteia, miniatura unei locomotive reprezintă modelul său material etc., reproducerea materială a fenomenelor şi proceselor nepalpabile, cum sunt cele economice, poate fi realizată doar cu ajutorul modelelor abstracte concepute de om.
Analiza obiectivelor modelării evidenţiază o serie de aspecte cu valenţe multiple care se intersectează în funcţionarea sistemului înfăţişat. Spre deosebire de modelare,
5
experimentul constă în acţiunea directă asupra obiectului de studiu, în modificarea „pe viu” a valorilor unor parametri, având o arie limitată de aplicabilitate.
Primul avantaj al modelării faţă de experimentare constă în faptul că un sistem observabil poate fi modelat chiar dacă sistemul nu permite efectuarea de experimente directe în cadrul său. Asemenea experimente se pot desfăşura însă pe modelul construit iar informaţiile culese din cercetarea comportării modelului sunt extinse asupra sistemului sursă. Rezultă că modelarea permite cunoaşterea, sub diferite aspecte care interesează, a realităţii din natură sau societate.
Modelarea urmăreşte exprimarea unui punct de vedere prin clarificarea ideilor emise de autorii modelului, ca efect al rigorii ştiinţifice a limbajului matematic formalizat, eliminându-se astfel posibile interpretări ambigui sau parazitări ale comunicării mesajelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Modelare Econometrica.pdf