Extras din document
Contabilitatea Romaniei a parcurs o serie de etape pt racordarea ei la sist utilizate pe scara internationala iar incepand cu 1 ian 2006 in Ro toate categoriile de entitati care desfasoara activitate economica aplica „reglementarile contabile conforme cu directivele europene.
Astazi toti participantii de pe pietele de capital de la investitori si analisti pana la administratori si directori generali,autoritati de reglementare au un nivel mult mai ridicat de transparenta.
Principiile ,regulire ,procedurile,legile ,reglementarile,cele mai bune practici pot asigura transparenta si responsabilitate.
Patrimoniul si contabilitatea apartin anumitor entitati patrimoniale,acesta reprezentand spatiul de organizare a contabilitatii,de inregistrare,cunoastere si control al fiecarui element patrimonial.
Capitalul propriu reprezinta interesele reziduale ale proprietarilor (investitorilor ) in activele unei intreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor sale.
Cap. Permanente=cap. proprii + datorii pe termen mediu si lung
In Romania capitalul social este divizat in actiuni sau parti sociale in raport de natura juridica a societatilor comerciale,varsarea capitalului se poate face numerar si/sau in natura.
Val. Cap. soc. =nr. actiuni (parti sociale) X val. nominala a acestora.
Limita minima prevazuta pt. val.cap. unei societati comerciale este reglementata periodic prin precizari legislative.
S.C care efetueaza activitatea de comert au un statut de intermediere intre producatorii si consumatorii de bunuri materiale. De regula,circuitul parcurs de bunurile materiale se inscrie in rel.:Aprovizionare -Stocare-Vanzare.
Comertul se defineste ca o actiune continua de cumparare a marfurilor si revanzare a lor in scopul obtinerii unui profit.
Aprovizionarea (A)=act. comerciala de trecere a marfurilor din proprietatea vanzatorului in proprietatea cumparatorului cu acordul expres sau tacit al ambelor parti.
Stocarea (S)=operatia de formare a rezervelor de marfa destinata vanzarii.
Vanzarea (V)=reprezinta d.p.d.v.juridic trecerea din propr. clientului (cump.) a unor marfuri pe baza acordului dintre parteneri cu privire la obiectul vanzarii si al pretului de vanzare.
Momentul intrarii marfurilor in proprietatea cumparatorului conform legislatiei si uzantelor din Romania poate coincide cu :
-primirea facturii si receptia marfii urmata de achitarea contravalorii ei
-primirea facturii de la furnizori. In acest caz apare un decalaj intre momentul cumpararii si cel al receptiei,decalaj care determina aparitia mf. facturate dar nereceptionate
-receptia mf. in lipsa facturii ,ceea ce determina aparitia marfurilor receptionate dar nefaturate.
Aprovizionarea poate fi cu plata imediata (in numerar) sau ulteioara (numerar sau7 prin banca).
Balanta circulatiei mf. poate fi exprimata astfel:SI+A=V+SF
SI=stoc initial; SF=stoc final
Activitatile de comert isi largesc sfera cuprinzand atat circulatia marfurilor cat si prestarea unor variate game de servicii complementare sau nu bunurilor furnizate.Dintre acestea sunt serviciile hoteliere care cuprind in principal servicii de cazare ,organizare de excursii,schimb valutar.
Dupa profilul activitatii economice societatile de comert pot fi :
-specializate in comert engros (cu ridicata), en-detail (cu amanuntul) sau de alimentatie publica si prestari de servicii hoteliere.
-mixte daca desfasoara activitati de comert en-gros si en-detail sau en-ros si de alimentatie publica, etc.
-cu activitatii complexe:industriala,si de cmert,de comert si de transport etc.
Activitatea societatior comerciale se poate desfasura in functie de profilul lor printr-o varietate de unitati cum ar fi:
- Depozite care pot fi cu ridicata si de repartizare
- Magazine ,tonete
- Unitati de alimentatie publica care in functie de activitatea desfasurata pot fi:
- Unitati de productie:laboratoare de cofetarie ,patiserie,carmangerie
- Unitati de desfacere
- Unitati mixte (de productie si de desfacere ):restaurante,crame.
ORGANIZAREA GENERALA A CONTABILITATII
Contabilitatea este activitatea specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea,gestionarea si controlul activelor,datoriilor si capitalurilor proprii precum si a rezultatelor unitatilor economice.
Forma org. si de functionare a contabilitatii intreprinderii se diferentiaza in principal in raport de conceptiacotabi adoptata. In acest sens,cele mai importante culturi contabile sunt cea anglo-saxona si cea europeana,si in raport de acestea se pot utiliza 2 concepte organizatorice:monist si dualist.
Conceptul monist apare in cazul in care la nivelul intreprinderii se organizeaza un singur circuit contabil (atat pentru contabilitatea financiara cat si pentru cea de gestiune )
Concetul dualist apare daca cele 2 laturi sunt separate :
-contabilitatea generala (financiara) este obligatorie si standardizata pentru toate intitatile care desfasoara activitate economica
- contabilitaea de gestiune (interna,manageriala) car furnizeaza informatii contabile destinate managementului unitatii,are ca obiectiv calculul costului produselor ,serviciilor, lucrarilor,rentabilitatii activitatii,elaborarea bugetului de venituri si cheltuieli.Se organizeaza de fiecare entitate in parte in functie de specificul activitatii si necesitatile proprii.
In Romania contabilitatea opereaza cu sistemul dualist (in dubl circuit ).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Organizarea Generala a Contabilitatii Societatilor Comerciale.docx