Extras din document
3.1 Standardul Internaţional de Contabilitate IAS 41-AGRICULTURA
Obiectiv
Obiectivul acestui Standard este de a prescrie tratamentul contabil, modul de prezentare al situaţiilor financiare şi prezentările de informaţii ce se referă la activităţi agricole.
Arie de aplicabilitate
Prezentul Standard se va aplica pentru contabilizarea următoarelor, atunci când acestea se referă la activităţi agricole:
a) active biologice;
b) producţia agricolă la punctul de recoltare
c) subvenţiile guvernamentale.
Prezentul Standard nu se aplică:
a) terenurilor asociate activităţilor agricole
b) activelor necorporale asociate activităţilor agricole.
Prezentul Standard se aplică producţiei agricole, care reprezintă produsul obţinut din activele biologice ale întreprinderii la momentul recoltării. După aceea se aplică IAS 2, Stocuri sau alt Standard Internaţional de Contabilitate aplicabil. Prin urmare, prezentul Standard nu tratează procesarea produselor obţinute după recoltare, de exemplu transformarea în vin a strugurilor obţinuţi de către un viticultor. Un astfel de proces nu este inclus în definiţia activităţilor agricole din prezentul Standard, deşi poate fi considerat ca o extensie logică şi naturală a activităţii agricole exemplificate mai sus, evenimentele care au loc fiind similare unei transformări biologice.
Tabelul de mai jos oferă exemple de active biologice, produse agricole şi produse ce rezultă ca urmare a prelucrării ce are loc după recoltare:
Active biologice Produsul agricol Produse rezultate prin procesare după recoltare
Oi Lână Fire, Covoare
Copacii dintr-o plantaţie Buşteni Cherestea
Plantele Bumbac Haine, îmbrăcăminte
Trestie de zahăr Zahăr
Vacile de lapte Lapte Brânză
Porci Carcase Cârnăciori, şuncă prelucrată
Arbuşti Frunze Ceai, tutun tratat
Viţa-de-vie Struguri Vin
Pomi fructiferi Fructe culese Fructe prelucrate
Agricultură – Definiţii
Următorii termeni sunt folosiţi în acest Standard cu următoarele sensuri specificate:
Activitatea agricolă reprezintă administrarea de către o întreprindere a transformării activelor biologice, în scopul vânzării în producţie agricolă sau în active biologice adiţionale.
Producţia agricolă reprezintă produsul recoltat din activele biologice ale întreprinderii.
Un activ biologic este un animal viu sau o plantă.
Transformarea biologică cuprinde procesele de creştere, transformare genetică, producere şi procreare care aduc modificări calitative sau cantitative unui activ biologic.
Un grup de active biologice reprezintă gruparea animalelor vii sau a plantelor similare.
Recolta reprezintă separarea producţiei dintr-un activ biologic sau încetarea vieţii activului biologic.
Activitatea agricolă acoperă o varietate de activităţi; de exemplu, creşterea de animale, culturi perene şi anuale, pomicultura şi alte tipuri de plantaţii, floricultura, silvicultura, piscicultura (inclusiv crescătorii de peşte). În această diversitate există totuşi câteva caracteristici comune :
a) Capacitatea de schimbare. Plantele vii şi animalele sunt capabile de transformări biologice;
b) Administrarea schimbării. Modul de administrare facilitează transformarea biologică prin mărirea sau cel puţin stabilizarea condiţiilor necesare desfăşurării procesului (de exemplu, nivelul nutritiv, umiditatea, temperatura, fertilitatea şi lumina). Modul de administrare face ca activitatea agricolă să se distingă de alte activităţi. De exemplu, recoltarea produselor din resurse negestionate (cum sunt pescuitul oceanic sau defrişarea) nu sunt activităţi agricole şi
Preview document
Conținut arhivă zip
- Practici Contabili Contabile Specifice in Agricultura.doc