Extras din document
1. Consideraţii generale
- În abordarea sistemelor contabile comparate şi a contabilităţii internaţionale, contabilitatea americană constituie un punct de reper important.
- Deşi între gândirea şi practicile din contabilitatea americană şi cele din Europa continentală există mari deosebiri, experienţa americană în materie de normalizare contabilă reprezintă ,fără dubii, atât din punct de vedere explicit cât şi implicit, o bază de reflecţie pentru orice organism de reglementare, naţional, regional sau internaţional. Deosebirile dintre cele două curente de gândire şi practică contabilă au fost generate de influienţa factorilor de mediu.
- Fără a supraaprecia gândirea contabilă americană, trebuie să recunoaştem că în ultimii 50 de ani, polul de interes privind dezvoltarea tehnicii, artei şi limbajul contabilităţii s-a mutat în S.U.A., pendulând de cele mai multe ori între Marea Britanie şi S.U.A.
- Dacă revoluţia industrială britanică este la originea contabilităţilor anglo-saxone, trebuie să recunoaştem că S.U.A. reprezintă astăzi motorul dezvoltării sistemelor contabile, oriunde ar fi concepute acestea în lume.
- Este important de reţinut că între cele două sisteme contabile, american şi britanic, există mari deosebiri, care au condus la punerea în evidenţă a unor diferenţe semnificative, generate de un volum mai mare al textelor americane faţă de cele engleze şi, în acelaşi timp, mult mai restrictive decât acestea din urmă.
- Se pune întrebarea: Care sunt atuurile sistemului contabilitabil american, astfel încât aceasta a captat interesul general în dezvoltarea contabilităţii-
- Răspunsul este:
- nivelul ridicat de conceptualizare al contabilităţii;
- crearea cadrului conceptual contabil( au fost primii care au realizat necesitatea acestuia şi l-au creat);
- ridicarea la un înalt grad de rafinanament a principiilor contabile, atât sub aspect teoretic, cât şi al aplicabilităţii practice;
- conceperea şi dezvoltarea standardelor de contabilitate în concordanţă cu “principiile contabile general acceptate”( generally accepted accounting principles: GAAP);
- perfecţionarea teoriei contabile în universităţile americane, cercetarea contabilă îmbrăcând două forme: una normativă, menită să uniformizeze practicile şi o a doua pozitivistă, care încearcă să explice de ce face contabilitatea ceea ce face, sugerând satisfacerea diferitelor cerinţe informaţionale ale utilizatorilor
2. Factorii de mediu şi influienţa lor asupra contabilităţii americane
- În dezvoltarea sistemului contabil american distingem partu perioade , care corespund unor etape distincte în dezvoltarea economico-socială a S.U.A. şi anume:
- de la sfârşitul secolului al XIX – lea până la criza economică mondială din anii ’30;
- de la sfârşitul marii crize economice mondiale până la începutul anilor ’70;
- din anul 1972( anul creierii actualului organism de reglementare) până la sfârşitul anilor ’80;
- perioada anilor ’90.
- Trebuie precizat că factorii de mediu care au influienţat evoluţia contabilităţii americane, au acţionat în contextul politic, economic, financiar şi social al acestor perioade.
2.1. Caracterizarea perioadei de la sfârşitul secolului al XIX- lea până la marea criză a anilor ‘30
- Perioada este caracterizată de dezvoltarea industrială a S.U.A., care-şi găsesc sursa dezvoltării în modelul industrial.
- Modelul industrial american se face simţit printr-un început mai lent, întârziat, după războiul de secesiune(1861-1865).Acest lucru a fost posibil datorită atuurilor pe care S.U.A. le avea la acea dată:
- un teritoriu imens, inepuizabil,care putea conferi găzduire unei populaţii din ce în ce mai mare;
- mari bogăţii energetice şi minerale;
- o populaţie în creştere numerică.
- Economia americană în această perioadă este caracterizată de :
- o piaţă internă, din ce în ce mai mare, protejată prin politici protecţioniste, începând cu anul 1860;
- o infuzie de capitaluri europene, în mod deosebit britanice;
- premisele unor investiţii din propriile capitaluri, americane, lucru care a condus ca S.U.A. să devină în jurul anului 1914 al patrulea exportator mondial de capitaluri.
- Modelul industrial american de la sfârşitul secolului al XIX-lea se caracterizează prin:
- adoptarea celor mai diferite forme de inovare;
- organizarea muncii;
- utilizarea eficientă a capitalurior şi a forţei de muncă;
- standardizarea producţiei pentru a genera scăderea costurilor;
- concentrarea rapidă a întreprinderilor, prin constituirea oligopolurilor şi monopolurilor.
- Simbolul capitalismului american îl reprezintă industria pertrolieră. S.U.A. furnizează în anul 1913, 35,8% din producţia industrială mondială.
- Excedentul industrial şi abundenţa de capitaluri au permis S.U.A. să joace un rol important în primul război mondial, acordâd aliaţilor împrumuturi pe care aceştia le utilizează pentru cumpărări de bunuri de pe piaţa americană. În 1917 americanii intervin direct în conflict.
- Anii ’20 sunt consideraţi ani de prosperitate pentru Statele Unite, caracterizaţi prin:
- investiţii în industria automobilelor, în chimie şi în industria produselor electrice;
- punerea pe baze ştiinţifice a organizării muncii în industrie, după practicile tayloriste( Henry Ford dând exemplu în înteprinderile sale, unde pune bazele organizării ştiinţifice a muncii, inventând producţia şi lucrul pe bandă).
- Cu tot progresul făcut, capitalismul american manifestă unele dezechilibre, semnalate şi în capitalismul european, şi anume:
- un raport de forţe favorabil capitalului;
- creşteri de salarii inferioare, creşterii productivităţii;
- salarii nete superioare salariilor europene.
- Crahul bursier din anul 1929, obligă Statele Unite să traverseze cea mai mare criză economică din existenţa sa( 1929-1933), care a presupus:
- reducerea la jumătate a producţiei industriale;
- creşterea şomajului la 24% în anul 1933( aproximativ 12-14 milioane de şomeri);
- agravarea crizei agricole;
- prăbuşirea preţurilor;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Prezentarea Sistemului Contabil American.doc