Extras din document
TEMA1.Locul, rolul si functiile contabilitatii:
- contabilitatea însasi prin denumirea ei are ca si instrument important contul, iar documentele de baza care se folosesc sunt situatiile financiare;
- contabilitatea este o stiinta economica si ca orice stiinta are o metoda proprie
( opereaza cu instrumente si principii);
- contabilitatea are o utilizare în viata economica data de faptul ca este un instrument de cunoastere a averii (patrimoniul) de catre fiecare agent (societate comerciala) la un moment dat, dar si miscarile suferite în timp si spatiu;
- parintele contabilitatii este Luca Paciolo (italian), care a încercat sa destainue tainele contabilitatii înca din 1400
- ca disciplina stiintifica, contabilitatea se ocupa de stabilirea principiilor, normelor si regulilor de prelucrare a informatiilor contabile
- contabilitatea a descoperit si a formulat principii de maxima importanta si de maxima generalitate:
1. principiul dublei reprezentari
2. principiul dublei înregistrari
- contabilitatea opereaza numai cu valori ,adica se face exprimarea fenomenelor atât cantitativ dar mai ales valoric.
Concluzie: contabilitatea înregistreaza, urmareste si controleaza documentele complet si neîntrerupt (operativ) ,fenomenele si procesele economice care se pot exprima valoric.
Contabilitatea reflecta cronologic si sistematic, si controleaza existenta si miscarea mijloacelor economice de natura materiala, financiara si umana.
Functiile contabilitatii:
- contabilitatea are 4 functii:
1) Functia de înregistrare: consta în capacitatea contabilitatii de a reflecta operativ si exact procesele si fenomenele economice care apar în cadrul agentilor economici si care pot fi exprimate valoric.
2) Functia de informare: rezulta din faptul ca, contabilitatea trebuie sa prezinte informatii exacte referitoare la modul în care au fost gospodarite si utilizate mijloacele banesti si materiale. Prin urmare contabilitatea prin aceasta functie îndeplineste rolul de instrument de cunoastere a realitatii.
3) Functia de control gestionat: consta în verificarea cu ajutorul contabilitatii a modului de pastrare, utilizare si gospodarire a averii agentului economic.
- datele înregistrate în contabilitate (în registre) servesc ca mijloc de proba în justitie pentru a demonstra realitatea unei operatii pentru a se stabili raspunderea, vinovatia sau nevinovatia unei persoane.
4) Functia previzionara: consta în faptul ca datele înregistrate în contabilitate reprezinta o sursa exacta si completa pentru analiza economico-financiara a activitatii si stabilirea rezultatului care dau la rândul lor posibilitatea luarii deciziilor curente si viitoare.
Sistemele de contabilitate:
-contabilitatea opereaza în 2 sisteme
1) Sistemul de contabilitate în partida simpla – presupune faptul ca o operatie economica se înregistreaza într-o singura partida.
2) Sistemul de contabilitate în partida dubla – presupune înregistrarea unei singure operatii economice în 2 partide concomitent care arata originea si destinatia.
- în cadrul sistemului de contabilitate cu un singur circuit conturile sunt organizate într-un singur flux în cadrul circuitului economic
- sistemul de contabilitate cu dublu circuit organizeaza conturile asfel încât sa fie delimitate în circuite simple, acele operatii rezultate din miscarea elementelor patrimoniale (schimbul cu terti)
- al doilea circuit, inregistreaza operatiile interne de gestiune
- se formeaza astfel contabilitatea financiara (a intreprinderii) si contabilitatea de gestiune.
Contabilitatea financiara:
- are ca obiect îregistrarea tuturor operatiilor care afecteaza direct patrimoniul în vederea determinarii rezultatului.
Contabilitatea financiara este obligatorie pentru toti agentii economici
Contabilitatea interna de gestiune
-are ca scop urmarirea factorilor de constructie în vederea obtinerii unor produse si servicii
Contabilitatea de gestiune nu este obligatorie, se organizeaza si se lasa la latitudinea fiecarui agent economic.
Utilizatorii informatiei contabile:
Informatiile contabile oferite de contabilitate sunt utile unei game largi de utilizatori,care pot fi clasificati în trei grupuri:
1. Cei care gestioneaza o intreprindere(managementul)
2. Cei din afara intrprinderii care au interes financiar direct in societate:
a)Investitorii actuali si potentiali- sunt interesati de regula de câstigurile care pot fi obtinute prin investirea intr-o anumita societate comerciala, dar si de riscurile posibile sa apara.
- in cazul in care acesti investitori devin actionari sau asociati în cadrul societatii, ei vor fi renumerati prin dividende si prin urmare vor fi interesati de marimea dividentului sau a profitului mediu pe actiune
b)Salariatii- sunt interesati de bunul mers al societatii astfel încât sa primeasca
salarii cât mai mari si la timp (îi intereseaza stabilitatea locului de munca)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sinteza Curs Bazele Contabilitatii.doc