Sisteme Expert de Gestiune

Imagine preview
(8/10 din 13 voturi)

Acest curs prezinta Sisteme Expert de Gestiune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 44 de pagini .

Profesor: Salagean

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

In orice domeniu de activitate exista probleme cu grad ridicat de dificultate care pot fi solutionate numai de catre expertii umani, dar elementul central al prelucrarii inteligente il constituie rationamentul artificial.

Definitie:

Sistemele expert sunt sisteme de programe bazate pe tehnicile inteligentei artificiale care inmagazineaza cunostiintele expertilor umani, dintr-un domeniu bine definit si apoi le folosesc pentru rezolvarea problemelor din domeniul respectiv.

Sistemul expert prin incercarea de a imita expertul uman prezinta urmatoarele caracteristici:

- cunostintele sunt independente de mecanismul de rationament (modificarea unui anumit element nu influenteaza rationamentul);

- spre deosebire de programarea clasica (unde trebuie sa se descrie explicit toate prelucrarile intr-o maniera statica), sistemele expert se caracterizeaza printr-o abordare declarativa in care se specifica cunostintele ce vor fi exploatate in mod dinamic de mecanismul de rationament;

- sistemele expert trebuie sa fie capabile sa explice rationamentele facute si sa argumenteze solutiile obtinute intr-o maniera asemanatoare expertului uman;

- cunostintele manipulate de sistemele expert sunt in principal de natura simbolica, spre deosebire de programele clasice care utilizeaza prepoderent date numerice;

- sistemele expert trebuie sa fie capabile sa gestioneze baze de cunostinte de volum mare si sa trateze cunostintele inexacte sau incomplete;

- sistemele expert utilizeaza metode empirice bazate pe experienta care conduc la solutiile cele mai bune;

- sistemul expert este specializat intr-un anumit domeniu sin u in rezolvarea unei singure probleme ca programele informatice clasice.

1.1. STRUCTURA UNUI SISTEM EXPERT

Structura unui sistem expert contine:

- baza de cunostiinte;

- baza de fapte;

- motorul de inferenta;

- modulul explicativ;

- modulul de achizitie al cunostiintelor;

- inferfata cu utilizatorul.

1. Baza de cunostiinte

Baza de cunostiinte contine ansamblul de cunostiinte specializate intr-un anumit domeniu. Astfel exista mai multe metode de reprezentare a cunostintelor, dintre care cele mai importante sunt:

- retelele semantice;

- regulile de productie;

- cadrele.

Procesul de creare a bazei de cunostiinte este amplu si consta in :

- preluarea cunostintelor de la expertul uman;

- modelarea cunostintelor in conformitate cu cerintele metodei de reprezentare;

- introducerea in baza si validarea cunostintelor.

2. Baza de fapte

Contine datele unei probleme concrete care urmeaza sa fie rezolvata (formularea problemei), precum si faptele rezultate in urma rationamentelor efectuate de motorul de inferenta asupra bazei de cunostinte.

3. Motorul de inferenta

Motorul de inferenta este elemental efectiv de prelucrare in sistemul expert care, pornind de la fapte (datele de intrare ale problemei) activeaza cunostintele corespunzatoare din baza de cunostinte, construind astfel rationamente care conduc la fapte noi.

Motorul de inferenta construieste un plan de rezolvare al problemei in functie de specificul acesteia, utilizand cunostintele din domeniul respective.

In urma actiunii motorului de inferenta intr-un anumit context, baza de cunostinte se imbagateste fie prin adaugarea unor elemente noi, fie prin modificarea celor existente.

In consecinta, motorul de inferenta este un program care implementeaza altgoritmii de rationament (deductivi, inductivi sau mixti) dar care este independent de baza de cunositinte.

4. Modulul explicativ

Modulul explicativ are rolul de a prezenta intr-o forma larg accesibila, justificarea rationamentelor efectuate de motorul de inferenta si, totodata, prezinta intrebarile la care trebuie sa raspunda utilizatorul.

5. Modulul de achizitie a cunostintelor

Modulul de achizitie a cunostintelor are rolul de a transforma cunostintele din forma in care le exprima utilizatorul, in forma sa interna. Totodata, acest modul asigura si interfata de comunicare cu baza de date.

6. Interfata cu utilizatorul

Interfata cu utilizatorul realizeaza dialogul utilizatorului cu sistemul expert in sensul specificarii datelor de intrare si al furnizarii rezultatelor pentru problema de rezolvat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Expert de Gestiune .doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “GEORGE BARITIU” din BRASOV FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE Specializarea: Contabilitate si Informatica de Gestiune