Tehnici de Audit Utilizand Computerele

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Tehnici de Audit Utilizand Computerele.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 53 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Prezentul curs se referă la practica de audit şi este elaborat în baza Regulamentului Internaţional privind practica de audit 1009 “Tehnici de Audit cu Utilizarea Computerelor” (IASP – “Computer-Assisted Audit Techniques” sau TAC), respectiv, “Tehnicilor de Audit Asistate de Calculator” (Computer Assisted Audit Tools sau CAAT’s .

Utilizarea tehnicilor de audit are ca obiectiv general sprijinirea auditului şi utilizarea lor nu reprezintă un scop în sine, dar sporeşte eficienţa şi/sau eficacitatea auditului, deoarece calculatorul poate efectua o varietate de sarcini de audit care necesită un volum mare de timp dacă s+ar efectua manual.

Aceste tehnici de Audit Asistate de Calculator se pot defini ca instrumente bazate pe calculator ce pot fi utilizate pentru a creşte eficacitatea şi eficienţa procesului de audit, fără a schimba obiectivele auditului ci numai metodologia de audit. Auditorii se folosesc de existenţa datelor în format electronic pentru a audita prin intermediul computerului, careprobe suficiente, relevante şi fiabile. Această tendinţă aduce beneficii şi în etapa de execuţie a aauditului dar şi în cea de planificare.

În etapa de planificare se pune accent pe creşterea eficacităţii auditului:

Tendinţele şi modelele sunt mult mai evidente, având ca rezultat o concentrare pe activităţile de audit ulterioare, fie ele manuale sau computerizate;

Disponibilitatea datelor structurii auditate ăn format electronic oferă auditorului posibilitatea de a manevra datele înainte de a începe activitatea de audit propriu-zisă;

Manevrarea datelor în etapa de planificare oferă avantaje în alegerea metodei de eşantionare cea mai adecvată pentru obiectivele de audit.

În etapa de execuţie se pune accent pe eficienţă:

O mai bună acoperire ca extindere şi ca profunzime;

Economie de timp şi bani;

Interogări de audit complexe şi o capacitate analitică sporită;

Dezvoltări de abordări noi şi inovatoare lae auditului.

Auditorii interni si externi, timp de mai multi ani, s-au folosit de programe (software) de interogare a bazelor de date pentru a-ți atinge obiectivele auditului. Avantajele folosirii CAAT’s includ:

Posibilitatea de a testa volume mari de date;

Posibilitatea de a furniza o siguranță mai mare și mai eficientă asupra completitudinii populației (riscul de audit);

Posibilitatea de a furniza informații analitice mai flexibile si mai complete (calcule repetitive si complexe);

Un control mai strict asupra selecției eșantioanelor prin aplicarea de tehnici statistice;

O imagine profesionista pentru auditor;

Reducerea substanțială a timpului de audit.

Aplicațiile de audit ofera auditorilor un pachet cuprinzator de teste de conformitate si de detaliu. Pentru a folosi aplicațiile de audit în mod corespunzator, aceste posibilități de testare trebuie bine ințelese. Aplicatiile de audit ofera urmatoarele facilități:

1. Calcule automate cum ar fi: adunare, scădere, înmulțire, împărțire, calculul procentajelor. Calculele complexe pot implica formule complexe cu folosirea exponențialelor.

2. Extrageri de date si reformatare. Extragerea și tipărirea datelor în formatul cerut de auditor (ex. tiparirea scrisorilor de confirmare).

3. Analiza datelor. Analiza datelor pentru identificarea unor anumite informații necesare auditului: stocuri negative, vechi datornici, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Audit Utilizand Computerele.ppt