Notiune de Criminologie

Imagine preview
(9/10 din 10 voturi)

Acest curs prezinta Notiune de Criminologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 91 de pagini .

Profesor: Damian Miclea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Criminologie

Extras din document

CRIMINOLOGIA - STIINTA INTERDISCIPLINARA

1.1. Istoric

Criminalitatea ca fenomen social a aparut odata cu structurarea primelor comunitati , atunci cand s-au impus norme si a existat morala.

Stiintific criminalitatea a început sa fie studiata , relativ recent , în ultimele doua secole.

1)Cesare BECCARIA (1738-1794)

“Despre infractiuni si pedepse”- 1764 critica tirania si arbitrariul din justitie si pledeaza pentru “dreptul comun”unde toata lumea sa fie egala în fata legii si împotriva dreptului “inchizitorial” medieval.

- este întemeietorul scolii cu acelasi nume si sunt influentati de lucrarile filozofilor iluministi Montesqieu (1689- 1755) scriitor , jurist ,filozof , pamfletar realizeazs o satira politica si religioasa se pronunta pentru monarhia constitutionala si separatia puterilor în stat si J.J. Rousseau (1712 – 1775) gânditor , scriitor,condamna inegalitatea politica si sociala, doctrina sa devine platforma iacobina a revolutiei franceze ,adevaratul suveran este poporul ( “ contractul social”) ,in materia educatiei juvenile apreciaza ca educatia sa fie conforma cu natura proprie a copilului.

- a incercat introducerea ca metoda de studiu delicvential într-un sistem de cercetari experimentale punînd accentul îndeosebi pe aspectul psihiatriei judiciare.

2) Cesare LOMBROSO (1836-1909)

Medic si criminolog italian. Intemeietorul scolii antropologice a dreptului este autorul teoriei “infractorului înnascut”care poate fi recunoscut dupa anumite “stigmate” corporale ( “Omul deligvent ” , ”Crima,cauzele si remediile ei”).

3)Enrico FERRI (1856- 1929)

- jurist si om politic

- este considerat întemeietorul “criminologiei sociologice” . “Sociologia criminala”- 1929.

- scoala lui Enrico Ferri apreciaza ca factori favorizanti ai criminalitatii : cauzele sociale , determinarile sociale.

4) Rafaelle GAROFALO (1851- 1934)

- jurist italian , profesor la Napoli.

In lucrarea sa monumentala “Criminologia” ( Napoli 1885 ) incearca sa defineasca criminologia ca pe o stiinta separata de dreptul penal

- doreste sa creeze o teorie a “criminalitatii naturale”.

5) Franz von LISZT

- cercetator german susine necesitatea unei stiinte totale a dreptului penal în care sa fie incluse antropologia criminologica , psihologia criminala si statistica criminologica.

Cercetarea criminologica suscita interes si rezultatele sunt sintetizate în capitole distincte în dreptul penal , sociologie , psihologie , biologie. Ca urmare au avut loc Congrese internationale .Roma (1885), Paris (1889),Bruxelles (1892),Geneva (1896), Amsterdam (1901), Torino (1906)si Koln (1908).

In 1934 la Paris s-a creeat Societatea internationala de crimnologie avand ca principal obiectiv promovarea internationala a stereotipului stiintific al criminalitatii abordîndu-se teme precum: crima organizata, criminalitatea “gulerelor albe “, criminalitatea transnationala , delicventa juvenila etc.

- S-au creeat centre de cercetare stiintifica în domeniu ( Montreal , Geneva).

- In 1968 la Roma sub egida Consiliului Economic si Social al ONU (ECOSOC) s-a creeat institutul de cercetare pentru aparare sociala a UNSARI care în 1989 a fost transformat în Institutul International de Cercetare asupra Crimei si Justitiei ( UNIERI).

- La nivel national în 1990 a fost înfiintata Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica în cadrul Ministerului Justitiei – Institutul pentru Prevenirea Criminalitatii si în M.I. Instuitutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii.

1.2 Obiectul criminologiei

Pentru a se afirma ca stinta criminala a trebuit sa dovedeasca ca are obiect propriu de cercetare , metode si tehnici stiintifice de cercetare , sa faca evaluari, parteneriate si sa propuna masuri eficiente de combatere si prevenire a criminalitatii , ca fenomen social.

Obiectul criminologiei este definit la cel de-al 2 lea Congres International de Criminologie - Paris ( 1950) ca fiind : criminalitatea ca fenomen social , infractiunea , infractorul ,victima si reactia sociala împotriva victimei.

1) Criminalitatea “ ca orice fenomen social” reprezinta un sistem cu proprietati si functii proprii.

Analiza stiintifica specifica criminologia opereaza cu termeni specifici , cum sunt :

- criminalitatea reala – este un concept ce persupune totalitatea faptelor penale savarsite pe un anumit teritoriu , într-o perioada determinata .

- criminalitatea aparenta cuprinde totalitatea faptelor penale sesizate justitiei si cercetarii criminologice.

- criminalitatea legala cuprinde totalitatea faptelor penale pentru care s-au pronuntat hotarâri definitive de condamnare .

- cifra neagra a criminalitatii – faptele infractionale comise si ramase necunoscute din diferite motive reprezinta diferenta dintre criminalitatea reala si criminalitatea aparenta.

Cifra neagra a criminalitatii face obiectul cercetarii criminologice.

1) Infractiunea ca domeniu al sistemului face obiectul cercetarii criminologiei în cadrul criminalitatii ca fenomn social. Ea are identitate si particularitati proprii

Este definita in CP la art. 17 ca fiind fapta prevazuta de legea penala, savârsita cu intentie care prezinta pericol social.

Sub aspect criminologic interseaza proiectia fenomenului criminalitatii în plan material , uman ,social si juridic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Notiune de Criminologie.doc