Actul Juridic Civil

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1744
Mărime: 10.87KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Imbrescu C.

Cuprins

3.1 Actul juridic civil - clasificare

3.2 Elementele actului juridic civil

3.2.1 Consimtamantul

Extras din document

Actul juridic este definit ca fiind manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice respective a naste, a modifica, a stinge raporturi juridice civile.

Actele juridice se clasifica dupa mai multe criterii:

a) Dupa numarul partilor care isi manifesta vointa de a le incheia:

• Act juridic unilateral

• Act juridic multilateral

o Actul juridic unilateral este manifestarea de vointa a unei singure persoane facuta cu intentia de a produce efecte juridice (testament, acceptarea sau renuntarea la o succesiune, denuntarea unui contract, oferta de a contracta, promisiunea publica, comfirmarea unui act anulabil). El nu se confunda cu contractul unilateral care da nastere la obligatii numai pentru o parte (contractul de imprumut) si care defapt este un act juridic bilateral.

o Actul juridic bilateral consta in manifestarea de vointa a 2 persoane, facuta cu intentia de a produce efecte judiciare (constract de vanzare-cumparare, donatia, imprumut) iar cel multilateral implica manifestarea de vointa a trei sau mai multe parti, facute in acelasi scop (contractul de societate).

b) Dupa scopul urmarit de parti la incheierea lor:

• Act juridic cu titlu oneros

• Act juridic cu titlu gratuit

o Actul juridic cu titlu oneros este acela in care fiecare parte, ca echivalent, urmareste sa obtina de la cealalta parte un folos patrimonial (contract de vanzare-cumparare, contract de transport, contract de locatie). Actele cu titlu oneros se subdivid in functie de posibilitatea partilor de a cunoaste existenta si intinderea obligatilor lor in momentul incheierii in acte comutative si acte aleatorii.

1. Actele comutative sunt acelea in care partile cunosc sau pot cunoaste in momentul incheierii lor, existenta si intinderea obligatiilor care le revin (contract de vanzare-cumparare, de schimb, contractul de imprumut).

2. Actele aleatorii sunt acelea in care partile au in vedere posibilitatea unui castig sau riscul unei pierderi de care depinde existenta sau intinderea obligatiei, necunoscand la incheierea lor de existenta sau intinderea obligatiei (contractul de asigurare, de renta viagera).

o Actul juridic cu titlu gratuit este acela prin care o parte procura celeilalte parti un folos patrimonial fara a urmari obtinerea in schimb a unui folos de la aceasta (testament). Actele cu titlu gratuit se subdivid in liberalitati si in dezinteresate.

1. Liberalitatile sunt acele acte cu titlu gratuit in care gratificatul obtine un folos patrimonial cu micsorarea corespunzatoare a patrimoniului gratificantului (contractul de imprumut fara dobanda, donatiile).

2. Dezinteresatele sunt acte juridice cu titlu gratuit in care gratificatul obtine un folod patrimonial dar fara micsorarea patrimoniului gratificantului (mandat gratuit).

c) Dupa efectele produse:

• Acte juridice constitutive

• Acte juridice translative

• Acte juridice declarative

o Actele juridice constitutive sunt acelea prin care se creeaza raporturi juridice in a caror continut intra drepturi noi si care nu au existat anterior actului (actul prin care se constituie dreptul de gaj sau ipoteca).

o Actele juridice translative sunt acele acte prin care se stramuta un drept dintr-un patrimoniu in altul (contractu de vanzare-cumparare, de schimb, de donatie).

o Actele juridice declarative sunt acele acte prin care se definitiveaza drepturi care au existat anterior actului (partajul bunurilor comune ale sotilor sau partajul bunurilor din societatile comerciale aflate in dizolvare).

d) Dupa importanta lor in raport cu un un bun sau cu un patrimoniu:

• Acte juridice de conservare

• Acte juridice de administrare

• Acte juridice de dispozitie

o Actele juridice de conservare sunt acele acte prin care se tinde la preintampinarea pierderii unui drept iar cheltuielile sunt reduse in raport cu valoarea bunului conservat.

o Actele juridice de administrare sunt actele prin care se urmareste o punere normala in valoare a unui bun sau a unui patrimoniu.

o Actele juridice de dispozitie sunt actele juridice prin care se realizeaza iesirea unui bun din patrimoniu (vanzare-cumparare, donatie, schimb) sau privarea cu sarcini a unui bun (gaj, ipoteca).

e) Dupa modul de formare si incheiere:

• Acte juridice consensuale

• Acte juridice solemne

• Acte juridice reale

Preview document

Actul Juridic Civil - Pagina 1
Actul Juridic Civil - Pagina 2
Actul Juridic Civil - Pagina 3
Actul Juridic Civil - Pagina 4
Actul Juridic Civil - Pagina 5
Actul Juridic Civil - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Actul Juridic Civil.doc

Alții au mai descărcat și

Cerințele Actului Juridic Civil

CAPITOLUL I CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND ACTUL JURIDIC CIVIL 1.1. Noţiunea de act juridic civil Actul juridic civil reprezintă o manifestare de...

Raportul Juridic Civil - Prezentare Generala

SECTIUNEA I NOTIUNEA SI CARACTERELE RAPORTULUI JURIDIC CIVIL 1. NOTIUNEA DE RAPORT JURIDIC CIVIL Pentru definirea notiunii de raport juridic...

Nulitatea Actului Juridic Civil

1.Noţiunea nulităţii actului juridic civil Nulitatea este o sancţiune de drept civil,care constă în lipsirea actului juridic de acele efecte care...

Principiul Relativității Actului Juridic Civil

CAPITOLUL I EFECTELE ACTULUI JURIDIC CIVIL SECŢIUNEA I CONSIDERAŢII GENERALE 1. Definiţia efectelor actului juridic civil Prin efectele...

Continutul Raportului Juridic Civil

Argumentul Dreptul civil este o ramura de drept care reglementeaza relatiile intre persoanele fizice si juridice aflate pe pozitii de egalitate...

Efectele Actului Juridic Civil

Actul juridic civil Notiunea actului juridic civil Izvoarele raportului juridic civil cuprind, pe langa evenimentele juridice (fapte care se...

Cauza Actului Juridic Civil, Forma Conditie Seciala de Validitate

Capitolul 1:Definirea actului juridic civil, conditii de validitate In legislatia civila, in doctrina si practica de specialitate este utilizat...

Interpretarea Legii Civile, Etapa in Procesul de Aplicare a Legii

Interpretarea normelor juridice trebuie privita ca o activitate necesara, legata nemijlocit de procesul de aplicare a dreptului. Ea este o operatie...

Ai nevoie de altceva?