Extras din document
Incheierea pronuntata de instanta este executorie si poate fi atacata cu recurs. Termenul de recurs este derogatoriu de la dreptul comun, anume in sensul ca durata acestuia este de 5 zile si curge de la pronuntare, daca incheierea s-a pronuntat cu citarea partilor, si de la comunicare daca s-a dat fara citarea lor (art. 238 C. proc. civ. ). Aceste norme derogatorii de la dreptul comun se justifica tocmai prin necesitatea solutionarii urgente a cererilor de asigurare a dovezilor^1 .
S-a nuantat acest aspect, aratandu-se ca incheierea poate fi atacata cu recurs daca asigurarea s-a facut pe cale principala, in 5 zile de la pronuntare (cand au fost citate partile), sau de la comunicare (cand partile nu au fost citate).
Daca asigurarea s-a facut pe cale incidentala, incheierea (fiind premergatoare) poate fi atacata numai o data cu fondul pricinii^2 .
In legatura cu termenul de recurs, putem spune ca acesta nu este suspensiv de executare, pentru ca incheierea este data cu executie vremelnica de drept (conform art. 278 pct. 8 din Codul de procedura civila). Paratul, recurand incheierea de admitere a probei, va putea cere si suspendarea executarii, potrivit regulilor generale in materie^3 .
Precizam insa ca incheierea pronuntata in timpul solutionarii actiunii principale nu poate fi atacata decat odata cu fondul cauzei^4 .
Avand in vedere ordinea in Codul de procedura civila a articolelor care ne intereseaza sub aspectul cailor de atac (art. 238 succede articolului ce vorbeste de administrarea dovezii, cu nr. 237), s-ar parea ca incheierea prin care se administreaza, se constata administrata dovada, este executorie si ca poate fi atacata cu recurs. Aceasta solutie - s-a aratat - nu trebuie acceptata. Administrarea dovezii este o faza distincta de faza incuviintarii cererii de asigurare a dovezii si o succede^5 .
Ce s-ar mai executa - arata autorul care a emis opinia - in cazul in care deja s-a administrat dovada? (Se intampla astfel pentru ca hotararea de constatare este ulterioara administrarii).
Asadar - se concluzioneaza - singura incheiere pe care o reglementeaza art. 238 Cod de procedura civila este cea prin care instanta admite sau respinge cererea de asigurare a dovezii. Doar aceasta incheiere (de admitere sau respingere a cererii) poate fi atacata cu recurs in conditiile prevazute de art. 238 alin. 1 din Codul de procedura civila . Aceasta opinie este impartasita de intreaga literatura de specialitate^6 .
Preview document
Conținut arhivă zip
- Caile de Atac.doc