Extras din document
Notiuni introductive
Dreptul civil este o ramura a dreptului privat, avand ca obiect 2 categorii de raporturi juridice: raporturi patrimoniale si raporturi personale nepatrimoniale.
Raporturile patrimoniale au continut economic si pot fi exprimate in bani. Principalele raporturi patrimoniale reglementate de normele de drept civil sunt raporturile de proprietate si raporturile obligationale. Acestea din urma iau nastere in procesul circulatiei valorilor materiale pe baza unor contracte, a unor acte juridice unilaterale, ca urmare a unor pagube pricinuite prin fapte ilicite, prin imbogatire fara just temei sau prin transmisiune succesorala.
Raporturile personale nepatrimoniale nu au continut economic si in cadrul lor are loc o manifestare a individualitatii persoanelor, respectiv sunt raporturi juridice cu privire la nume sau denumire, domiciliu sau sediu, dreptul la onoare, la reputatie, de inventar, de autor etc.
Trasaturile raporturilor juridice civile
1.caracter social iau nastere numai intre oameni
2.caracter de egalitate juridica a partilor
-la baza raportului juridic civil sta in principiu libera initiativa a oricareia dintre partile raportului, in ceea ce priveste stabilirea, modificarea sau incetarea relatiei juridice respective
-se mentine si daca la baza raportului juridic se gaseste o fapta ilicita a persoanei sau alte persoane care, potrivit legii, trebuie sa raspunda.
3.caracter supletiv al normelor juridice de drept civil
-normele juridice prescriu o anumita conduita avand caracter de reglementare, dispozitiv, unele dintre ele avand caracter permisiv, ceea ce presupune ca normele de drept civil, pe langa faptul ca au rolul de a crea cadrul juridic permisiv pentru ca omul sa-si desfasoare activitatea, vointele sale, pot avea si caracter supletiv, in sensul ca, daca din diferite motive partile raportului juridic nu au stabilit clauze de amanunt in privinta respectivului raport nu inseamna ca raportul respectiv nu va fi finalizat, ci aceste clauze necovenite vor fi suplinite de dispozitiile de drept civil.
4.caracter ideologic - acesta este expresia vointei politice a statului transcrise in normele juridice.
Premisele raportului juridic
1.norma juridica
2.faptele juridice acele imprejurari de care normele juridice leaga producerea unor efecte juridice
-pot fi actiuni sau evenimente
-actiunile manifestari de vointa ale omului cu scopul de a produce efecte juridice, pot fi legale sau licite, sau ilicite cand, prin manifestarile umane se incalca regulile de drept existente, angajandu-se astfel raspunderea persoenei pentru fapta savarsita.
-Art. 998 / Cod Civil orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu il obliga pe cel care a savarsit fapta prejudicianta sa repare prejudiciul.
- Evenimentele imprejurari care se produc indiferent de vointa omului si care, potrivit normelor juridice, dau nastere la drepturi si obligatii, adica produc efecte juridice. Exemple nasterea, moartea, scurgerea timpului, unele calamitati naturale.
4.Oamenii simpla existenta a normelor juridice nu este in masura sa duca la nasterea de raporturi juridice, ci e necesar sa existe oamenii care, fie savarsesc diferite actiuni, fie sunt implicati in anumite evenimente.
Elementele de structura ale raporturilor juridice civile
1.subiectul raporturilor juridice civile
2.continutul raporturilor juridice civile
3.obiectul raporturilor juridice civile
Capacitatea civila a persoanelor fizice de drept civil
Trasaturi
1.are caracter legal
2.are caracter de generalitate toate persoanele fizice poseda capacitate civila
3.este inalienabila nimeni nu poate renunta partial sau total la capacitatea de folosinta si la capacitatea de exercitiu
cu toate acestea, persoanele fizice, ca subiecte ale raporturilor juridice civile, pot fi ingradite in ceea ce priveste capacitatea juridica, iar aceste ingradiri au fie caracter sanctionator (exemplu pedepsele complementare constand in interzicerea unor drepturi, exercitarea unei profesii daca persoanele in cauza au savarsit o infractiune legata de meseria lor, decaderea din drepturile parintesti), fie sunt ingradiri instituite ca masuri de ocrotire a persoanei (exemplu incapacitatea minorului de 16 ani de a dispune, potrivit testamentului, de mai mult de ½ din bunurile sale de care ar fi putut dispune daca era major.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Civil - Cursuri.doc