Drept Comunitar - Curs 1

Curs
6/10 (4 voturi)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 333
Mărime: 7.93KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Ispas

Extras din document

APARITIA COMUNITATILOR EUROPENE

Sfârsitul celui de-am 2-lea razboi mondial gasea Europa divizata atât în privinta realitatilor economice cât si a celor socio-politice.

Primul ministru britanic Willson afirma în 1946 ca este necesara o constitutie europeana de tip federal care sa poarte numele STATELE UNITE ALE EUROPEI.

În 1947 guvernul american a pus în aplicare Planul Marsal prin care se acordau tarilor europene resurse financiare în valoare de 10 miliarde dolari.

Aceste sume urmau a fi folosite pentru modernizarea economiilor si pentru micsorarea discrepantelor sociale. Întrucât regimul comunist rusesc dispusese ocuparea militara a Berlinului în perioada 1947  1948 si tinându-se cont de insurgenta militara a comunistilor din Praga în anul 1948 cancelariile democratice Europene în colaborare cu Guvernul Statelor Unite au pus bazele Consiliului Europei. Aceasta a fost înfiintat la data de 9 mai 1949.

Consiliul urma a avea un rol important în protejarea drepturilor omului si în pastrarea identitatilor culturale nationale. Ca urmare a planului francez de dezvoltare economica realizat de ministrul Shumann, în 1951 se semneaza la Paris , Tratatul pentru instituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului.

Tratatul a fost semnat de Franta, Germania si Italia, Belgia , Olanda si Luxemburg. Aceasta prima comunitate Europeana stabilea ca tarile semnatare pun comun productia , prestatie si valorificarea în zona siderurgica. Se convenea ca între tarile semnatare nu vor fi acceptate taxe vamale , masuri echivalente sau masuri discriminatorii de protejare a unor agenti economici de pe piata.

Comunitatea a fost încheiata pentru o durata de 50 de ani . S-au introdus si primele institutii ale Comunitatilor, un Consiliu, o Comisie si o Adunare Parlamentara.

În 1957 pe data de 25 Martie s-au semnat la Roma de catre aceleasi state alte 2 tratate.

1. Tratatul care instituie Comunitatea Europeana a energiei atomice avea în vedere realizarea de schimburi de informatie si tehnologie între statele semnatare si pregatirea acestora în vederea dezvoltarii capacitatii nucleare.

2. Tratatul care instituie Comunitatea Europeana Economica are în vedere realizarea unei piete economice Unice si dezvoltarea comertului si a schimburilor comerciale în relatiile cu tari terte.

Momentele de extindere ale Uniunii

În 1973 au devenit membre Danemarca, Irlanda si Marea Britanie. În 1981 a aderat Belgia, în 1985 a aderat Spania si Portugalia, în 1995 au aderat Suedia, Finlanda si Austria, în 2004 au aderat Letonia, Lituania , Estonia, Cipru, Malta, Cehia, Slovenia, Slovecia, Polonia si Ungaria, în 2007 România si Bulgaria.

Tratatul de la Maastricht privind instituirea Uniunii Europene a fost semnat în 1992 pentru prima data se foloseste sintagma de Uniune Europeana chiar daca acesteia nu i se confera personalitatea juridica. Se stabileste prin Tratat ca cetatenii statelor membre ale UE dobândesc automat cetatenie europeana.

Aceasta ese o cetatenie de tip derivat care se adauga cetateniei nationale fara a o înlocui. Cetatenii europeni beneficiaza de urmatoarele drepturi :

- drept de a calatori neângradit si nelimitat pe teritoriul statelor membre

- drept de a-si stabili domiciliul si resedinta pe teritoriul statelor membre

- drept de a alege si de a fi ales în alegerile locale.

- drept de a vota si de a fi votat în Parlamentul Eurpean

- drept de a se adresa cu petitii Organismelor Comunitare

- drept de a beneficia de protectie consulara din partea oricarui stat din care face parte nu are reprezentare.

Prin acest Tratat se instituie si politica celor 3 piloni comunitari.

1. Este format primul pilon din cele 3 Comunitati Europene

2. Cel de-al II-lea pilon politica externa si securitatea comuna.

3. Cel de-al III-lea pilon , cooperarea în domeniul justitiei si afacerilor interne.

Tot prin acest Tratat se stabileste ca Uniunea va avea si o zona economica si monetara comuna.

Tratatul de la Amsterdam a fost încheiat în 1997 si a intrat în vigoare în 1999. Prin acest Tratat se modifica si se completeaza cât si Tratatul de la Maastricht , cât si Tratatele care constituie comunitatile membre.

Se introduce un capitol nou care vizeaza protectia lucratorilor , se introduce si un capitol social menit a limita decalajele existente între statele membre. În 2001 a fost încheiat Tratatul de la Nisa. Prin acesta se stabilesc componentele si atributiile institutiilor comunitare dar si cresterea rolului legislativ pentru Parlamentul Eurpean.

Preview document

Drept Comunitar - Curs 1 - Pagina 1
Drept Comunitar - Curs 1 - Pagina 2
Drept Comunitar - Curs 1 - Pagina 3
Drept Comunitar - Curs 1 - Pagina 4
Drept Comunitar - Curs 1 - Pagina 5
Drept Comunitar - Curs 1 - Pagina 6
Drept Comunitar - Curs 1 - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Drept Comunitar Curs 1.doc

Alții au mai descărcat și

Contracte Speciale

CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPARARE Sectiunea I. Notiune, reglementare si caractere juridice 1. Notiune. Vânzarea-cumpararea este un contract prin...

Norma Juridică

3.1. Definitie si trasaturi specifice Normele juridice sunt celulele din care este alcatuit dreptul obiectiv. Ca si normele morale, religioase,...

Drept Civil

Dreptul, ca si statul, este o categorie istorica aparuta pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii omenesti, si anume în orânduirea...

Clasificarea Normelor Juridice

CLASIFICAREA NORMELOR JURIDICE Se face dupa : 1) obiectul reglementarii -exista atatea categorii de norme juridice câte ramuri de drept exista...

Elemente de Drept Succesoral

REGULI GENERALE PRIVITOARE LA MOSTENIRE Mostenirea legala consta in transmiterea patrimoniului defunctului catre mostenitorii sai, in temeiul...

Elemente de Procedura Civila

1) Conditiile de exercitiu ale actiunii civile A. afirmarea unui drept subiectiv civil/ unei pretentii; B. interesul; 2) Conditiile de...

Penal Special

CAPITOLUL I INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI STATULUI Sectiunea I. Consideratiuni generale privind infractiunile contra sigurantei statului...

Drept Civil

Obiective Cursul are ca obiectiv însusirea de catre studenti a problematicii legate de doua laturi fundamentale ale Dreptului civil, si anume...

Ai nevoie de altceva?