Extras din document
Derogare de la caracterul indivizibil:
--creantele si datoriile lasate de defunct vor fi impartite intre mostenitori din momentul in care succesiunea s-a deschis.
--lg 18/1991-art.13 repunerea de drept in temenul de prescriptie a termenului de optiune succesorala;s-a dat posibilitatea reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.daca intre mostenitori exista renuntatori,nu mai pot face cerere in vederea repunerii in drepturi(art. 696-eredele renuntator este considerat strain de mostenire)
--lg 112/1995 lg caselor nationalizate-art 5 alin 3:mostenitorii fostului prop al imobilului care a fost trecut in prop statului sunt socotiti de drept repusi in termenul de prescriptie al dr de optiune succesorala.(succesori nerenuntatori)
--lg 10/2001 mostenitorii fostilor proprietari care sunt repusi de drept in proprietate asupra imobilelor preluate abuziv.
Deschiderea succesunii
a) -este declansata de faptul jur al mortii persoanei fizice al carei patrimoniu urmeaza sa se transmita in conditiile legii sau actului de ultima vointa
b)-nu se confunda cu deschiderea procedurii succesorale notariale prin care se elibereaza certificatul de mostenitor in care se arata care sunt mostenitorii,cotele,cine lasa mostenirea etc.
c)-art 651:”succesiunile se deschid prin moarte”.
d)-in cazul disparutului,in conditiile decretului 31/1954,se considera a fi in viata atata timp cat nu exista o hotarare declarativa de moarte=>deci se prezuma a fi in viata,nu se poate pune problema.
Data deschiderii succesiunii
Data deschiderii mostenirii coincide cu mom mortii persoanei fizice al carei patrimoniu urmeaza sa se transmita=>persoana care pretinde dreptul la succesiune indiferent de felul in care-si intemeiaza acest drept trebuie sa faca dovada mortii celui ce urmeaza sa-l mosteneasca,uneori fiind nevoie nu numai de dovada datei decesului dar chiar si de dovada orei/minutului in care aceasta a avut loc.
Dovada mortii
Dovada mortii se face cu certificatul de deces care se elibereaza dupa intocmirea actului de deces in cazul constatarii fizice a mortii sau,in cazul mortii declarate judecatoreste,actul de deces se va intocmi in temeiul hotararii prin care se declara moartea,data mortii scrisa in actul de deces fiind data mortii stabilita de instanta de judecata inscrisa in hotararea judecatoreasca.
Dovada producerii mortii,avand in vedere ca moartea e un fapt material,se admite orice mijloc de proba.
In cazul aparitiei persoanei care a fost declarata moarta introduc actiune in anularea hotararii declarative de moarte.
Importanta datei deschiderii succesiunii
-incepe sa curga de regula termenul de prescriptie al dreptului de optiune succesorala (succesorii trebuie ca in termen de 6 luni sa accepte sau sa renunte la mostenire)
-marcheaza inceputul indiviziunii succesorale
-se pune problema validitatii/valabilitatii actelor/pactelor lasate de defunct
-stabileste legea pe care urmeaza s-o aplicam in cazul existentei unui conflict de legi
Locul deschiderii mostenirii
Se deschide la locul de la ultimul domiciliu al defunctului-CPC(art 14)+legea36/1995(notarilor publici).
Cazul minorului ultimul domiciliu al acestuia este domiciliul comun al parintilor
Daca acestia au domiciliul separat locul deschiderii succesiunii minorului va fi acolo unde el locuieste in mod statornic potrivit intelegerii existente intre parinti sau ca efect al hotararii judecatoresti.
Daca unul dintre parinti este mort/decazut din dr/sub interdictie/disparut domiciliul este la celalalt parinte.
Daca minorul este incredintat unei institutii de ocrotire sau unei alte persoane(lg 278/2004) ultimul dmiciliu va fi sau la domiciliul parintilor sau la domiciliul persoanei care-l reprezinta.
In cazul minorului aflat sub tutela la domiciliul tutorelui.
In cazul curatelei asupra bunurilor unei persoane disparute ultimul domiciliu va fi la curator,daca acesta este indreptatit sa-l reprezinte.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dreptul la Mostenire - Curs 2.doc