Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 46460
Mărime: 167.06KB (arhivat)
Publicat de: Mihai Enache
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. CONSIDERATII GENERALE

Evolutia neasteptata a noilor tehnici de comunicare si difuzare (ale caror efecte sunt puternic simtite) din ultimii ani au dus si la profunde transformari ale dreptului de autor mult mai profunde de cat in cazul celorlalte drepturi intelectuale.

,,Mediul ambiant" creat de evolutia tehnologica din a doua jumatate a secolului nostru si consecintele acestei evolutii, adaptarea dreptului de autor la aceste consecinte ale evolutiei, precum si depasirea obstacolelor in uniformizarea dreptului de autor, sunl patru aspecte importante ale viitorului dreptului de autor in Europa.

A.Kerever spunea ca dreptul de autor s-a nascut prin actiunea conjugata a unei revolutii tehnologice , a unei revolutii culturale , a unei revolutii filosofico-politice precura si o revolutie economica .

A.Kerever sustine ca explozia industriilor culturale creeaza un risc de absorbire a dreptului de autor in dreptul economic, deoarece in centrul atentiei nu va mai fi autorul, ci agentul economic de productie sau de difuzare. Conventiile internationale vor asigura la nivel international un monopol in favoarea unor activitati industriale (in cadrul carora autorul si creatia sa nu mai au nici o pondere), astfel ele devenind mult mai rigide.

Semnificatia culturala a dreptului de autor este grav neglijata prin punerea in umbra a distinctiei dintre proprietatea asupra suportului material si proprietatea asupra operei fixate pe acest suport, fiind o distinctie esentiala.

Dreptul de autor se va transforma in timp dintr-un instrument de protectie al creatorilor intr-un instrument de protectie al investitiilor si al investitorilor, astfel el modificandu-si finalitatea.

In dreptul european solutiile nu sunt intotdeauna aceleasi, ceea ce duce inevitabil la necesitatea armonizarii legislatiilor europene.

Principala problema este aceea a supravietuirii culturii, deci a autorului si a operei sale si nicidecum supravietuirea industriei (prin protejarea ei).

O.M.P.I. , in programul sau de activitate, a mentionat necesitatea elaborarii unui Protocol la Consiliul de la Berna prin care urma sa se asigure ,,un sistem de drept de autor eficace pentru deceniile urmatoare si deci pentru secolul XXI".

Parafrazand afirmatia facuta de Emil Cioran si anume ca ,,fiecare om sufera de faptul de a se fi nascut intr-o tara cu o cultura mica", trebuie spus ca orice persoana are dreptul de a lua parte la viata culturala a comunitatii sale si bineinteles la protectia intereselor sale morale si materiale, ce decurg din productia stiintifica, literara si artistica al carei autor este.

Daca in interiorul circuitului relatiilor juridice nu se confera o asemenea protectie autorilor, atunci este firesc ca respectivele persoane sa nu-si mai dea silinta la dezvoltarea vietii culturale a acelei comunitati, de cele mai multe ori ele ,,migrand" in teritorii unde aceste protectii sunt acordate.

In domeniul dreptului de autor exista doua mari sisteme de drept, cel european si cel de copyright. Uniunea Europeana are rolul de a mentine coexistenta acestor sisteme juridice.

Principala deosebire dintre cele doua sisteme consta in accentul pus pe interesul autorului in sistemul european si cel pus pe interesul industriei in sistemul american , pe de o parte, iar pe de alta parte in deosebirea dintre suportul material al operei si opera propriu-zisa (fixata pe acest suport), cat si in deosebirea dintre drepturile de autor propriu-zise si drepturile conexe.

Dispoziţiile Convenţiei de la Berna reflectă în principal conceptia romano-germanică, deci cea europeană.

Principiile europene pe care trebuie să le respecte şi SUA sunt:

a) protectia se limitează la operele spiritului nu si asupra „produtiei";

b) legislaţia SUA trebuie să evolueze spre o recunoastere minimală a dreptului moral.

In acest sens armonizarea între legislatiile mentionate este favorizată de asemănările existente în probleme esentiale (ca aceea a nasterii dreptului de autor, „ex lege", fără îndeplinirea vreunei formalităti), după cum concluziona A.Dieta în lucrarea „Le droit d'auteur dans la Communite Europenne", elaborată la cererea expresă a Comisiei Comunităţilor Europene incă din 1978.

Treptat însă, în epoca contemporană constatăm că, dreptul de autor îsi modifică finalitatea el devenind din instrument de protectie al creatorilor si operelor lor, un instrument de protectie a investitorilor si investitiilor.

In concluzie, de la descoperirea tiparului de către Gutenberg, moment în care a fost creat cadrul general în care s-au pus bazele dreptului de autor, si până în prezent, s-a parcurs un drum lung, presărat cu multe probleme şi de asemenea multe soluţii. Dar, în fata acestor soluţii ce evidentiază antiteza între trecut si viitor, dreptul trebuie să rămână un element de securitate.

Dreptul de autor nu este depăsit de dezvoltarea tehnicii si este capabil să tină pasul cu ea. Mai mult, această dezvoltare, care, prin extindere şi perfectionarea posibilitătilor de cunoastere si difuzare a ideilor, leagă din ce în ce mai strâns activitatea creatoare trecută, cu cea prezentă, pe cea naţională de cea universală, ea determinând multiplicarea actiunilor şi a operelor de colaborare, precum si împletirea, uneori inseparabilă, a activitătilor intelectuale creatoare cu cele tehnice, fiind de natură să solidarizeze oamenii în ceea ce activitatea lor are mai frumos şi mai uman, creatia.

2.Protectia juridica a dreptului de autor in Romania post decembrista

2.1Reglementări în vigoare

După 1989. elaborarea unei noi legi a dreptului de autor părea să fie una din prioritătile noului legiuitor.

Proiectul de lege a dreptului de autor elaborat în anul 1990, după modelul celor mai noi reglementări europene s-a concretizat în Legea nr.8 din 26 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Inainte însă de definitivarea proiectului de lege a dreptului de autor, au fost elaborate şi adoptate câteva reglementări strâns legate de acest domeniu.

Cea mai importantă, prin actualitatea problemelor pe care le ridică este Legea audiovizualului nr.48 din 25 mai 1992, modificată si completată prin Legea nr.109 din 8 octombrie 1992.

Organizarea activităţii cinematografice a făcut obiectul Decretului nr.80 din 10 februarie 1990, iar prin Decretul - lege nr.136 din 12 mai 1990 s-au luat unele masuri privind Radio Televiziunea Română.

In ceea ce priveste organizatiile de creatori trebuie semnalat Decretul – lege nr.27 din 15 ianuarie 1990, privind organizarea si funcţionarea în conditii de autonomie economică a organizatiilor de scriitori, artisti plastici şi compozitori, creatori de film si de teatru.

Hotărârea Guvernului României nr.342 din 31 martie 1990 a reorganizat activitatea de impresariat artistic dispunând înfiintarea unei societăti comerciale de comert exterior „Artexim", în subordinea Ministerului Culturii, care are un fel de monopol al activitătii de impresariat artistic, în tară si în străinătate.

Preview document

Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 1
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 2
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 3
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 4
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 5
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 6
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 7
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 8
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 9
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 10
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 11
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 12
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 13
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 14
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 15
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 16
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 17
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 18
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 19
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 20
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 21
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 22
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 23
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 24
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 25
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 26
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 27
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 28
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 29
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 30
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 31
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 32
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 33
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 34
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 35
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 36
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 37
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 38
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 39
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 40
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 41
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 42
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 43
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 44
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 45
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 46
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 47
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 48
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 49
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 50
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 51
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 52
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 53
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 54
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 55
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 56
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 57
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 58
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 59
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 60
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 61
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 62
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 63
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 64
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 65
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 66
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 67
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 68
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 69
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 70
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 71
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 72
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 73
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 74
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 75
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 76
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 77
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 78
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 79
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 80
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 81
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 82
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 83
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 84
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 85
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 86
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 87
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 88
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 89
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 90
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 91
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 92
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 93
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 94
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 95
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 96
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 97
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 98
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 99
Infracțiuni cuprinse în legea 8-1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Infractiuni Cuprinse in Legea 8-1996 Privind Drepturile de Autor si Drepturile Conexe.doc

Alții au mai descărcat și

Dreptul artiștilor executanți sau interpreți

1. Dreptul proprietăţii intelectuale - generalităţi Proprietatea intelectuală e o formă de titlu legal care permite posesorului să controleze...

Contractul de Leasing

Traim din ce în ce mai mult contractual spunea înca în 1937 L.Josserand un mare civilist francez. Alegatia este valabila cu atît mai mult astazi,...

Izvoarele Dreptului Afacerilor

Secţiunea 1 Izvoare internaţionale §1. Ca materie interdisciplinară, dreptul comerţului internaţional are atât izoare internaţionale, cât şi...

Drept Procesual Civil

I. Cererea de chemare in judecata Actul de procedura prin care partea interesata se poate adresa instantei pentru a invoca aplicarea legii intrun...

Teoria răspunderii civile

Consideratii generale Sarcina culpei celui care a cauzat un prejudiciu facandu-se dupa adagiul romanistic ,,actori incumbit probatio” este...

Procesual civil - acțiunea civilă

Dreptul la actiune reprezinta posibilitatea titularului dreptului , ori a persoanelor carora legea le recunoaste legitimare progesuala activa, de a...

Elemente de Drept al Afacerilor

PARTEA I. OBIECTUL ŞI SUBIECŢII DREPTULUI AFACERILOR; CONCURENŢA COMERCIALĂ ŞI FONDUL DE COMERŢ CAPITOLUL I. OBIECTUL ŞI SUBIECŢII DREPTULUI...

Drept Procesual Civil

DREPT PROCESUAL PENAL – PARTEA GENERALĂ I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND PROCESUL PENAL SI DREPTUL PROCESUAL PENAL 1.1. ACTIVITATEA JUDICIARĂ...

Te-ar putea interesa și

Drept de Autor

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE §1. Cadrul legistlativ și instituțional. Denumirea creații intelectuale artistice delimitează generic toate...

Reproducerea neautorizată a programelor de calculator - forme și modalități în Administrația Publică

Capitolul I Conceptul de infracţiune şi trăsăturile ei esenţiale 1.1. Infracţiunea – instituţie fundamentală a dreptului penal INFRACŢIUNEA-...

Infracțiuni privind dreptul de proprietate intelectuală

Secţiunea 1. GENERALITĂŢI Prin proprietatea intelectuală se înţelege posesiunea drepturilor asupra creaţiilor umane în domeniile tehnicii,...

Criminalitatea informatică

Criminalitatea informatica reprezinta un fenomen al zilelor noastre, reflectat în mod frecvent în mass-media. Un studiu indica faptul ca teama de...

Actele de Autoritate cu Caracter Militar

Introducere În mai putin de o generatie, revolutia informationala si introducerea calculatoarelor în aproape fiecare dimensiune a societatii a...

Evoluția domeniul infracțiunilor electronice

INTRODUCERE Reputata revistă englezească The Economist a publicat în mai 2012 un raport special destinat comerţului electronic din care vom cita...

Conceptul de Criminalitate Informatică

1. Conceptul de criminalitate informatică Criminalitatea informatică reprezintă un fenomen al zilelor noastre, reflectat în mod frecvent în...

Latura subiectivă-intenția, la infracțiunile prevăzute de legea nr. 8 din 1996

1. Consideraţii generale Evolutia neaşteptată a noilor tehnici de comunicare şi difuzare (ale căror efecte sunt puternic simţite) din ultimii ani...

Ai nevoie de altceva?