Raspunderea Civila
Raspunderea civila contractuala si raspunderea civila delictuala Din punct de vedere...
Acest curs prezinta Mostenirea Legala. Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).
Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .
Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.
Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!
Domeniu: Drept Civil
CAPITOLUL I . NOTIUNI INTRODUCTIVE
Precizari terminologice
Notiunea de mostenire legala
CAPITOLUL II. CONDITIILE GENERALE ALE DREPTULUI DE
MOSTENIRE LEGALA
Enumerarea conditiilor
CAPITOLUL III. CAPACITATEA SUCCESORALA
Notiune
Persoane care au capacitate succesorale
Persoanele fizice in viata
Persoanele fizice disparute
Persoane concepute dar nenascute la data deschiderii
succesunii
Persoane juridice
Persoane care nu au capacitate succesorala
Persoane fizice predecedate si persoane juridice care au
incetat sa aiba fiinta.
Comorientii
Persoane fizice decedate in acelasi timp
CAPITOLUL IV VOCATIA LA MOSTENIRE
Notiune
Vocatia generala si concreta
Vocatia succesorala legala generala
Vocatia succesorala legala concreta
CAPITOLUL V NEDEMNITATEA SUCCESORALA
Notiunea si caracterele juridice
Cazurile nedemnitatii succesorale
Efectele nedemnitatii succesorale
Invocarea nedemnitatii succesorale
CAPITOLUL VI CONCLUZII
Prin mostenire legala, se intelege transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta (persoane fizice, juridice sau statul). Rezulta ca regulile care guverneaza mostenirea se pot aplica numai in cazul mortii unei persoane fizice, nu si in cazul incetarii existentei unei persoane juridice
Notiunea de mostenire legala
In locul notiunii de “mostenire”, in mod frecvent, se utilizeaza notiunea de “succesiune “ . In acest sens, C.civ. prevede, de exemplu, ca “proprietatea bunurilor se dobandeste si se transmite prin succesiune …”, art.644, “succesiunile se deschid prin moarte”, art.651 C.civ.
Persoana despre a carei mostenire este vorba, defunctul, se mai numeste si de cuius, abreviere din formula dreptului roman, “is de cuius succesioni is agitur”.
Persoanele care dobandesc patrimoniul defunctului se numesc mostenitori, succesori, iar C.civ. utilizeaza termenul de erede, erezi, coerezi.
Notiunea de masa succesorala se foloseste in sensul de patrimoniu transmis de “din cauza de moarte”.
Practica si literatura de specialitate au ajuns la un consens si anume, acela de a intrebuinta notiunea de mostenire, aceasta tendinta putand fi observata si in domeniul legislativ, actele normative din ultima vreme folosind cu precadere termenul de mostenire: ex. art. 42 din Constitutie, L. nr. 18/1991, privind fondul funciar.
Este evident, ca notiunea de succesiune utilizata totusi in domeniul dreptului de mostenire are un inteles restrans, referindu-se numai la transmisiunile pentru cauza de moarte, iar notiunea de succesori in drepturi mortis causa, indiferent ca sunt cu titlu universal sau cu titlu particular.
In cadrul dreptului de mostenire, notiunea de mostenire sau succesiune ori erede se intrebuinteaza nu numai in sensul de transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta, dar si pentru desemnarea a insusi patrimoniului unei persoane decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta, dar si pentru desemnarea a insusi patrimoniului transmis din cauza de moarte, deci, in sens de masa succesorala. In acest sens se vorbeste de mostenirea lasata de defunct, de mostenirea vacanta, adica fara stapan.
CAPITOLUL II. CONDITIILE GENERALE ALE DREPTULUI DE MOSTENIRE LEGALA
Enumerarea conditiilor
Sub titlul titlul “ Despre calitatile cerute pentru a succede “, C.civ. in art.654-658, prevede doua conditii generale: una pozitiva si una negativa, conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a putea mosteni. La aceste doua conditii, se mai adauga o a treia conditie si anume vocatia (chemarea) la mostenire. Intr-adevar, dreptul la mostenire se analizeaza in cadrul dreptului succesoral nu in sensul aptitudinii generale a persoanelor fizice ori juridice de a avea acest drept in continutul capacitatii de folosinta (dreptul de mostenire al persoanei fizice este un drept constitutional), ci in sensul dreptului asupra unei mosteniri deschise. Iar pentru ca o persoana sa aiba acest drept, ea trebuie sa fie chemata la mostenire, adica sa aiba vocatie succesorala, legala sau testamentara. Deci, vocatia succesorala este o conditie a dreptului la mostenire numai ca aceasta chemare isi are temeiul fie in lege, fie in testamentul lasat de defunct.