Extras din document
Raport juridic inseamna raport de reglementare a normelor
Obiectul dreptului civil este format din: raort patrimonial si raport personal nepatrimonial, care se stabilesc intre personae, de subiect.
Raportul patrimonial este acel raport al carui continut este susceptibil de evaluare baneasca-(drept de proprietate)
Raportul personal nepatrimonial este acel raport care nu e susceptibil de evaluare baneasca.
Din sfera raportului patrimonial:-diviziuni
a) raporturile reale-care se refera la drepturi reale(drepturi de proprietate si alte drepturi principale-dreptul de uzu-fruct, dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de superficie.)
b) raporturi obligationale- care se refera la drepturile de creanta care izvorasc din acte juridice.
Din sfera raporturi personale nepatrimoniale:- diviziuni
a) raporturi care se refera la existenta si integritatea fizica si morala a persoanelor, acele care au in continutul lor: drepturi personale nepatrimoniale, dreptul la viata, dreptul la libertate, dreptul la secretul vietii particulare.
b) Raporturi care se refera la elementele de identificare ale persoanelor, dreptul la nume, dreptul la pseudonime, dreptul la domiciliu.Persoanele juridice-dreptul la sediu.
c) Raporturi care se refera la creatia intelectuala , au in continutul lor drepturi personale nepatrimoniale privind creatia intelectuala ca forma de exprimare a personalitatii: dreptul de autor, dreptul de innovator.
ROLUL DREPTULUI CIVI’.
Dreptul civil a contribuit spre economia de piata si la opera de privatizare a economiei.Totodata prin normele sale a contribuit la reformele tarii.Dreptul civil a contribuit la intrarea ordinii de drept a tarii si la influentarea comportamenului social al oamenilor cu prilejul sanctionarii civile, acelora au incalcat normele., si recunoasterii unor elemente positive acelora care si-au exercitat si si-au indeplinit obligatiunile cu buna credinta.
Dreptul civil ocupa o pozitie centrala in sistemul proman constituind drept comun pentru alte ramuri de drept din domeniul privat. Nu contine norme proprii care sa reglementeze un anumit aspect al raportului juridic. Se va apela la norma corespunzatoare din dreptul civil. Astfel in Codul Muncii se prevede ca in masura in care nu sunt compatibile cu natrra raportului de munca se aplica in aompletarea legislatiei civile/ dispozitiile dreptului civil –drepul familiei-.
Principiile dreptului civil
-orice sistem de drept este guvernat de anumite principii fundamentale, care nu sunt altceva decat idei calauzitoare sau reguli de baza commune tuturor reglementarilor juridice(ramuri de drept);
-alte principii fundamentale sunt commune pentru anumite ramuri;
-principii specifice pentru anumite institutii juridice ale unei anumite ramuri de drept.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Norme juridice de ordin individual.doc
- Normele de drept civil1..doc