Notiuni Generale despre Drept

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Notiuni Generale despre Drept.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor: Imbrescu C.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

1.1. Conceptul dreptului
1.2. Principiile si functiile dreptului
1.3. Sistemul dreptului
1.4. Izvoarele dreptului

Extras din document

Partea I – Teoria generala a dreptului

Capitolul 1 – Notiuni generale despre drept

1.1. Conceptul dreptului

Din punct de vedere juridic se face deosebirea intre dreptul subiectiv si dreptul obiectiv.

Dreptul obiectiv reprezinta totalitatea normelor de conduita impuse indivizilor si colectivitatiilor in cadrul vietii sociale, la nevoie chiar prin forta de constrangere a statului. Caracterul sau obiectiv rezulta din faptul ca normele de conduita sunt independente de participantii la raportul juridic.

Dreptul subiectiv reprezinta participarea efectiva a subiectiilor la un raport juridic concret, respectiv ceea ce acesti subiecti pot sa pretinda de la ceilalti subiecti de drept in cadrul unui raport juridic. Dreptul subiectiv decurge intotdeauna dintr-un drept obiectiv.

Totalitatea normelor juridice care sunt in vigoarea la un moment dat intr-un stat poarta numele de drept pozitiv, adica dreptul aplicabil imediat si continuu, obligatoriu si succeptibil de a fi adus la indeplinire cu ajutorul fortei de constrangere a statului.

1.2. Principiile si functiile dreptului

Principiile dreptului sunt acele idei intemeietoare ale continutului tuturor normelor juridice, percepte directoare care justifica intregul sistem de drept dintr-o tara, orientand regelementarile juridice

Cele mai importante principii sunt definite ca principii fundamentale sau generale ale dreptului, fiind cel mai adesea inscrise in constitutie, ceea ce le ofera o forta juridica superioara fata de celelalte principii si legi.

Fiecare ramura de drept are propriile principii cu o forta inferioara celor sus amintite dar cu care trebuie sa fie puse de acord.

Principiile generale ale dreptului sunt:

a) Principiul asigurarii bazelor legale de functionare a statului – constituie premiza existentei statului de drept, deoarece caracteristica fundamentala a statului de drept o constituie cucerirea pe cale legala a puterii de stat si apoi executarea sa in comformitate cu cerintele legii.

b) Principiul garantarii libertatii si egalitatii indivizilor – nu poate exista egalitate decat intre oameni liberi, iar libertatea nu poate exista decat intre oameni egali. Rolul dreptului in garantarea libertatii si egalitatii indivizilor consta in ingradirea inclinatiei indivizilor de a nega drepturile altora si in inlaturarea barierelor si a discriminarilor existente in calea asigurarii sanselor egale de manifestare si de progres pentru toti cetatenii.

c) Principiul responsabilitatii – responsabilitatea insoteste libertatea si este un fenomen social complex care implica angajarea individului in preocesul interactiunii sociale. Fiecare individ trebuie sa raspunda de faptele sale licite si ilicite.

d) Principiul echitatii si justitiei – priveste atata activitatea legiuitorului cat si a organelor de aplicare a dreptului. Justitia reprezinta starea ideala a societatii care se realizeaa prin asigurarea pentru fiecare individ in parte, dar si pentru toti indivizii, a satisfacerii dreptului si interesele legitime.

Functiile dreptului reprezinta directii sau orientari fundamentale alea actiunii macanismului juridic asupra realitatii sociale, actiuni la indeplinirea carora participa intregul sistem de drept, toate ramurile si institutiile, precum si organele si organismele statale specializate.

Functiile esentiale alea dreptului sunt:

• Functia de conservare, aparare si garantarea a valorilor fundamentale ale societatii

• Functia de conducere a societatii

• Functia normativa (de prefigurare a conduitei tipice, normale a indivizilor)

Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale despre Drept.doc