Obligatia de Predare a Lucrului Vandut

Curs
6/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4237
Mărime: 22.74KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Drept Civil 26.10. 2001

Curs nr.2/Sem.1

OBLIGATIA DE PREDARE A LUCRULUI VANDUT

Notiune si mod de executare

A preda lucrul vandut inseamna a pune lucrul la indemana cumparatorului.Cumparatorul poseda”Corpore alienum”.Aceasta obligatie se poate executa fie printr-o atitudine pur pasiva daca lucrul se afla deja in posesia cumparatorului,fie activa.

Ex:- remiterea dreptului de proprietate

- remiterea cheilor de la apartament

In ceea ce priveste termenul si dovada predarii,acestea sunt asemenea dreptului comun.

Locul predarii

Daca este vorba de un lucreu individual determinat,acasta este locul lucrului in momentul incheierii contractului de vanzare cumparare.

Daca este vorba de un lucru de gen,locul predarii este la domiciliului vanzatorului sau debitorului (art. 1204 cod civil).

Reguli speciale in legatura cu predarea imobilelor atunci cand intinderea prevazuta in contract nu este aceeasi cu cea a imobilului:

1. Art.1327 C.C. „ cand lucrul imobil s-a vandut cu aratare de cuprinsul sau si cu atata masura” si la predare se constata ca intinderea nu corespunde celei din contract,diferenta va fi luata in considerare dupa cum urmeaza:

- Daca este mai mica,cumparatorul poate cere vanzatorului completarea acesteia(daca vanzatorul mai are teren alaturi) sau o reducere proportionala de pret in raport de intinderea lipsa.

Sanctiunea – rezolutiunea . Rezolutiunea contractului de vanzare-cumpare poate fi ceruta numai in ipoteza in care imobilul cumparat nu mai poate fi folosit potrivit destinatiei avuta in vedere la incheierea contractului.

- Daca este mai mare,cumparatorul va fi obligat sa plateasca in plus excedentul,daca excedentul dovedit prin masurare,depaseste a 20-a parte a intinderii aratate in contract,el poate sa ceara rezolutiunea acestul contract

2. Daca imobilul se vinde altfel decat pe atata masura,adica pe un pret global,diferenta in plus sau in minus nu se ia in considerare,conforn art.1329 C.C. poate insa provoca un spor sau micsorare de pret,daca valoreaza cel pun a 20- a parte din pretul total al vanzarii. Daca depaseste a 20- a parte cumparatorul poate cere rezolutiunea contractului.

3. Daca prin acelasi contract se vand doua sau mai multa imobile cu aratarea intinderii fiecaruia,iar intinderea unuia este mai mare sau mai mica decat a celorlalte,diferenta de pret datorata se completeaza.

In toate situatiile in care cumparatorul a cerut si obtinut rezolutiunea contractului,el va avea dreptul,pe langa pret,la restituirea cheltuielilor si la daune interese.

Dreptul la actiune pentru eventuala majorare sau scadere de pret ori pentru rezolutiune,se prescrie intr-un an de zile de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare.

Odata cu restituirea lucrului,vanzatorul va trebui sa predea cumparatorului si eventualele fructe culese de el,dupa momentul transferului dreptului de proprietate( fructe=naturale,civile{chiria},industriale[obtinute cu ajutorul omului]). Odata cu lucrul vandut,vanzatorul este obligat sa predea cumparatorului si eventualele accesorii ale acestuia.

Obligatiile predarii

VANZATORUL

1. Sa conserve bunul pana la predare( depozitar)

2. Garantia pentru lucrul vandut—vanzatorul trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru ai asigura cumparatorului stapanirea linistita si utila a lucrului vandut

- Asigurarea folosintei linistite a lucrului vandut inseamna obligatia de garantie contra evictiunii

- Garantarea folosintei utile a lucrului inseamna garantia asupra viciilor ascunse ale lucrului

Potrivit articolului 1337,vanzatorul este de drept obligat sa-l garanteze pe cumparator de evictiunel totala sau partiala a lucrului vandut,precum si de sarcinile care n-au fost declarate la incheierea contractului.

Prin evictiune intelegen pierderea proprietatii lucrului(in tot sau in parte)sau tulburarea cumparatorului in exercitarea atributiilor dreptului de proprietate.

Aceaste obligatie a evictiunii a contractului de vanzare-cumparare exista atat fata de cumparator cat si fata de subdobanditorii ulteriori ai bunului,chiar daca acestia sunt succesori cu titlu particular si gratuit,pentru care cumparatorul nu are de regula obligatia de a garanta contra evictiunii.

1) Obligatia de garantie conta evictiunii provocata din faptul personal al vanzatorului

Prin fapt personal,potrivit legii,intelegem ori ce fapt sau actiune anterior vanzarii,dar tainuit fata de cumparator ori ulterior vanzarii,dar neprevazut in contract,savarsita de vanzator sau succesorii sai universali sau cu titlu universal (dar nu particulari) de natura al tulbura pe cumparatori in linistita folosinta a lucrului,indiferent daca e vorba de o tulburare de fapt(vinde terenul si depoziteaza o parte din el) sau o tulburare de drept ( vanzatorul invoca un drept de uzufruct sau de abitatie pe care nu si l-a rezervat prin contract)

Posibilitatile cumparatorului de a se apara de tulburari de proprietate

1. Poate sa invoce exceptia de garantie potrivit careia cine este obligat sa garanteze contra evictiunii nu poate sa evinga(se transmite si la succesorii universali sau cu titlu unversal ai cumparatorului)

2. Nu are posibilitatea sa o puna exceptia de garantie un succesor cu titlu particular, el nefiind tinut de ea.

3. Daca dupa vanzare fostul proprietar constituie o ipoteca asupra imobilului vandut, iar creditorul ipotecat trece la realizarea garantiei, raspunde vanzatorul, pentru ca evictiunea rezulta din fapta sa proprie.

Nu sunt admise conventii contrare de negarantie pentru evictiune din faptul personal al vanzatorului, pentru ca aceasta obligatie este de esnta vanzarii-cumpararii

2) Garantia contra evictiunii provenite din fapta unei terte persoane

Daca tulburarea provine din fapta unei terte persoane, vanzatorul este obligat sa-l apere pe cumparator, iar daca nu reuseste este obligat sa suporte cosecintele evictiunii, indiferent daca a fost de buna sau rea credinta.

CONDITII:

1. Sa fie vorba de o tulburare de drept;

2. Cauza evictiunii sa fie anerioara incheierii contractului;

3. Cauza evictiunii sa nu fi fost cunoscuta de cumparator;

4. (uneori se mai adauga si aceasta conditie)-necesitatea unei actiuni in justitie intentata de terti contra cumparatorului

Sunt si cazuri cand evictiunea nu se constata prin hotarare judecatoresca.

Preview document

Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 1
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 2
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 3
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 4
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 5
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 6
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 7
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 8
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 9
Obligatia de Predare a Lucrului Vandut - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Obligatia de Predare a Lucrului Vandut.doc

Alții au mai descărcat și

Raspunderea Civila si Delictuala

INTRODUCERE În această scurtă introducere la lucrarea de faţă voi încerca să fac o succintă prezentare a motivelor ce m-au determinat să susţin...

Contractul de Vanzare-Cumparare. Obiectul Contractului. Obligatiile Vanzatorului. Obligatiile Cumparatorului

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE 1.1 SCURT ISTORIC AL CONTRACTELOR ÎN GENERAL Notiunea de contract apare pentru prima data în dreptul roman...

Obligatiile Vanzatorului

Odata valabil incheiat, contractul de vanzare-cumparare da naste-re la doua categorii de obligatii: obligatiile vanzatorului si obligatiile...

Răspunderea Vânzătorului pentru Viciile Lucrului Vândut

Prin efectele unui contract se înteleg obligatiile pe care contractul le creeaza în sarcina partilor contractante. Vânzatorul trebuie sa asigure...

Garantia Impotriva Evictiunii in Contractul de Vanzare-Cumparare

I. APARITIA NOTIUNII. ELEMENTE DE DREPT COMPARAT. A trata astazi despre evictiune poate parea desuet, daca ne gandim la numarul restrans de studii...

Contracte Speciale

CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPARARE Sectiunea I. Notiune, reglementare si caractere juridice 1. Notiune. Vânzarea-cumpararea este un contract prin...

Norma Juridică

3.1. Definitie si trasaturi specifice Normele juridice sunt celulele din care este alcatuit dreptul obiectiv. Ca si normele morale, religioase,...

Clasificarea Normelor Juridice

CLASIFICAREA NORMELOR JURIDICE Se face dupa : 1) obiectul reglementarii -exista atatea categorii de norme juridice câte ramuri de drept exista...

Ai nevoie de altceva?