Procedura Civila NCPC

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 22354
Mărime: 54.38KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela tabarca

Extras din document

Curs 1 Dr. Procesual Civil 02.10.2013

Vizeaza teoria generala a procedurii civile.

Iar partea speciala - normele de procedura, participantii la procesul civil, actele normative.

Ori de cate ori apare un conflict juridic, pt. solutionarea acestuia, cel implicat in diferent poate recurge la modalitati nejurisdictionale de solutionare, astfel se poate apela la tranzactie sau la mediere. Prin tranzactie, partile previn sau sting un litigiu, inclusiv in faza executarii silite prin concesii sau renuntari reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la o parte la cealalta.

Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate, si avand liberul consimtamant al partilor. Ceea ce este obligatoriu potrivit legii, nu este medierea ci participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii.

Daca la incercarea de conciliere prin mediere a esuat, conflictul de natura juridica urmeaza sa-si gaseasca rezolvare numai prin parcurgerea procesului civil ce va fi declansat de catre cei interesati, astfel procesul civil constituie un mijloc de aparare atat pt. reclamant al carui dr. se consolideaza prin admiterea in mod definitiv a cererii sale dar si pt. parat caruia i se ofera posibilitatea sa se opuna pretentiilor adversarului si daca dovedeste libsa de temeinicie a acestora prin respingerea cererii reclamantului isi va consolida el situatia juridica anterioara litigiului.

Procedura civila, contine regulile dupa care se desfasoara judecata si executarea silita si reprezinta o parte a dr. procesual civil, alaturi de jurisdictie si teoria actiunii civile.

Caracterele dr. prcesual civil -

1. Caracter sanctionator. Intrucat conduce la solutionarea diferendelor care poarta asupra unor dr. subiective civile, dr. procesual civil garanteaza eficacitatea si respectarea normelor de dr. material care consacra aceste dr.

2. Caracter reglementar adica normele dr. procesual civil sunt inscrise in Constitutie, in Codul de Proc. Civila si in legi speciale.

3. Caracter formalist - formalismul dr. proc. civil este dat de faptul ca actele de procedura sunt supuse unor conditii de forma si tre. sa fie savarsite in anumite termene. Formalismul e inevitabil insa nu rezinta numai inconveniente. Formele prescrise fac previzibila desfasurarea judecatii si reprezinta o garantie pt. protejarea intereselor justitiabililor fata de manevrele de rea credinta ale adversarului, dar si impotriva arbitrariului judecator.

4. Caracter de dr. comun - art. 2 din CPC stabileste ca dispozitiile prezentului Cod constituie procedura de dr. comun in materie civila. de asemenea dispozitiile rpezentului cod, se aplica si in alte materii in masura in care legile care le reglementeaza nu cuprind dispozitii contrare, asadar CPC constituie dr. comun pt. toate litigiile in materie civila atat de dr. privat cat si de dr. public daca prin legi speciale nu se dispune altfel.

Dispozitiile CPC se aplica si in procesul penal in ce priveste latura civila a procesului daca nu se prevede altfel.

Desi CPC este de aplicatie generala nu tre. omise prevederile art. 3 si 4 din CPC care impun aplicarea prioritara a tratatelor internationale privitoare la dr. omului precum si aplicarea prioritara a dr. UE.

Normele dr. proc. civil

Norma juridica reprez. o regula de conduita instituita de puterea publica sau recunoscuta de aceasta si a carei respectare e asigurata prin forta coercitiva a statului. Conduita de care se ocupa normele dr. proc. civil priveste modul de judecata a pricinilor civile precum si punerea in executare a titlurilor executorii.

Clasificarea normelor dr. procesual civil:

1. In fctie de obiectul lor: normele de dr. proc. civil se impart in: norme de organizare judiciara, norme de competenta si norme de procedura propriu-zise.

a. Normele de org. judiciara au ca ob. determinarea instantelor judecatoresti si a pachetelor depe langa acestea statutul judecatoriilor si procurorilor cu privire la care se cerceteaza cariera acestora dr. si indatoririle lor, incompatibilitatile prevazute de lege, raspunderea judecatorilor si procurorilor, compunerea si constituirea completelor de judecata si legat de acestea incompatibilitatea, abtinerea si refuzarea.

Acestea sunt cuprinse prin legea 303-304/2004 privind org. judiciara, in regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti si regulamentul privind organizarea si fctionarea adm. a ICCJ.

De asemenea, norme de org. judiciara exista si in CPC care prin art. 41-54 consacra incompatibilitatea, abtinerea si refuzarea judecatorilor, procurorilor, magistratilor asistenti, asistentilor judiciari si grefierilor in egala masura, constinuitatea completului de judecata la acre se refera art 19 si art 214 din CPC e reglementata tot prin norme de org. judiciara.

b. Normele de competenta - au ca ob. limitarea competentelor instantelor judecatoresti, atributiile altor org. cu activitate jurisdictionala, caz in care vb despre competenta generala ori repartizarea pricinilor intre instante de grad diferit, caz in care vb despre competenta materiala sau repartizarea pricinilor intre instante de acelas grad si vb despre competenta teritoriala, sediul materiei se fla in cartea 1 a Codului, titlul III intitulat competenta instantelor judecatoresti. Norme de competenta pot sa fie insa intalnite si in legi speciale. '

c. Normele de procedura propriu zise. Au ca ob. modul de judecata a pricinilor civile si de punere in executare a titlurilor executorii. Sediul materiei este CPC. La randul lor, normele de procedura se impart in norme de procedura contencioasa, nrome de procedura necontencioasa si norme de executare silita.

Normele de procedura contencioase sunt inscrise in careta a2a a CPC intitulata Procedura Contencioasa, aceste norme reglementeaza modul de solutionare a unei cereri atunci cand dr, partii este contestat sau incalcat precum si modul de solutionare a unor interese legitime pt. a caror realizare este obligatorie calea justitiei.

Normele de procedura necontencioasa sunt cuprinse in cartea a3a a CPC intitutala "Procedura necontencioasa judiciara".

Cererile pt. solutionarea carora este nevoie de interventia instantei fara a urmari stabilirea unui dr. potrivnitc fata de o alta persoana cum sunt: cele privitoare la darea autorizatiilor judecatoresti, la luarea unor masuri de supraveghere, de ocrotire ori asigurare sunt supuse dispozitiilor de procedura necontencioasa. Normele de executare silita au ca ob. regulile de urmat pt. aducerea la indeplinire a dr. constatate printr un titlu executoriu atunci cand debitorul nu-si executa obligatia de buna voie.

Importanta clasificarii normelor astfel sunt de imediata aplicare in sensul ca potrivit art 325 al 3 din CPC in cazul in care instanta investita este desfiintata, dosarele se vor trimite din oficiu instantei competente potrivit legii noi.

Tot ca o consecinta a aplicarii imediate a legii noi de organizare judiciara daca prin legea noua se modifica modul de compunere sau constituire a completului de judecata, procesele in curs vor fi solutionate in noua alcatuire.

In ceea ce priveste actiunea in timp a normelor de competenta, legea veche va supraviietui in sensul ca procesele in curs de judecata la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante potrivit legii sub care au inceput.

De asemenea, legea veche de competenta in vigoare la data investitirii primei instante va fi avuta in vedere si de instanta de control judiciar indiferent daca judeca in apel sau in recurs.

De asemenea in caz de trimitere spre rejudecare, dispozitiile legale de competenta in vigoare la data cand a inceput procesul raman aplicabile.

Totusi este posibil ca legea noua de competenta sa fie de imediata aplicare ac exceptie. Acest lucru se intampla in impoteza desfiintarii instantei caz in care, dosarele se vor trimite din oficiu instantei competente potrivit legii noi.

Normele de procedura propriu zise sunt influentate de aplicarea legii in timp astfel, aplicarea in timp a legii noi de prcedura e guvernata de:

Preview document

Procedura Civila NCPC - Pagina 1
Procedura Civila NCPC - Pagina 2
Procedura Civila NCPC - Pagina 3
Procedura Civila NCPC - Pagina 4
Procedura Civila NCPC - Pagina 5
Procedura Civila NCPC - Pagina 6
Procedura Civila NCPC - Pagina 7
Procedura Civila NCPC - Pagina 8
Procedura Civila NCPC - Pagina 9
Procedura Civila NCPC - Pagina 10
Procedura Civila NCPC - Pagina 11
Procedura Civila NCPC - Pagina 12
Procedura Civila NCPC - Pagina 13
Procedura Civila NCPC - Pagina 14
Procedura Civila NCPC - Pagina 15
Procedura Civila NCPC - Pagina 16
Procedura Civila NCPC - Pagina 17
Procedura Civila NCPC - Pagina 18
Procedura Civila NCPC - Pagina 19
Procedura Civila NCPC - Pagina 20
Procedura Civila NCPC - Pagina 21
Procedura Civila NCPC - Pagina 22
Procedura Civila NCPC - Pagina 23
Procedura Civila NCPC - Pagina 24
Procedura Civila NCPC - Pagina 25
Procedura Civila NCPC - Pagina 26
Procedura Civila NCPC - Pagina 27
Procedura Civila NCPC - Pagina 28
Procedura Civila NCPC - Pagina 29
Procedura Civila NCPC - Pagina 30
Procedura Civila NCPC - Pagina 31
Procedura Civila NCPC - Pagina 32
Procedura Civila NCPC - Pagina 33
Procedura Civila NCPC - Pagina 34
Procedura Civila NCPC - Pagina 35
Procedura Civila NCPC - Pagina 36
Procedura Civila NCPC - Pagina 37
Procedura Civila NCPC - Pagina 38
Procedura Civila NCPC - Pagina 39
Procedura Civila NCPC - Pagina 40
Procedura Civila NCPC - Pagina 41
Procedura Civila NCPC - Pagina 42
Procedura Civila NCPC - Pagina 43
Procedura Civila NCPC - Pagina 44
Procedura Civila NCPC - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Procedura Civila NCPC.doc

Alții au mai descărcat și

Hotărârea Judecătorească

Capitolul I Noţiuni introductive privind hotărârea judecătorească În limbaj comun, prin hotărâre judecătorească se înţelege actul final al...

Implicarea Participantilor in Procesul Civil

CAPITOLUL I. ASPECTE INTRODUCTIVE PRIVIND PROCESUL CIVIL ȘI PARTICIPANȚII 1.1. Noțiunea de proces civil Convenţia Europeană a Drepturilor Omului,...

Drept Procesual Civil

Justitie = sentimentul de dreptate Sens tehnic – se refera la functia de a judeca, de a solutiona un litigiu Sens restrans – se refera la...

Drept Civil - Cursuri

Notiuni introductive Dreptul civil este o ramura a dreptului privat, avand ca obiect 2 categorii de raporturi juridice: raporturi patrimoniale si...

Curs Complet Drept Civil

NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE VANZARE CUMPARARE 1. Notiunea Vanzarea-cumpararea este un contract prin care una dintre...

Competenta in Procesul Civil

Jurisdictiile nu sunt apte in mod egal sa solutioneze un litigiu. Atunci cand o persoana doreste sa declanseze un proces tre buie sa determine ,...

Elemente de Procedura Civila

1) Conditiile de exercitiu ale actiunii civile A. afirmarea unui drept subiectiv civil/ unei pretentii; B. interesul; 2) Conditiile de...

Dezbaterea Cauzei - Sedinta Publica

Desfasurarea sedintei de judecata - în cazul în care instanta ia act de împacarea partilor ea va pronunta o hotarâre de expedient; - se...

Ai nevoie de altceva?