Teoria Generala a Dreptului - 4

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Teoria Generala a Dreptului - 4.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor: Imbrescu C.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

3.2.2. Capacitatea
3.2.3. Obiectul
3.2.4 Cauza sau scopul actului juridic civil
3.2.5 Forma actului juridic
3.3 Nulitatea actului juridic civil

Extras din document

3.2.2. Capacitatea

Capacitatea de a incheia un act juridic civil reprezinta aptitudinea unui subiect de drept civil de a deveni titular de drepturi si obligatii prin incheierea de acte juridice civile.

In principiur pot sa incheie acte juridice toate persoanele in afara de cele declarata incapabile prin lege, ceea ce inseamna regula este capacitatea iar incapacitatea inseamna exceptia.

Au capacitate de a incheia acte juridice de dispozitiv numai persoanele cu capacitate de execitiu deplina. Persoanele cu capacitate de exercitiu restransa pot incheia personal si singuri, fara incuvintare in prealabil doar acte juridice de administrare si conservare iar persoanele lipsite de capacitate pot sa incheie singuri, fara reprezentare acte juridice de conservare.

3.2.3. Obiectul

Obiectul actului juridic civil il reprezinta actiunile sau inactiunile la care sunt ibligate sau de la care sunt tinute partile actului juridic. Prin urmare obiectul actului juridic se identifica cu obiectul raportului juridic generat de acel act juridic.

• Conditiile de valabilitate ale obiectului actului juridic civil:

• Sa existe la data incheierii actului juridic civil sau sa poate exista la acea data

• Sa fie in circuitul civil (sa fie in comert, sa poata face obiect al contractului)

• Sa fie determinat sau determinabil

• Sa fie licit si moral

• Sa fie posibil

• Cel care se obliga trebuie sa fie titulatul dreptului in cazul actelor juridice constitutive sau translative de drepturi deoarece nimeni nu se poate obliga la ceva ce nu are si nimeni nu poate treansmite mai multe drepturi decat are

• Obiectul actului juridic sa constea intr-un fapt personal al debitorului deoarece nimeni nu poate sa fie obligat decat prin vointa sa si nu a altei persoane.

3.2.4 Cauza sau scopul actului juridic civil

Cauza actului juridic consta in scopul urmarit de parti la incheierea unui asemenea act.

Ea are 2 componente:

• Cauza imediata

• Cauza mediata

Cauza imediata este un element abstract si invariabil in cadrul aceleiasi categorii de acte juridice civile:

• In contractele sinalagmatice consta in reprezentarea contraprestatiei celeilalte parti (in cazul contractului de vanzare-cumparare vanzatorul vinde bunul sau cu scopul de a primi pretul iar cumparatorul cu scopul de a primi bunul)

• In contractele unilaterale cu titlu gratuit, cauza imediata consta in intentia de a gratifica

• In actele reale cauza imediata consta in remiterea sau transmiterea bunului

Cauza mediata este un element subiectiv si variabil de la o categorie la alta categorie de acte juridice sau chiar in cadrul aceleiasi actegorii de la un ct la altul si consta in motivul determinant al incheierii unui anumit act juridic si care priveste sontraprestatia sau anumite calitati ale celeilalte parti.

• Pentru a putea fi variabila cauza trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

• Sa existe, deoarece obligatia fara cauza nu are efect

• Sa fie reala, deoarece obligatia fondata pe o cauza falsa nu poate avea nici un efect

• Sa fie licita si morala deoarece obligatia nelicita nu poate avea nici un efect iar cauza este nelicita cand este prevazuta de lege sau este impotriva ordinii publice si a bunelor moravuri

3.2.5 Forma actului juridic

Conditia formei actului juridic este ceruta uneori de lege pentru insasi valabilittea sa (ad validitatem) alteori doar ca o conditie de proba (ad probationem) iar alteori pentru opozabilitatea fata de terti.

Forma ad validitatem este ceruta pentru a atrage atentia partilor asupra importantei actelor pe care le incheie (donatie, ipoteca) sau pentru asigurarea deplinei libertati a consimtamantului (testament).

Forma ad probationem consta in cerinta impusa de lege sau de parti ca actul juridic sa fie indeplinit in scris, neindeplinirea formei atrage doar imposibilitatea dovedirii actului juridic cu un alt mijloc de proba, nu si nulitatea actului juridic respectiv

Forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti se impune uneori de lege pentru ocrotirea altor persoane decat partile actului juridic si consta in indeplinirea unor conditii de publicitate fara de care tertii pot ignora actul juridic incheiat de parti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Generala a Dreptului - 4.doc