Teoria Generala a Dreptului Civil

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Teoria Generala a Dreptului Civil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor: Imbrescu C.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

2.1. Dreptul civil ca ramura a sistemului nostru de drept
2.2. Elementele raportului juridic civil
2.2.1. Subiectele raportului juridic civil
2.2.2. Continutul raportului juridic civil
2.2.3. Obiectul raportului juridic civil

Extras din document

Capitolul 2 – Teoria generala a dreptului civil

2.1. Dreptul civil ca ramura a sistemului nostru de drept

Raporturile juridice sunt raporturi sociale cu continut patrimonial sau personal nepatrimonial stabilite intre parti care au o pozitie juridica egala si sunt reglementate de normele dreptului civil.

Raporturile juridice civile au urmatoarele trasaturi caracteristice:

• partile intre care intervine raportul juridic se afla pe pozitie de egalitate, fiind exclusa subordonarea uneia fata de alta (specific raportului juridic financiar, administrativ, penal)

• caracterul volitional este mai accentuat in sensul ca vointa partilor este determinata atat la nasterea raportului cat si la reglementarea lui si nu numai la realizarea continutului cum este cazul la celelalte raporturi juridice

Elementele raporturilor juridice civile sunt subiectele, continutul si obiectele.

Subiectele raportului juridic civil sunt oamenii luati individual, ca persoane fizice, sau organizati in colectivitati, ca persoane juridice, carora legea le recunoaste calitatea de subiecte de drepturi si obligatii.

Continutul este format din drepturile subiective si obligatiile participantiilor la raportul juridic.

Obiectul raportului juridic civil reprezinta actiunile sau inactiunile la care se refera drepturile si obligatiile partilor.

Dreptul civil este acea ramura a sistemului nostru de drept care reglementeaza raporturile patrimoniale in care partile se afla pe pozitie de egalitate juridica si rapoturile personale nepatrimoniale in care se manifesta individualitatea persoanei.

Obiectul de reglementare al dreptului civil il constituie o parte din raporturile patrimoniale (au continut economic si pot sa fie exprimate si evaluate in bani) si raporturile personale nepatrimoniale (lipsite de continut economic), prin ele exprimandu-se individualitatea persoanei cu insusirile sale caracteristice. Alaturi de aceste raporturi sociale, in sfera de reglementare a dreptului civil intra si raporturile juridice care se stabilesc ca urmare a deschiderii sucesiunii unei persoane.

Din categoria raporturilor patrimoniale fac parte:

• raporturile reale si in special raporturile de proprietare

• raporturile de obligatii, din care fac parte

o raporturile civile contractuale

o raporturile civile delictuale

Din categoria raporturilor personale nepatrimoniale fac parte:

• raporturile legate de existenta si integritatea fizica si morala a persoanei (dreptul la onoare, la reputatie, la sanatate, la integritate, la viata si la libertate)

• raporturile care privesc atributele de indentificare ale persoanei (dreptul la nume, la domiciliu)

• raporturile care privesc latura personala si nepatrimoniala a drepturilor de creatie intelectuala (drept de autor, de inventator)

2.2. Elementele raportului juridic civil

2.2.1. Subiectele raportului juridic civil

Deoarece raporturile juridice sunt raporturi sociale, ele au loc intre oameni fie individual, in calitate de persoane fizice, fie organizati in formatii colective, in calitate de persoane juridice, si care dispun de capacitate juridica civila. Prin urmare subiectele raporturilor juridice civile sunt persoanele fizice si cele juridice.

De regula, raporturile juridice civile se stabilesc intre doi subiecti dintre care unul are calitatea de subiect activ, numit si creditor, dobandind drepturi iar cealalta parte este subiectul pasiv sau debitor, asumandu-si obligatiile corelative celeilalte parti.

Desi in mod obisnuit raportul juridic se stabileste intre doua persoane exista unele raporturi juridice cu o pluralitate de subiecte care se leaga intre mai multe persoane, fie sub aspectul subectului activ (pluralitate activa), fie sub aspectul subiectului pasiv (pluralitate pasiva), fie sub ambele aspecte, activ si pasiv (pluralitate mixta) astfel ca drepturile si obligatiile lor sunt divizibile in atatea fractiuni cate subiecte active sau pasive exista, cu exceptia solidaritatii si a indivizibilitatii cand drepturile si obligatiile partilor nu se divid.

In principiu subiectele raportului juridic civil sunt determinate (individualizate) de la nasterea raportului juridic civil fiind cunoscut atat de subiectul activ cat si de cel pasiv. Exista si raporturi juridic civile cand subiectele active si pasive sunt nedeterminate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Generala a Dreptului Civil.doc