Contracte Comerciale in Economia de Piata

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 16607
Mărime: 117.21KB (arhivat)
Cost: Gratis
Contracte Comerciale- aspecte introductive.Clauze Contractelor comerciale. Tipuri de contracte comerciale.

Extras din document

CLAUZELE GENERALE (necesare) ALE CONTRACTELOR COMERCIALE

În aceasta categorie de clauze intra acelea comune  în principiu  tuturor contractelor si care, dupa o practica îndelungata, alcatuiesc un set de adevarate uzante în materie. Ele se mai numesc si necesare, pentru ca se impune includerea lor în orice contract comercial, asa încât sa fie încheiat în mod valabil.

Clauze privind identificarea partilor si a reprezentantilor lor

Aceste clauze se refera la precizarea atributelor de identificare a partilor: nume, prenume, domiciliu (in cazul comerciantilor, persoane fizice), denumire, sediu, statut juridic (în cazul contractantilor persoane juridice).

Datele de identificare si calitatea reprezentantilor partilor, in cazul in care acestea le-au dat imputernicire acestora sa negocieze si sa incheie contractul.

Aceasta este o conditie de validitate a oricarui contract, nu numai a aceluia comercial.

Clauze referitoare la obiectul contractului

Atunci când contractul are ca obiect o marfa este obligatorie precizarea unor elemente suficiente de identificare si determinare a marfii.

Având in vedere ca una din particularitatile contractelor comerciale este aceea ca ele se refera la bunuri viitoare, partile trebuie sa precizeze suficiente elemente pentru determinarea lor ulterioara.

De pilda, asemenea elemente trebuie sa fie suficiente pentru ca marfa sa fie pusa in fabricatie sau sa poata fi procurata de pe piata.

Clauze privind durata contractului

Aceasta caluza este inserata, de regula, în contractele ce se executa pe o perioada mai lunga de timp si al caror obiect consta în livrari repetate de marfuri sau prestatii succesive.

Clauze referitoare la cantitatea marfii

Când contractul are ca obiect bunuri in natura, partile trebuie sa precizeze: cantitatea de marfa, unitatea de masura prin care s-a efectuat determinarea cantitativa sau urmeaza sa se determine cantitatea marfii, locul si momentul determinarii cantitatii, precum si documentul sau documentele pe baza carora se constata (atesta) cantitatea marfii.

Tinând seama de natura marfii si de modalitatile de transport la destinatie, partile urmeaza sa stipuleze o clauza de toleranta cantitativa.

Partile contractante trebuie sa precizeze si conditiile de livrare a marfii, iar locul trebuie stabilit in raport de natura marfii.

Clauze referitoare la calitate

În cazul contractelor in care obiectul îl constituie o prestatie privind livrarea unei marfi, partile trebuie sa includa precizari cu privire la calitatea acestei marfi.

Raspunderea pentru livrarea marfii în conditiile de calitate, stipulate în contract, revine debitorului, ceea ce confera contractului comercial un rol esential in asigurarea si garantarea indeplinirii conditiilor de calitate.

Partile trebuie sa stipuleze in mod expres cum vor determina calitatea marfii. Metodologia de determinare trebuie sa cuprinda: specificatiile de calitate, natura acestor specificatii, termenele si modalitatile pe care le are la dispozitie cealalta parte pentru avizarea lor, precum si consecintele care le au asupra contractului, modificarile ce pot surveni in specificatiile respective.

Contractele comerciale contin, totodata, clauze privind controlul si receptia calitativa a marfurilor. Acest control se poate efectua în modalitati diferite, care se recomanda sa fie stipulate in contract. Astfel, controlul se poate face la locul de fabricatie a marfii sau la locul de destinatie a marfii. Intre aceste modalitati de control, cele tehnice au o importanta deosebita. De asemenea, partile trebuie sa indice actele de control in care se insereaza rezultatele verificarii marfii.

Având in vedere ca operatiunile de control implica cheltuieli - nu rareori importante partile trebuie sa indice în contract cum vor fi suportate si in ce proportie de catre parti.

In contract trebuie sa se stipuleze obligatia furnizorului privind garantia calitatii marfii si termenul de garantie

O clauza importanta este si aceea privind conditiile de acordare a asistentei tehnice; acordarea serviciilor implicate de asistenta tehnica, livrarea pieselor de schimb".

Preview document

Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 1
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 2
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 3
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 4
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 5
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 6
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 7
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 8
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 9
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 10
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 11
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 12
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 13
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 14
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 15
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 16
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 17
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 18
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 19
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 20
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 21
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 22
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 23
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 24
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 25
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 26
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 27
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 28
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 29
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 30
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 31
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 32
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 33
Contracte Comerciale in Economia de Piata - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • clauze contracte.doc
  • Contracte comerciale Aspecte introductive.doc
  • Tipuri de contracte.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Franciza - Studiu de Caz

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să se concentreze asupra importanţei contractului de franciză într-o reţea care leagă titularul afacerii...

Contractul de Consignație

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND CONTRACTUL DE CONSIGNAŢIE Secţiunea 1 Consideraţii introductive Etimologic, termenul „contract”...

Uzantele Comerciale Uniforme Intenationale

CAPITOLUL I 1. Vânzarea comerciala internationala  generalitati. Contractele speciale, ca parte integranta a dreptului privat, a obligatiilor...

Contracte Comerciale

1. Consideraţii generale privind contractele comerciale Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere, care inseamna „a trage...

Contractul de vânzare-cumpărare

Cap. I. Contractul de vânzare-cumpărare 1.1. Originea contractului de vânzare-cumpărare Vânzarea-cumpărarea îşi are originile în schimb (troc)....

Contractele Comerciale

CONTRACTE COMERCIALE 1. Consideratii generale privind contractele comerciale Contractul, respectiv acordul de vointa al partilor trbuie sa...

Administratorii Societatilor Comerciale

Societatea comerciala poate fi privita din cel putin doua sensuri: ca o institutie juridica în sine, considerata a fi un organism constituit de...

Constituirea Societatilor Comerciale

1 Introducere Legea nr. 31/1990, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/1997, cuprinde in titlul II, reguli...

Ai nevoie de altceva?