Contractul de Leasing

Curs
8.8/10 (13 voturi)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 25912
Mărime: 76.01KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gherghe Gheorghiu
vast si bun.

Extras din curs

CAPITOLUL IV

OPERATIUNI DE LEASING

I. Aspecte generale ale leasingului

Asanarea economiei si mai ales franarea consumului, concomitent cu stimularea investitiilor publice si private, romanesti sau straine, in vederea realizarii unei productii competitive pe plan european si international, s-a reflectat pe plan juridic prin adoptarea de acte normative - legi si ordonante guvernamentale - printre care se afla si reglementarea, pentru prima data in Romania, a operatiunilor de leasing si a societatilor de leasing.

Leasingul este un pas inainte in finantarea societatilor comerciale care doresc sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.

Aceasta tehnica de finantare - care presupune un risc ridicat - vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasingului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii; prin aceasta leasingul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei.

De aceea leasingul - ca tehnica de finantare - vizeaza, in primul rand, intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.

1. Notiunea de leasing

Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic.

Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.

Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul, cu posibilitatea de a-l cumpara la un pret rezidual.

Termenul de leasing este necunoscut in limba romana, fiind preluat din jargonul economic si comercial englez, unde s-a impus de aproximativ un secol, fiind apoi preluat de tarile europene occidentale.

Definitia operatiunilor de leasing trebuie sa reliefeze elementele esentiale ale acestora, precum si modul lor de realizare.

Definitiile din diferitele legislatii nationale ale statelor europene prezinta aceleasi caracteristici esentiale ale leasingului. Identitatea de structura a operatiunilor de leasing isi are explicatia in originea comuna a diferitelor reglementari nationale, respectiv in dreptul american.

Diferentele ce se intalnesc intre unele reglementari ale leasingului privesc importanta pe care statele au inteles s-o acorde unor aspecte referitoare la leasing.

2. Definitia leasingului in legea franceza

Prima definitie legala a leasingului in Europa provine din Franta, unde operatiunea poarta numele de “credit-bail”.

Textul legii din 1966, asa cum a fost revizuit in anul 1967, prevede ca operatiunile de “credit-bail” sunt cele prin care o intreprindere da in locatie bunuri imobiliare, in vederea unei utilizari profesionale, cumparate de ea sau construite prin efortul ei financiar, daca aceste operatiuni, indiferent de calificarea lor, permit locatarului de a deveni proprietar, in tot sau in parte, a bunurilor astfel inchiriate, cel mai tarziu la expirarea termenului contractual, fie printr-o promisiune unilaterala de vanzare, fie prin achizitionarea directa ori indirecta a dreptului de proprietate a terenului pe care au fost edificate imobilele inchiriate, fie prin transferul de plin drept a dreptului de proprietate asupra constructiilor edificate pentru acel locator. Aceasta ampla definitie, desi se refera doar la leasingul imobiliar, este in masura sa prezinte cu claritate principalele elemente cuprinse de conceptia traditionala asupra leasingului.

In doctrina franceza recenta, operatiunile de leasing sunt definite prin evidentierea functiilor economice ale acestuia. S-a retinut in acest fel ca leasingul reprezinta o finantare, in principiu integrala, a unei investitii productive, garantata de beneficiar cu insasi proprietatea investitiei finantate.

Din definitie se desprinde cu usurinta caracterul comercial al operatiunii, dar si intentia legiuitorului francez de a incuraja pe aceasta cale activitatile economice aducatoare de profit.

3. Definirea leasingului in legea germana

O definitie foarte sumara a leasingului a fost data in Germania, prin circularele fiscale din anul 1971 si respectiv 1972, stabilind, drept criteriu unic, in caracterizarea contractului, durata sa fixa si perioada in care este reesalonata restituirea capitalului de finantator.

Astfel, circularele mentionate prevad urmatoarele:

a) contractul este incheiat pe o perioada determinata (irevocabila), timp in care niciuna din parti nu este indreptatita a proceda la reziliere;

b) marimea platilor care se fac de catre beneficiarul utilizator in timpul perioadei irevocabile cuprinde in afara costului de achizitie ori de productie si toate cheltuielile accesorii suportate de societatea finantatoare.

In plus, cele doua circulare cuprind trei solutii care pot fi receptate in practica, in cadrul contractului de leasing:

a) contractele in care se prevede expres optiunea utilizatorului de a cumpara bunul la sfarsitul perioadei irevocabile.

b) contractele in care o asemenea optiune nu este prevazuta, ori care, eventual cuprind numai acordul partilor, in sensul ca la expirarea perioadei irevocabile va fi prelungita relatia contractuala initiala.

c) contractele de leasing incheiate in legatura cu bunuri specializate, care nu pot fi utilizate in conditii economice viabile, decat de beneficiar, ceea ce implica pentru acest motiv, transferul de proprietate catre beneficiar la data cand perioada a luat sfarsit.

4. Definirea leasingului in legea belgiana

Legislatia belgiana ofera cea mai fidela definitie a leasingului mobiliar si imobiliar, sub aspectul raportarii acestuia la realitatea economica a operatiunii.

Mai precis, sub rezerva transmiterii catre utilizator a riscurilor si sarcinilor ce decurg din folosinta bunului, au fost receptionate si precizate toate elementele specifice operatiunii de leasing.

Decretul-lege nr. 55 din 10 noiembrie 1967 arata in art. 9 trasaturile contractului de leasing imobiliar:

Preview document

Contractul de Leasing - Pagina 1
Contractul de Leasing - Pagina 2
Contractul de Leasing - Pagina 3
Contractul de Leasing - Pagina 4
Contractul de Leasing - Pagina 5
Contractul de Leasing - Pagina 6
Contractul de Leasing - Pagina 7
Contractul de Leasing - Pagina 8
Contractul de Leasing - Pagina 9
Contractul de Leasing - Pagina 10
Contractul de Leasing - Pagina 11
Contractul de Leasing - Pagina 12
Contractul de Leasing - Pagina 13
Contractul de Leasing - Pagina 14
Contractul de Leasing - Pagina 15
Contractul de Leasing - Pagina 16
Contractul de Leasing - Pagina 17
Contractul de Leasing - Pagina 18
Contractul de Leasing - Pagina 19
Contractul de Leasing - Pagina 20
Contractul de Leasing - Pagina 21
Contractul de Leasing - Pagina 22
Contractul de Leasing - Pagina 23
Contractul de Leasing - Pagina 24
Contractul de Leasing - Pagina 25
Contractul de Leasing - Pagina 26
Contractul de Leasing - Pagina 27
Contractul de Leasing - Pagina 28
Contractul de Leasing - Pagina 29
Contractul de Leasing - Pagina 30
Contractul de Leasing - Pagina 31
Contractul de Leasing - Pagina 32
Contractul de Leasing - Pagina 33
Contractul de Leasing - Pagina 34
Contractul de Leasing - Pagina 35
Contractul de Leasing - Pagina 36
Contractul de Leasing - Pagina 37
Contractul de Leasing - Pagina 38
Contractul de Leasing - Pagina 39
Contractul de Leasing - Pagina 40
Contractul de Leasing - Pagina 41
Contractul de Leasing - Pagina 42
Contractul de Leasing - Pagina 43
Contractul de Leasing - Pagina 44
Contractul de Leasing - Pagina 45
Contractul de Leasing - Pagina 46
Contractul de Leasing - Pagina 47
Contractul de Leasing - Pagina 48
Contractul de Leasing - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Leasing.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Leasing, Report și Factoring

CAPITOLUL I Introducere în studiul dreptului 1.1.Organizarea ştiinţelor juridice în sistemul ştiinţelor Relaţiile în care intră oamenii sunt...

Drept Comercial - 6

CAPITOLUL 6 CONTRACTE COMERCIALE SECTIUNEA 1 CARACTERIZARE GENERALA 1.1. Notiune Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul...

Drept Comercial - 8

CAPITOLUL 8 TITLURILE DE CREDIT Cambia, biletul la ordin si cecul sunt titluri de credit a caror reglementare formeaza materia dreptului cambial....

Contracte Comerciale Speciale

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE PRIVIND CONTRACTELE COMERCIALE SPECIALE 1.Relatia general-special Adesea teoreticienii si practicienii dreptului...

Drept Comercial Curs 3

Izvoarele dreptului comunitar Prin izvoare de drept comunitar se inteleg actele juridice aprobate de statele member sau de institutiile comunitare...

Drept Comercial Curs 4

PARLAMENTUL EUROPEAN Componenta Parlamentului European - 732 de europarlamentari - Cel ales este incompatibil cu functia de ministru al tarii...

Drept Comercial Curs 5

Comisia Europeană A 2-a instituţie comunitată cu importanţă in actul legislative şi executive al U.E. a fost înfiinţată încă de la apariţia U.E....

Drept Comercial Curs 9

Libertatea de stabilire pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene pentru a exercita acolo anumite activităţi cu caracter economic şi...

Te-ar putea interesa și

Leasingul - Formă Modernă de Creditare

INTRODUCERE Leasingul, prin istoria sa relativ scurtă, este un produs al economiei de piaţă, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de...

Contractul de Leasing

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Contractul de Leasing

Introducere Viaţa economică a secolului nostru se caracterizează prin dinamism şi complexitate. Pe lângă caracterul complex al activităţilor ce se...

Leasingul - Operațiune Modernă de Finanțare a Activității Economice

INTRODUCERE Progresul tehnic, în principal, dar şi dezvoltarea rapidă a comerţului şi deci a raportului dintre cerere şi ofertă, a determinat...

Contractul de Leasing, Report și Factoring

CAPITOLUL I Introducere în studiul dreptului 1.1.Organizarea ştiinţelor juridice în sistemul ştiinţelor Relaţiile în care intră oamenii sunt...

Contractul de leasing

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND LEASINGUL 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing În orice societate, economiile şi...

Contractul de leasing - Speță privind contractul de leasing

I. Noțiuni introductive privind contractul de leasing 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing Contractul de leasing nu este...

Ai nevoie de altceva?