Curs1 An1 Marketing

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1448
Mărime: 10.29KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Radu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Prin drept intelegem ansamblul regulilor asigurate si garantate de catre stat care au ca scop disciplinarea comportamentului uman in relatiile din societate in vederea coexistentei libertatilor apararii drepturilor esentiale ale omului si justitiei sociale a caror respectare este asigurata la nevoie de forta coercitiva a statului.

Functia fundamentala a unui stat este aceea de a genera si exprima vointa obligatorie a natiunii adica vointa de stat. Statul creeaza dreptul si dreptul delimiteaza configuratia si actiunile statului. Cum unul din elementele statului este suveranitatea fiecare stat isi exercita aceasta suveranitate constand in puterea de actiune a legilor emise numai pe intregul sau teritoriu. Asadar fiecare stat legifereaza pe teritoriul sau, totalitatea acestor legi formand pentru acest stat dreptul intern.

Din necesitatea reglementarii raporturilor dintre state precum si a raporturilor economice transnationale a aparut dreptul international ; ramura impartita in doua discipline juridice: dreptul international public si dreptul international privat, ambele discipline avand ca obiect de studiu conventiile internationale. Aceste conventii, inclusiv directivele U.E. isi produc efectul pe teritoriul unor state care le-au adoptat, ele devenind parte a dreptului intern ca si cum ar fi produsul legislativ al statului respectiv si au aceeasi forta juridical ca celelalte reglementari juridice interne.

Divizarea generala a dreptului se face in :

- drept public

- drept privat

iar criteriile dupa care se face distinctia intre cele doua ramuri sunt urmatoarele:

a. in dreptul public in mod obligatoiu una din parti este statul ; majoritatea normelor de drept public sunt imperative(obligatorii).

Apartin dreptului public urmatoarele discipline :

- dreptul constitutional

- dreptul penal

- dreptul administrativ

- dreptul financiar sau fiscal

- dreptul muncii

- dreptul protectiei sociale

- dreptul international public

b. in dreptul privat partile sunt persoane fizice sau juridice si chiar daca statul participa la un raport juridic de drept privat el are aceleasi drepturi ca si oricare alt participant.

Majoritatea normelor de drept privat sunt dispozitive adica sunt acele norme care se aplica pentru ca partile au decis ca ele sa fie aplicabile.

Din dreptul privat fac parte urmatoarele discipline :

- dreptul civil

- dreptul familiei

- dreptul afacerilor/comercial

- dreptul international privat

- dreptul comertului international

Preview document

Curs1 An1 Marketing - Pagina 1
Curs1 An1 Marketing - Pagina 2
Curs1 An1 Marketing - Pagina 3
Curs1 An1 Marketing - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Curs1 An1 Marketing.doc

Ai nevoie de altceva?