Cursuri Drept Comercial

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 12502
Mărime: 44.02KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stanciu Carpenaru

Extras din curs

Dreptul comercial reprezinta reglementarea ce priveste comertul.

Comertul d.p.d.v juridic se bazeaza pe principala reglementare in materie – Codul comercial care este o lege. Se cheama cod pentru ca are o reglementare pe o suprafata mai intinsa si cuprinde normele, regulile care vizeaza intreaga activitate comerciala.

Codul dateaza din 1887 si a fost creat pentru a realiza cerintele eco de piata libera. Era necesar pentru rapoturile comerciale cu exteriorul si pt care nu putea fi aplicata legislatia economica. De aceea el a supravietuit economiei aplicate.

Folosirea notiunii de comert in sens larg se bazeaza pe dispozitiile Codului Comercial. In el exista o lista de 20 de acte juridice/operatiuni economice pe care legea le declara fapte de comert. Cel care savarseste una dintre acest fapte intra in raportul comercial.

Cumpararile si vanzarile de marfuri sunt fapte de comert, dar si producerea de marfuri se cheama intreprinderi de fabrici si manufactura.

Prin intreprindere Codul Comercial intelege o activitate prelucratoare. Omul intelege prin intreprinderi societatile comerciale, dar Codul intelege o activitate prelucratoare cu mijloacele din fabrica. De asemenea legea foloseste notiunea de intreprinderi de constructiuni prin care intelege activitatea de construire.

Intreprindere de transport reprezinta activitatea de transport adica activitatea de translatie a persoanelor dintr-un loc in altul.

Normele care reglementeaza aceste operatiuni apartin dreptului privat ce priveste raporturile dintre persoanele fizice si cele juridice. Distinct de dreptul privat exista dreptul public ce cuprinde organele de stat si cetateni, adica impozitul, normele care stabilesc impozitul sunt obligatorii.

Dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice care reglementeaza raporturile care rezulta din savarsirea faptelor de comert. Persoana care savarseste fapte de comert devine comerciant.

Izvoarele dreptului comercial repr reglementarile legale ce privesc activitatea comerciala. Principala reglementare ce sta la baza reglementarilor sectoriale pe diferite domenii o reprezinta Constitutia Romaniei, art 135 din Constitutie- eco Romaniei este o economie de piata si referindu-se la obligatiile statului aceasta trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei reale si cadrul favorabil pt valorificarea tuturor factorilor de productie.

Activitatea comerciala ca orice activitate este supusa relementarii umane. Asigurarea protectiei comertului repr competitia ce se bazeaza pe proprietatea privata si libera initiativa.

In afara de Codul Comercial avem si alte izvoare precum:

- legile comerciale speciale

- legea 26/1990 privind Registrul Comertului

- Codul Civil si legile civile speciale

Codul Civil de la 1804 exista si sub denumirea de Codul Napoleon si repr izvorul dupa care a fost constituit Codul Civil roman. In Franta in 1807 o parte din normele din Codul Civil ce privesc comerciantii au fost scoase si s–a format Codul Comercial francez.

Statutul juridic al comerciantilor

I. Faptele de comert sunt actele sau operatiunile economice prin care se realizeaza producerea de marfuri si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de lucrari cu scopul de a obtine profit.

Art.3 cuprinde o lista de 20 de acte juridice si operatiuni economice pe care legea le declara fapte de comert.

1) Fapte de comert obiective (art.3) sunt cele pe care le denumeste legiuitorul. Legea nu conditioneaza calitatea celui care le savarseste.

Faptele de comert obictive sunt:

- de interpunere = prin care se realizeaza circulatia marfurilor

- intreprinderi = acte sau operatiuni care vizeaza producerea de marfuri, executari de lucrari si prestari de servicii

- conexe sau auxiliare = sugereaza ca este vorba de anumite acte/operatiuni care in sine nu au caracter comercial, deci sunt civile sar datorita legaturii lor dobandesc caracter comercial

Contract de depozit = este in sine un contract civil, dar devine comercial uneori in anumite situatii

a) Faptele de comert de interpunere se refera la cumparari si vanzari de marfuri, titluri comerciale de valoare, de actiuni. Cumparatorul vinde cu scopul de a revinde. Bunul cumparat poate fi revandut asa cum poate fi si prelucrat. Daca are ca obiect bunuri mobile contractul este comercial, daca nu este civil.Nu au caracter special operatiunile de cumprarare in scop de folosinta personala. Aici sunt incluse si operatiunile de banca si schimb.

b) Faptele de comert intreprinderi desemneaza o activitate si nu un subiect de drept si se refera la tipuri de intreprinderi: de fabrici si manufactura.

c) Faptele de comert conexe sunt acte sau operatiuni ce nu au caracter comercial, dar dobandesc acest caracter datorita conexiunii.

Contractul de mandat = contractul prin care o parte denumita mandant da in puternicire celeilalte parti denumita mandatar ca sa incheie acte juridice in numele si pe seama mandantului. Are caracter comercial cand are legatura cu actele pe care legea le declara fapta de comert.

2) Fapte de comert subiective sunt savarsite de o persoana care are calitatea de comerciant.Toate actele incheiate de un comerciant au caracter comercial.

- actele juridice privind mostenirea este un act civil si nu comercial

3) Faptele de comert unilaterale/mixte – exista fapte de comert care au caracter bilateral, iar cele cu caracter unilateral sunt comerciale numai pt una dintre parti, iar pt cealalta parte au caracter civil.

Ex: actele de vanzare-cumparare pe care le incheie agricultorii pentru valorificarea produsele rezultate din cultivarea terenului

Aceste contracte de vanzare-cumparare nu sunt fapte de comert pt agricultor. Au caracter civil pt agricultor si comercial pt celalalt. Aceste acte juridice care sunt fapte de comert unilaterale sunt guvernate de legea comerciala. Cu toate ca la un asemenea act participa un comerciant, actul se incheie cu respectarea legilor prevazute pt incheierea actelor comerciale. Prin faptul ca un necomerciant agricultor a incheiat un act juridic cu un comerciant si actul este supus legii comerciale nu il tranforma pe necomerciant in comerciant. Necomerciantul ramane la fel numai actul este supus legii comerciale, iar el nu are obligatiile pe care legea le prevede.

Curs 2

Subiectele dreptului comercial

1. Participantii la raporturile comerciale sunt in principal comerciantii, dar comerciantii au un statut al lor aparte, care nu se aplica necomerciantilor. Notiunea de comerciant repr faptul ca comerciantul este orice persoana fizica sau juridica care savarseste fapte de comert in mod profesional.

Notiunea de comerciant este o notiune generica care desmneaza orice persoana fizica sau juridica ce savarseste fapte de comert in mod profesional indiferent de natura faptelor de comert. Atunci nu trebuie confundata notiunea de comert in sens juridic cu cea din comert. D.p.d.v juridic comerciantul nu este numai negustor ci si antreprenorul, prestatorul de servicii. In eco se foloseste notiunea de agent economic in loc de comerciant.

Preview document

Cursuri Drept Comercial - Pagina 1
Cursuri Drept Comercial - Pagina 2
Cursuri Drept Comercial - Pagina 3
Cursuri Drept Comercial - Pagina 4
Cursuri Drept Comercial - Pagina 5
Cursuri Drept Comercial - Pagina 6
Cursuri Drept Comercial - Pagina 7
Cursuri Drept Comercial - Pagina 8
Cursuri Drept Comercial - Pagina 9
Cursuri Drept Comercial - Pagina 10
Cursuri Drept Comercial - Pagina 11
Cursuri Drept Comercial - Pagina 12
Cursuri Drept Comercial - Pagina 13
Cursuri Drept Comercial - Pagina 14
Cursuri Drept Comercial - Pagina 15
Cursuri Drept Comercial - Pagina 16
Cursuri Drept Comercial - Pagina 17
Cursuri Drept Comercial - Pagina 18
Cursuri Drept Comercial - Pagina 19
Cursuri Drept Comercial - Pagina 20
Cursuri Drept Comercial - Pagina 21
Cursuri Drept Comercial - Pagina 22
Cursuri Drept Comercial - Pagina 23
Cursuri Drept Comercial - Pagina 24
Cursuri Drept Comercial - Pagina 25
Cursuri Drept Comercial - Pagina 26
Cursuri Drept Comercial - Pagina 27
Cursuri Drept Comercial - Pagina 28
Cursuri Drept Comercial - Pagina 29
Cursuri Drept Comercial - Pagina 30
Cursuri Drept Comercial - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Cursuri Drept Comercial.doc

Alții au mai descărcat și

Procedura Insolvenței

PROCEDURA INSOLVENŢEI I.Noţiuni introductive. In cadrul procedurii insolvenţei, Legea nr. 85/2006, lege-cadru în acest domeniu, stabileşte...

Drept Comercial - 6

CAPITOLUL 6 CONTRACTE COMERCIALE SECTIUNEA 1 CARACTERIZARE GENERALA 1.1. Notiune Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul...

Drept Comercial - 8

CAPITOLUL 8 TITLURILE DE CREDIT Cambia, biletul la ordin si cecul sunt titluri de credit a caror reglementare formeaza materia dreptului cambial....

Drept Comercial

SUPORT DE CURS DREPT COMERCIAL 1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTUL COMERCIAL Dreptul comercial este acea ramura a dreptului privat care...

Drept Comercial Român

Titlul I INTRODUCERE ÎN STUDIUL DREPTULUI COMERCIAL Capitolul I. NOŢIUNEA DE DREPT COMERCIAL Secţiunea I Definiţia şi obiectul dreptului...

Drept Comercial Curs 3

Izvoarele dreptului comunitar Prin izvoare de drept comunitar se inteleg actele juridice aprobate de statele member sau de institutiile comunitare...

Drept Comercial Curs 4

PARLAMENTUL EUROPEAN Componenta Parlamentului European - 732 de europarlamentari - Cel ales este incompatibil cu functia de ministru al tarii...

Drept Comercial Curs 5

Comisia Europeană A 2-a instituţie comunitată cu importanţă in actul legislative şi executive al U.E. a fost înfiinţată încă de la apariţia U.E....

Te-ar putea interesa și

Etapele deschiderii procedurii insolvenței. aspecte relevante din jurisprudență

Introducere Opiniile exprimate în această lucrare rezultatul unei analize critice a teoriilor actuale și a jurisprudenței în materie și au ca scop...

Societate pe Acțiuni

INTRODUCERE În cadrul relațiilor comerciale există două categorii de participanţi la raporturile juridice de comerţ internaţional, şi anume :...

Teoria distinctă a dreptului

INTRODUCERE Studierea dreptului afacerilor este important pentru însuşirea elementelor esenţiale ale dreptului afacerilor ca disciplină distinctă...

Societățile comerciale

Introducere Am ales acestă temă pentru lucrarea de licență deoarece este o temă amplă în domeniul dreptului comercial, care se regăsește...

Strategii și tactici în negocierea internațională

INTRODUCERE Comparativ cu piaţa internă negocierile comerciale purtate cu partenerii străini se caracterizează printr-o mai mare complexitate...

Natura juridică a raporturilor administrative - Societatea comercială

Putem spune că dreptul comercial (devenit al profesioniștilor) este și va rămâne ramura cea mai dinamică a dreptului privat. Acesta este definit ca...

Trazacția de Preluare a Unei Firme pe Piața Farmaceutică

Introducere Industria farmaceutică este considerată o industrie de top a economiei naţionale. Ea are un grad foarte ridicat de specializare,...

Abordarea teoretică a negocierilor

Capitolul 1 Negocierea-formă principală de comunicare în relaţiile interumane 1.1 Conceptul de negociere Negocierea trebuie privită drept cel...

Ai nevoie de altceva?