Drept Comercial

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Drept Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 76 de pagini .

Profesor: Angela Mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Notiunea de comert are 3 acceptiuni (sensuri):

a) etimologic provine din latinescul commercium care s-a format prin alatura-rea cuvintelor latine cum = cu si merx, mercis = marfa, marfuri comert = operatiuni cu marfa.

b) economic  defineste comertul ca o activitate prin care se realizeaza opera-tiunile de interpunere în schimbul si circulatia marfurilor comertul cuprinde operatii care se realizeaza între doua momente: cel al producerii marfurilor si, respectiv, cel al intrarii lor în circulatie.

Dreptul comercial cuprinde ansamblul normelor de drept care legifereaza (normeaza) operatiunile realizate între cele 2 momente.

c) juridic  are o sfera mai larga deoarece include, pe lânga operatiile de interpu-nere în schimbul si circulatia marfurilor, si alte operatii, cum sunt cele de pro-ductie a marfurilor si a bunurilor materiale, precum si executarea de lucrari si prestarea de servicii.

Dreptul comercial cuprinde ansamblul normelor juridice care reglementeaza activitatile de productie, circulatie sau distributie a marfurilor, precum si execu-tarea de lucrari si prestarea de servicii.

Operatiunile comerciale care intra sub incidenta de reglementare a dreptului comercial vor cuprinde, de exemplu, operatiunile realizate de catre fabricantii de marfuri, de catre intermediari, cum ar fi cele efectuate de engrosisti si de distri-buitori în cadrul retelelor de distributie si, de asemenea, operatiile realizate de ca-tre executantii de lucrari (constructorii etc.) si cele realizate de prestatorii de servi-cii (transportatorii de marfuri sau persoane etc.).

Sensul juridic are baza legala în 2 prevederi cuprinse în Codul Comercial Român, articolele 3 si 7.

Articolul 3 reglementeaza faptele de comert, adica acele acte comerciale, fapte comerciale si operatii economice pe care legea comerciala le desemneaza ca fiind fapte de comert.

Articolul 7 este o reglementare de principiu a comerciantilor, adica acele persoa-ne fizice si societati comerciale care participa la efectuarea faptelor de comert.

Dreptul comercial este o ramura si disciplina a dreptului general, care sugereaza domeniul de reglementare a ramurii disciplinei de drept comercial.

Dreptul afacerilor cuprinde si alte aspecte si elemente, ca cele de drept public (drept financiar-contabil si drept al muncii) pe lânga cele de drept comercial. Dreptul afacerilor are o problematica mai larga.

Dreptul comercial cuprinde ansamblul normelor juridice care reglementeaza acti-vitatea comerciala, adica operatiunile de productie, circulatie sau distributie a marfu-rilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii.

O definitie mai elaborata a dreptului comercial ca ramura a dreptului national: dreptul comercial reprezinta ansamblul normelor juridice de drept privat care reglementeaza si se aplica asupra raporturilor juridice izvorâte din faptele de comert, adica din acele acte juridice, fapte juridice si operatiuni economice pe care legea comerciala le considera ca fiind fapte de comert, precum si asupra raporturilor juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant.

drept comercial = norme juridice = raporturi juridice izvorâte din

fapte de comert + raporturi juridice care se formeaza între comercianti

Obiectul dreptului comercial

Determinarea obiectului dreptului comercial înseamna, de fapt, determinarea do-meniului de aplicare sau a sferei de aplicare a dreptului comercial. Determinarea sfe-rei de aplicare a dreptului comercial depinde de optiunea legiuitorului pentru un anu-

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comercial.doc