Drept Comercial

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Drept Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 193 de pagini .

Profesor: Mǎdǎlina Voiculescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

C A P I T O L U L I

CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTUL COMERCIAL

S e c t i u n e a 1

Definitia si obiectul dreptului comercial

1.1. Preliminarii

Activitatea comerciala presupune activitatea consacrata comertului. Comertul este o îndeletnicire care, prin specificul ei de practica îndelungata si repetata, a dobândit caracteristicile unei profesiuni.

Din punct de vedere etimologic, termenul "comert" este o juxtapunere a cuvintelor "cum" = cu si "merx" = marfa, deci commercium (operatiuni legate de marfa sau activitate asupra marfii).

Subiectul care exercita activitatea de comert este, de regula, comerciantul (merx -mercator).

Specific notiunii de comert este actiunea omului asupra marfii, nu pentru consumuri, ci în vederea consumului, nu pentru satisfacerea unei trebuinte proprii, ci pentru împlinirea nevoilor altora. Functia principala a comertului este aceea de a procura consumatorului bunurile de care are nevoie.

Comertul se situeaza la mijlocul ciclului economic între productie si consumatie, initiaza si faciliteaza circulatia bunurilor, adica deplasarea lor cu scopul de a le pune la îndemâna consumatorului, la momentul si locul potrivit.

În acest context apare si notiunea de schimb.

Notiunea de circulatie a marfurilor în vederea schimbului exprima, pe de o parte, deplasarea efectiva a bunurilor, iar pe de alta parte, fapte, acte si operatiuni accesorii care pot dobândi o existenta autonoma.

Astfel, si în situatia faptelor, actelor si operatiunilor accesorii suntem în prezenta unei circulatii a valorilor si a drepturilor incorporale (este cazul, de exemplu, a titlurilor de credit) fara deplasarea materiala a bunurilor. În acest cadru se situeaza circulatia instrumentului de schimb - moneda - ca forma subsidiara a circulatiei marfurilor, punând în valoare importanta creditului.

Procesul economic de productie, circulatie( intermediere, schimb) si consumatie se desfasoara într-un anumit cadru legal, prin intermediul operatiunilor juridice de vânzare, mandat, comision, depozit, asigurare, transport, gaj, împrumut etc.

Normele juridice care reglementeaza relatiile sociale ce se formeaza în cadrul activitatii de comert apartin, în principiu, dreptului comercial.

1.2. Definitia dreptului comercial

Dreptul comercial este acea ramura a dreptului privat care cuprinde ansamblul unitar al normelor juridice ce reglementeaza relatiile sociale patrimoniale si personal nepatrimoniale din sfera activitatii de comert, relatii care se nasc de regula între persoane care au calitatea de comerciant si care se afla pe pozitie de egalitate juridica.

Într-o exprimare sintetica, dreptul comercial este acea ramura a dreptului privat care reglementeaza materia comerciala.

Întelegerea acestei definitii necesita câteva precizari:

- Expresia "materie comerciala" cuprinde persoanele si afacerile care fac sa circule marfurile, care fac sa se întoarca pretul de la consumator la producator, pentru ca "atât Codul comercial cât si legile speciale comerciale au drept obiect înlesnirea si organizarea acestui trafic". Aceasta este explicatia doctrinei traditionale;

- Termenii de "persoane" si "afaceri" se refera la comercianti si la actele de comert;

- Comerciantii sunt persoanele care realizeaza acte obiective de comert în nume propriu, cu titlu de profesie;

- Afacerea, în sens larg priveste "viata unei întreprinderi" de la înfiintare pâna la încetarea existentei sale, iar în sens restrâns presupune o operatiune sau un act de comert;

- Actul obiectiv de comert este, în esenta, orice act de intermediere purtând asupra unei operatiuni de schimb si care, de regula, se exercita de un comerciant cu titlu de profesie, operatiuni carora li se poate adauga activitatea de productie a marfii pentru a fi destinata consumului.

1.3. Obiectul dreptului comercial

Normele juridice de drept comercial au ca obiect de reglementare, în principal, relatiile sociale patrimoniale, care prezinta caracter comercial si, în secundar, relatiile personal-nepatrimoniale.

În legatura cu relatiile personal-nepatrimoniale care privesc unele atribute de identificare ale comerciantilor persoane fizice sau persoane juridice (societati comerciale) - numele comercial, firma, sediul, emblema etc. - în dreptul comercial acestea dobândesc natura patrimoniala. În consecinta, încalcarea lor este aparata printr-o actiune patrimoniala, fie în concurenta neloiala, fie în contrafacere, fie în daune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comercial.doc